A diéta csúnyíthatja a bőrt - Így tegyél ellene

bőr vitamin diéta sörélesztő ekcéma fogyókúra pattanás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ugye milyen jó lenne öt, tíz vagy tizenöt kilóval kevesebbnek lenni? Lehet, hogy a diéta meghozza az áhított súlycsökkenést, de olyan "mellékhatásokkal" jár, amelyekre nem is számítasz. Többek között a bőröd is veszíthet szépségéből és feszességéből. A Life.hu utánajárt, hogyan óvd a bőröd a diéta mellett, hogy az a fogyókúra végén is gyönyörű legyen.

A bőröd sok mindent elárul rólad, többek között az egészségi állapotodról és az életmódodról is pontosan tájékoztatja a hozzáértőket. A bőrt kívülről és belülről is táplálni kell ahhoz, hogy ragyogó, gyönyörű és egészséges legyen. A fogyókúra vagy diéta alatt ez különösen igaz. "Nagyfokú illetve gyors fogyás esetén a bőr nem tudja követni a test vonalát, a kötőszövet pedig megereszkedik, ez eredményezi a kinyúlt, lógó bőrt" - mondja dr. Kaszab Csilla bőrgyógyász a Life.hu-nak. Lehetséges, hogy a fogyókúra végére beleférsz az áhított ruhákba, de a tested "ruhája" már kicsit sem úgy néz ki, mint ahogyan szeretnéd. A kinyúlt bőr nem az egyetlen, amely a fogyókúra alatt és után a szépséget veszélyezteti, hiszen bőrszárazság, pattanások, bőrgyulladás vagy ekcémás tünetek is kialakulhatnak. Hogy mindezeket elkerüld, íme öt aranyszabály, amelyeket a bőröd érdekében be kell tartanod a diéta alatt.

Thinkstock
Thinkstock

Óvd a zsírt!

A bőrben található olajat nem szabad kioldani, mert ennek hiányában a bőr rugalmatlan és száraz lesz, a védelmi funkció csökkenéséről nem is beszélve. A meleg víz, a szappanok, a kozmetikai készítmények egy része kivonja a bőrből a zsírokat, ezért érdemes odafigyelni a bőrápolásra és a tisztálkodásra is. A legfontosabb szabály a mosakodásra vonatkozik: csak rövid ideig és nem túl meleg vízzel tusolj. A reggeli arc- és nyakmosást pedig hideg vízzel végezd.

Átalakítunk! Vörös démon lett a szőke lányból.Kattints a galériáért!



Légy gyengéd!

Nem elég csak a fürdésre odafigyelni, a fürdés után sem kell azonnal a bőrnek esni. Dörzsölés helyett finom mozdulatokkal itasd fel magadról a vizet a törölközővel. Hagyd, hogy a bőröd egy kicsit nyirkos maradjon. Rögtön ilyenkor használj a bőrtípusodnak megfelelő testápolókrémet, amelyet a nedvességgel együtt is beitathatsz a bőrödbe. Azt viszont a reklámok ígérete ellenére se felejtsd el, hogy legyen bármilyen csodatévő kencéd, az csak a bőr felső hámrétegét hidratálja, arra viszont jók. "A bőr hidratáltságának megóvására tényleg jók még a házilag elkészített mézes-túrós és egyéb pakolások is" - tanácsolja dr. Kaszab Csilla.

Tudj meg minden érdekességet már a hírfolyamodból! Csatlakozz hozzánk iWiWen és Facebookon!



Ügyelj az ajkadra!

Sokaknál a legtöbbet "szenvedő" testrész a diéta során az ajak és környéke: kiszárad, sebessé válik, ami szakértőnk szerint az A- illetve a C-vitamin hiányára vezethető vissza, de okozhatja a nem megfelelő folyadékbevitel is. Ez utóbbira a diéta alatt fokozottan figyelni kell. A szőlőzsír vagy ajakápoló csak tüneti kezelést nyújt, de a bőr biztosan nem lesz cserepes és száraz, ha elegendő mennyiségű folyadék kerül a szervezetbe.

Thinkstock
Thinkstock


Szedj vitamint!

A fogyókúra alatti kiegyensúlyozott táplálkozásra és ezzel együtt a megfelelő vitaminbevitelre nem csak a bőr szépségének megőrzése miatt kell odafigyelni. Szakértőnk szerint "az A-vitamin hiánya nemcsak bőrszárazságot okozhat, hanem diffúz jellegű, tehát az egész fejbőrt érintő hajhullás jelentkezhet, a körmök töredezetté válhatnak. A B- vitamin hiánya esetén bőrgyulladás, szájnyálkahártya-betegségek jelentkezhetnek. A C-vitamin hiánya esetén bevérzések jelentkezhetnek a bőrön, illetve ínysorvadás. Az F-vitamin hiánya esetén az ekcémás tünetek romlanak, pattanásos bőr alakulhat ki. Nyilván étrendkiegészítőkkel ezeket a hiánytüneteket lehet kezelni, illetve meg lehet előzni."

Egyél-igyál... sörélesztőt!

Nem gondolnád, de a fent felsorolt szinte összes problémára megoldás lehet a sörélesztő, amelyet por, pehely vagy tabletta formájában, sőt folyékony állapotban a legtöbb bioboltban lehet kapni. A sörélesztő igazi ásványi anyag bomba - tele van krómmal, van benne még szelén, fehérje és B-vitaminok. Sok más mellett a bőr és haj egészségére is nagyon jó hatással van.

Tipp! Ördög Nóra mindent megmutatott! Kattints a galériáért!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.