természetes édesítőszer cukor főzés egészség édesítőszer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az élet édesen szép! A fehércukornál azonban kaphatók sokkal egészségesebb, természetes édesítők is, amelyekkel éppúgy megédesítheted az ételeidet és az italaidat.

Míg a szénhidrátok és a zsírok között léteznek "jók" és "rosszak", a fehércukor valószínűleg örökké a fogyókúrázók és az egészséges életmódot folytatók ellensége marad. A finomított cukor hizlal, rongálja a fogakat, túlzott fogyasztása pedig cukorbetegség, vérnyomás- és szívproblémák kialakulásához vezethet. De mi számít túlzásnak? Szakértők szerint kisgyermekeknek napi három kanál, nagyobb gyerekeknek és felnőtteknek 5-8 kanál a maximum. Ha viszont biztosra mennél, cseréld le a fehércukrot egészségesebb, természetes édesítőre!

Méz

A méz kézenfekvő megoldás a cukor pótlására, hiszen szinte mindenhol kapható, és ráadásul egészséges. Sőt mi több, manapság már nem kell csak a vegyes virágmézzel vagy az akácmézzel megelégedned, vásárolhatsz valódi kuriózumokat is, például levendulamézet, hársmézet, gesztenyemézet, vagy erdei vadmézet.

Thinkstock
Thinkstock

Amellett, hogy a méz kiváló és változatos édesítő, igazán egészséges is, gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban és aminosavakban. A méz nyugtató és baktériumölő hatású, nagyon hatásos köhögésre és torokfájásra, javítja az emésztést, segíti a vérképzést, és erősíti a szív izmait.

Egy kanál méz két kanál finomított cukornak felel meg.

Sztívia

A mézzel szemben a sztívia vagy stevia bizonyára nem jut eszedbe kapásból, pedig ez a Dél-Amerikából származó növény leveleiből készített édesítő igazi csoda. A sztívia az egyetlen a természetes cukorpótlók piacán, amely valóban nulla kalóriát tartalmaz. Ez az édesítő nagyon jól állja a hőt, így szinte bármilyen receptet elkészíthetsz vele, amelyhez korábban cukrot használtál, sőt, fogszuvasodást sem okoz. Többféle nélkülözhetetlen vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, gombaölő, fertőtlenítő hatású, és egyes tanulmányok szerint a cukorbetegség megelőzésében is remek.

Egy teáskanál sztívia egy csésze (!) cukornak felel meg.

Thinkstock
Thinkstock

Tipp! Még mindig elképesztően szexi az újra szingli szupermodell! Kattints a galériáért!


Agávé

A trópusi, kaktuszhoz hasonlító agávé leveleiből kinyert kivonat az egyik legkiválóbb cukorpótló, mely Magyarországon is egyre népszerűbb. Az alacsony kalóriatartalmú agávészirupban bőven van fruktóz, glükóz és ásványi anyag, más természetes édesítőkkel szemben azonban a kalóriatartalma viszonylag magas, egy csészényi agávészirupban 300 kalória van. Ennek a cukorpótlónak alacsony viszont a glikémiás indexe, ami azért nagyszerű, mert nem emeli robbanásszerűen a vércukorszintet úgy, mint a finomított cukor.

Egy kanál agávészirup két kanál finomított cukornak felel meg.

Thinkstock
Thinkstock

Juharszirup

Ha máshonnan nem is ismerős, a juharsziruppal nyakon öntött palacsintáról már biztosan hallottál a filmekben vagy regényekben. Bár ebből kiindulva a juharszirup nem tűnik túl könnyűnek és egészségesnek, ez azonban csak a látszat. Ez az édesítő erősíti az immunrendszert, gyorsítja a szervezet regenerálódását, rendszeres fogyasztása szépíti a bőrt, erősíti a hajat, javítja a látást, kiváló méregtelenítő. Az agávéhoz és a mézhez hasonlóan a finomítatlan juharszirup is különösen gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Kalóriában viszont kimondottan szegény ez a természetes cukorpótló, hiszen egy csészényi juharszirup csupán 80 kalóriát tartalmaz.

Másfél kanál juharszirup egy kanál cukornak felel meg.

Thinkstock
Thinkstock

Átalakítunk! Igazi vadmacska lett a visszafogott Anitából! Kattints a galériáért!



Vitamindús receptek tavaszi méregtelenítő kúráhozhttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20120411-vitamindus-receptek-tavaszi-meregtelenito-kurahoz.htmlVitamingazdag, olcsó egytálételek tavaszra - Igazi energiabombák!http://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20120323-vitamingazdag-olcso-egytaletelek-tavaszra-igazi-energiabombak.html7 élelmiszer, amellyel diéta nélkül is fogyhatszhttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20120314-7-elelmiszer-amellyel-dieta-nelkul-is-fogyhatsz.htmlZsírégető receptek, ha fogyni igen, de koplalni nem szeretnélhttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20120228-zsiregeto-receptek-ha-fogyni-igen-de-koplalni-nem-szeretnel.htmlVegetáriánus étrend: valóban egészségesebb?http://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20120214-vegetarianus-etrend-valoban-egeszsegesebb.htmlÉveket fiatalodhatsz csodakrémek és kezelések nélkül - Egyszerű a megoldáshttp://www.life.hu/tested-lelked/dieta/20120412-eveket-fiatalodhatsz-csodakremek-es-kezelesek-nelkul-egyszeru-a-megoldas.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.