Így készül a házi majonéz és ketchup - Izgalmas szószreceptek

szósz ketchup recept majonéz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egyszerű és gyors megoldás lekapni a bolt polcáról egy flakon majonézt vagy ketchupot. Ha azonban ezeknél a termékeknél finomabbra vágysz, és egyben a tartósítószert és adalékanyagokat is elkerülnéd, készítsd saját kezűleg a legfinomabb mártásokat!

Majonéz házilag

Hozzávalók:

- 2 tojássárgája
- só
- bors
- cukor
- 1 teáskanál mustár
- citromlé
- 300 ml olaj

Thinkstock
Thinkstock

A mustárt és a tojássárgáját keverd össze alaposan egy habverővel vagy kézimixerrel, majd apránként adagold hozzá a sót, a cukrot és a citromlevet, ízlés szerinti mennyiségben. Folyamatos kevergetés mellett, szinte cseppenként öntsd bele az olajat, mert kicsapódhat. Ha már minden hozzávaló a tálban van, keverd krémesen sűrűre, majd tedd a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.

A házi ketchup receptje

Hozzávalók:

- 1 kg érett paradicsom
- 250 g piros húsú paprika
- 100 g hagyma
- 2 evőkanál só
- 1 evőkanál aprított rozmaring
- 1 evőkanál aprított kakukkfű
- 8 evőkanál méz vagy cukor
- 200 ml fehér balzsamecet
- 2 evőkanál étkezési keményítő

A hagymát hámozd meg, a piros paprikát mosd meg és magozd ki, a paradicsomot mosd meg, majd mindegyiket vágd apró kockákra, és tedd fel főni egy nagyobb edényben. Sózd, ízesítsd kakukkfűvel, rozmaringgal és mézzel, majd forrald még 25-30 percig. Törd át egy kislyukú szűrőn, majd a fehér balzsamecettel főzd forrásig. Az étkezési keményítőt keverd el csomómentesre egy kevés vízben, és add a ketchuphoz, majd forrald fel még egyszer. Öntsd a paradicsomszószt steril üvegekbe, zárd le légmentesen, és hagyd kihűlni. Akár egy évig is eláll sötét, hűvös helyen, felbontva pedig a hűtőben tarthatod akár hetekig is.

Thinkstock
Thinkstock

Hollandi mártás

Hozzávalók:

- 2 tojássárgája
- 4 evőkanál fehérbor
- 150 g vaj
- só
- bors
- citromlé

Gőz fölött keverd a tojássárgáját és a fehérbort krémesre, majd adagold hozzá apránként a vajat. A szósz azonban ne legyen forró, ne keverd túl gyorsan, különben összeáll a hollandi mártás, ezért kevergetés közben hűtsd a krémet 1-1 evőkanál hideg vízzel. A mártást ízesítsd sóval, borssal és citromlével, majd hűtve tálalhatod.

Tipp: Intenzívebb ízhatást érhetsz el, ha a 4 evőkanálnyi fehérbor helyett 125 ml borból, 1 evőkanál ecetből, 1 babérlevélből, 10 szem egész borsból és 1 finomra vágott mogyoróhagymából érlelt, majd leszűrt keverékkel készíted a hollandi mártást.

Thinkstock
Thinkstock

Mézes-mustáros szósz

Hozzávalók:

- 100 g tejföl
- 1 kávéskanál méz
- 1 teáskanál mustár
- só

Keverd össze gondosan az összes hozzávalót, de ne túl sokáig, különben a tejföl elveszíti az állagát, és a krém nem lesz tökéletes.

Áfonyamártás

Hozzávalók:

- 2 teáskanál liszt
- vaj
- 6 evőkanál áfonya
- 5 evőkanál vörösbor

Egy edényben forrósítsd fel a vajat, majd ezen futtasd fel a lisztet. Add hozzá először az áfonyát, majd apránként a vörösbort. Addig forrald kis fokozaton a mártást, amíg a borból elillan az alkohol, és az áfonya egy leheletnyit megpuhul, majd vedd le a tűzről, és hagyd kihűlni. Hidegen tálald.



Amikor leszáll az éj... akkor indul a LifeNight!

Kíváncsiak vagytok, milyen az, amikor egy kicsit bujábbak, perverzebbek és szabadszájúbbak vagyunk, a pasik pedig végre elárulják, hogy hogyan szeretik? Akkor gyere, ismerd meg a titkos énünket!

Ezekkel a témákkal várunk Téged ma este 10 után a Life.hu-n!






Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.