Az elhízottakat hajlamosak vagyunk lusta, tunya, akaratgyenge embereknek titulálni, akik semmit sem képesek tenni az egészségükért. Pedig nem egyszer azért fogynak le nehezen, mert pont az egészségükkel van baj.

Pajzsmirigy-problémák

Néhány betegség olyan anyagcsere-változásokat okoz, melyek miatt gyorsabban rakódnak le a kilók, és a fogyás is nehezebben megy. A legyakrabban pajzsmirigy-probléma áll a háttérben. Mary Zsuzsiról és Cseke Katinkáról is lehetett tudni, hogy pajzsmirigy-alulműködés miatt hízott, az azóta elhunyt énekesnő ráadásul két hónap alatt összesen húsz kilót. A pajzsmirigy-alulműködés viszont nemcsak az ő problémájuk, elég sokan szenvednek ettől a betegségtől, mely a hormontermelésre és az anyagcserére is kihat. Az alulműködő mirigy ugyanis nem termel elegendő pajzsmirigyhormont, mely fenntartaná a normális anyagcserét. Emiatt az illető fáradékonyabb, lassabb, aluszékony, fázékony, duzzadt a nyaka, akár az egész teste is, mivel csak úgy rakódik rá a felesleg. A hipotireózis egyébként gyógyszerekkel jól gyógyítható, a diagnózist vérvétel, belgyógyászati és endokrinológiai kivizsgálás előzi meg. A hormonszint normalizálása után pedig a felszedett kilóktól is sokkal könnyebb megszabadulni.

rtlklub.sajtoklub.tv

Egyéb homonális betegségek

Nemcsak pajzsmirigyproblémák, hanem a mellékvesekéreg fokozott hormontermelése is elhízáshoz vezethet. A Cushing-szindrómában szenvedők jellegzetesen telt arccal és általában jócskán elhízott testtel élik mindennapjaikat, melyhez vörös striák és vékonyabb végtagok járulnak.

A kortizol nevő hormon túlzott termelődése a cukoranyagcserét is felborítja, és az egész testet átformálhatja, a hát felső szakaszán kialakuló zsírpúptól az alma alakú kövérkés alkatig. Magas vérnyomás és vércukorszint kíséri a betegséget, melyek tovább nehezítik az illető fogyását. A normális hormonegyensúlyt gyógyszerekkel, olykor műtéttel állítják helyre, ekkor idővel a jellegzetes tünetek is csökkenhetnek.

A PCOS, azaz a policisztás ovárium szindróma is jellegzetes tünetekkel jár, mely gyakran meddőséggel is sújtja a nőket. Kialakulásában nemcsak a genetika, hanem az életmód is szerepet játszik, bár maga a betegség is "hizlal". A mozgásszegény életmód, a sok stressz és az erőteljes hasi hízás mind hajlamosíthat PCOS-ra, melynek tünetei között a nőgyógyászati problémák, meddőség, inzulinrezisztencia miatt kialakuló cukorbetegség, túlzott szőrösödés, hajhullás, metabolikus szindróma is szerepel. Jelenlegi tudásunk szerint nem gyógyítható, bár gyógyszerekkel jól karban tartható betegség, de kezelésében az életmódváltásnak is nagy szerepe van.

Álmatlanság

A mély és megfelelően hosszan tartó alvás nemhogy lustává tesz, hanem egyenesen elősegíti a fogyást. Így aki álmatlanságban vagy narkolepsziában szenved, az nemcsak kevésbé képes teljesíteni, hanem a túlsúlyra is hajlamosabb lehet.

Thinkstock

Alvás közben ugyanis a kutatók szerint háromszor annyi kalóriát égetünk el, mintha csak ébren fekszünk a sötétben. Egy másik tanulmány eredményei szerint aki csak napi öt órát alszik, az izomszövetet veszít, míg aki több mint hét órát, az zsírt is éget éjszaka. Persze a túlzott lustálkodás sem használ, az a felnőtt, aki napi 8-10 óránál többet alszik, ugyanúgy könnyebben hízik, mint aki túl keveset. De nemcsak az éjszakai kalóriaégetés szól bele szervezetünk háztartásába, hanem az alvás közben termelődő hormonok is. A  jó alvóknál ugyanis sokkal alacsonyabb étvágykeltőhormon-szintet mértek, míg az alvászavarosak gyakrabban és erősebben érezték az éhségérzetet, így többet is ettek. A kialvatlanság mindezek mellett fizikai és érzelmi stresszel is jár, ami viszont emelheti a kortizolszintet, mely végül gátolja a zsírraktárak lebontását. Az alvás szerepe már gyerekeknél is mérhető, 6-7 éves japán gyermekek közül a nyolc óránál kevesebbet alvók közt háromszor annyian voltak túlsúlyosak, mint az egészséges, 9-10 órát szunyókálók között. A megoldás a megfelelő életmód mellett az alvásprobléma hátterének rendezése lehet, ha kell, orvosi segítséggel.

Hizlaló gyógyszerek

Bár a fogamzásgátló ilyen hatásáról megoszlanak a vélemények, egyes depresszió és magas vérnyomás elleni szerek, illetve a szteroidok valóban segítik a kilók felszaporodását. Az antidepresszánsok nemcsak önmagukban fokozzák az étvágyat, hanem kissé szedálják is a pácienst, s a szervezet lassítása révén hozzájárulhatnak az elhízáshoz. Ahogyan a szteroidok is, melyekből - alapvegyületek lévén - a kutatók nem tudnak modernebb, "kevésbé hizlaló" formát előállítani, mint ahogy tették például a fogamzásgátlókkal - a szteroidok ugyanúgy hizlalnak most, mint harminc éve. Egyes szteroidok ráadául mobilizálják a szervezet zsírkészleteit, és átrendezik az alakot, elvékonyodó végtagokat, nagy hasat, tipikus szteroidos almaformát eredményeznek. Persze ez a kellemetlen mellékhatás eltörpül jelentős fájdalomcsillapító és egyéb jótékony hatásuk mellett, sok betegséget csak a segítségükkel lehet kezelni.

Molnár Dalma a legszebb, Takács Gábor a legsármosabb főiskolás 2012-benhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120709-molnar-dalma-es-takacs-gabor-a-legszebb-es-legvonzobb-foiskolas.html Jáksó László: "Voltam már 76 és 98 kiló is"http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120706-jakso-laszlo-voltam-mar-76-es-98-kilo-is.html Dr. Czeizel: Az ősember éhezett - ezért vagyunk most kövérekhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120705-dr-czeizel-az-osember-ehezett-ezert-vagyunk-most-koverek.html Ezeket edd, ha szép hajat szeretnél!http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120705-ezeket-edd-ha-szep-hajat-szeretnel.html Gyorséttermi ételek: avagy hogyan együnk gyorsan, könnyen semmit?http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120703-gyorsettermi-etelek-avagy-hogyan-egyunk-gyorsan-konnyen-semmit.html Beyoncé körte alakja egészségesebb, mint Catherine Zeta-Jones alma formájahttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120627-miert-elonyosebb-a-nok-szamara-korteforma-mint-az-almaforma.html Emiatt olyan gyönyörű a 37 éves énekesnő - Zséda elárulta szépségtitkáthttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120629-emiatt-olyan-gyonyoru-a-37-eves-enekesno-zseda-elarulta.html