Divatbotrányok: Már 11 évesen prostit alakított a modellként ismertté vált Brooke Shields

prosti reklámkampány színésznő film provokáció Brooke Shields Calvin Klein botrány sztár
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Brooke Shields fiatalkori karrierjét végigkísérte a szexualitás, és ezáltal nem is tudta elkerülni a botrányokat. Már 11 éves korában egy bordélyházi szépséget alakított.

Mindössze 11 éves volt, amikor megkapta első filmszerepét a Pretty Baby főszereplőjeként. A mozi egy bordélyházban játszódik, Shields pedig Violetet alakítja, akinek a szüzességét elárverezték. A téma és a számtalan meztelen jelenet óriási felháborodást váltott ki Amerika-szerte. Már-már pornográfnak tartották a filmet, és még a gyermekvédelmisek is felkeresték a készítőket. A legtöbben azt sem értették, hogy Shields édesanyja, Teri, hogyan engedhette ezt meg. A lánya menedzsereként dolgozó nőt azonban nem érdekelte, hogy milyen hatással lesz ez Brooke-ra, előtte csak a siker lehetősége lebegett.

AFP/Photo12
AFP/Photo12

A színésznőként és modellként nem érvényesülő édesanya először 11 hónapos korában szerepeltette lányát, és mindent megtett, hogy álmait a kislányon keresztül teljesítse be. Brooke Shields 11 évesen már a Ford reklámügynökségnél dolgozott, és így történhetett meg, hogy Calvin Klein kiválasztotta annak a farmerreklámnak a szerepére, ami a mai napig legendásan botrányos, hiszen a filmben a 14 éves Brooke erősen provokatív pózban látható, miközben a következő mondat hagyja el a száját: "Tudni akarod, mi kerülhet a Calvinom és közém? Semmi." A kapányt kísérő plakátok és hirdetések sem voltak kevésbé túlfűtöttek, hiszen a 14 évesen lány a mellét majdnem szabadon hagyó barna ingben pózolt.

Calvin Klein
Calvin Klein

Az, hogy mennyire végigkísérte a színésznő karrierjét a fent említett reklám, mi sem bizonyíthatná jobban, hogy egy két évvel ezelőtti Ellen DeGeneres Show-ban való szereplése során ismét szóba került a téma. Az akkor 45 éves Brooke elárulta, hogy a mai napig belefér a legendás farmerba. "Már eléggé elnyúzott, de még mindig rám jön" - mesélte. Nem ez volt az egyetlen dolog, amit beismert: "Valójában a mellem alá ért. Iszonyatosan magas volt a dereka. Úgy néztem ki benne, mint valami virsli, de felhúztam, mert végül is passzolt" - mesélte. A színésznő egyébként a mai napig nem érti, miért kavart ilyen nagy port a hirdetés.

AFP
AFP

A New York Postnak adott interjújában ki is tért erre: "A mai napig, ha ránézek ezekre a fotókra sokkol, hogy ennyire legendásak lettek. Számomra csak egy egyszerű suli utáni munka volt. Emlékszem, hogy amikor az a fotó készült, amin felemelem az egyik lábamat, iszonyatosan fájt a karom, amivel tartottam magam. Szóval egyáltalán nem éreztem abban a pillanatban, hogy ez egy ikonikus fotó lesz. Azt sem gondoltam, hogy túl sokat mutatnék magamból, hiszen a farmer egészen a köldökömig ért, az ing pedig hiába volt kigombolva, nem látszott semmi. Összehasonlítva azokkal a dolgokkal, amiket korábban csináltam, olyan érzés volt, mintha téli overált viselnék."

Mindenesetre sokan azt gondolják, ha nincs ez a reklám, Brooke nem biztos, hogy megkapta volna A kék lagúna főszerepét, ami pillanatok alatt világsiker lett - bár korántsem mentes a botrányoktól. A kritikusok szerint a silány történetet - miszerint két serdülő fiatal egy lakatlan szigeten köt ki, ahol felfedezik a testiséget - a két színész teste és a túlfűtött erotika adta el. Brooke filmbéli partnere, Christopher Atkins sem volt még nagykorú abban az időben, így a 15 éves és lány és a 18 éves fiú szexjeleneteit erkölcstelennek és vérlázítónak találta a sajtó.

AFP/Photo12
AFP/Photo12

Hogy ez milyen mértékben határozta meg a színésznő szexualitáshoz való viszonyulását, talán sokat elárul, hogy egészen 22 éves koráig a szexre sem bírt gondolni, az őt ért támadások miatt pedig megutálta magát. 2001-ben házasodott össze két gyermeke apjával, akivel a mai napig együtt élnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.