Az újjászületés lehetősége beteg babáknak: a Dévény-torna

a nap cikke gyógytornász születési rendellenesség oxigénhiány
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Dévény Anna speciális gyógyító és fejlesztő módszere méltán híres az egész országban: olyannyira sikeres, hogy kifejlesztőjét sokan az újszülöttek megmentőjének nevezik.

A Dévény-torna kidolgozója, Dévény Anna nevét viseli, aki gyógytornászként és művészitorna-szakedzőként 35 éve gyógyítja a gyermekeket, felnőtteket egyedi módszerével. 1976-ban kezdte kidolgozni a Dévény speciális manuális technika-gimnasztika módszert (DSGM), ráadásul nemcsak alkalmazza, hanem tanítja is, így szinte az egész országban elérhető a módszer hozta gyógyulás és mozgásfejlődés. Annak ellenére - vagy talán éppen azért -, hogy szembemegy a legtöbb rehabilitációs kezeléssel, a Dévény-torna hihetetlen sikereket ér el, segítségével 100 gyógyíthatatlannak tartott kisgyermek közül nyolcvan meggyógyul.

A Dévény Anna nevét viselő alapítvány munkásságának nemcsak a gyógyítás része, hanem a felnőttképzés és a mozgásfejlesztés is: az intézmény kereti között lehet tornára vinni a kisgyermeket, de a betegellátáson túl posztgraduális képzésnek is helyet adnak.

Thinkstock
Thinkstock

A Dévény-módszer lényege

Ez a torna abban tér el jelentősen a többi módszertől, hogy nem erőlteti azokat a mozgásokat, melyekre a beteg még nem képes, hanem a speciális manuális technika (SMT) alkalmazásával közvetlenül stimulálja az idegrendszert, mellette pedig visszaállítja az izmok normális állapotát. Ezt speciális simogató, masszírozó mozdulatok segítségével érik el, melyek olyan finomak, hogy koraszülött csecsemőkön is alkalmazhatók, mégis hatékonyak, mert nemcsak az izmokra, hanem az inakra és a kötőszövetekre is hatnak. Ez - időben elkezdve - képes beindítani az agy tartalék állományát, ami így képes lehet az esetlegesen sérült részek munkáját is átvenni.

A tornára vitt babáknál emellett ezt összekötik a különböző mozgásfázisok, például a kúszás, mászás begyakorlásával. A túl feszes, vagy túl renyhe izmok is helyrehozhatók a segítségével, ahogy az inak és a kötőszövet természetes állapotát is vissza tudja hozni, miközben az agyi működést is stimulálja.

Kiknek ajánlott?

Másoktól eltérően ez a módszer külön kezeli a fejlesztés és a gyógyítás fogalmát. A speciális manuális technika az oxigénhiányt szenvedett, vagy méhen belüli tartási rendellenességekkel született kisbabákon segít, de nagyon fontos, hogy a születés után minél hamarabb el kell kezdeni, mert annál jobb eredményt hoz. Emellett traumatológiai sérültek és ortopédiai betegségekkel küzdők állapotán is sokat javíthat.
A fejlesztést és a speciális testképző gimnasztikát három éven felüli gyermekeken, illetve felnőtteken is végzik, olyanokon, akik mozgásukban akadályozottak, vagy koordinációs, illetve ortopédiai zavaraik vannak, de például tanulási nehézségekkel küzdő gyermekeknek is ajánlott.

Thinkstock
Thinkstock

A rejtelmes agy és a korai kezelés

A szülés során, akár koraszülött, akár időre világra jövő csecsemőkről beszélünk, könnyen jöhet létre olyan helyzet, mely során a baba agya oxigénhiányt szenved, s így a központi idegrendszer sérülhet, ebből fakadóan pedig mozgásfejlődési zavarok alakulnak ki. Ha ennek gyanúja felvetődik egy kisbabánál, akkor minél hamarabb érdemes Dévény-féle kezelésre vinni. Ez azért fontos, mert az agysérülések a születés utáni öt hónapban nagyon jól javíthatók, mivel az agynak ekkor még létezik egy "tartalék állománya", melyet, ha nem használnak ki, leépül.

A Dévény-módszer segítségével ez a tartalék mozgósítható, és így a kicsi mozgása is intenzívebben javítható. Persze öt hónaposnál idősebb gyermekeknél is igen jó eredményeket lehet elérni, de a korai kezelést pótolni már nem lehet. Ha a szülő az átlagosnál jóval lassabb mozgásfejlődést, extrém gyenge izomzatot vagy más mozgási furcsaságot vél felfedezni gyermekén, akkor, ha másért nem, az aggodalmak eloszlatásáért érdemes ellátogatni a Dévény Alapítványhoz, ahol az állapotfelmérést maga Dévény Anna végzi, orvos is megvizsgálja a kicsit és meg tudja mondani, szükség van-e kezelésre. Ha van, akkor a kezelésekről dokumentációt kap a szülő, és kontrollvizsgálatok segítségével is nyomon követik a gyermek további fejlődését.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.