7 dolog, amiről nem is gondolnád, hogy hizlal

vitamin diéta gyógyszer stressz Ez Zsír! kialvatlanság fogyókúra édesítőszer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Lecserélted a kristálycukrot édesítőszerre, rendszeresen tornázol, nem eszel gyorséttermekben és a csokit is felváltotta a gyümölcs, mégsem látod a diéta eredményét? Néhány olyan étel vagy szokás is hizlalhat, amire nem is gondolnál.

Minden hizlal?

Az eredményes fogyáshoz jól megszokott étrendünket sokszor egy teljesen újra kell cserélnünk: a teljes kiőrlésű gabonák, az édesítőszerek, a zöldségek, gyümölcsök és a szénhidrátszegény termékek szép lassan kiszorítják a cukros müzlit, a fehér kenyeret, a csokit és a chipseket. Mégis sokszor úgy tűnik, a világon minden hizlal: az is, ha nem alszunk eleget, az is, ha gyógyszert szedünk, az is, ha egy jót ebédelünk, de az is, ha nem, sőt állítólag a tartós párkapcsolat hozta megnyugvás is csak gyarapítja a kilókat. Mielőtt megőrülnél, nem árt tudni: ha mindent megteszel a fogyásért, akkor az be is fog következni, pláne, ha az alábbi apróságokról sem feledkezel meg.

Mesterséges édesítők és light termékek

Bár a kristálycukor valóban fehér méreg, melyet nemcsak a fogyókúrázóknak kellene kerülniük, a mesterséges édesítőszerek némelyike sem feltétlenül jótékony hatású: könnyen összezavarhatják a szervezet természetes jóllakottság-érzetet szabályozó mechanizmusát. Az aszpartám és a szacharin, amivel többek között a light üdítőitalokat édesítik, nagy kalóriafelvételre készíti fel a testedet: persze ez nem történik meg, a szervezeted viszont elkezdi követelni azt, így az éhségérzet mellett a kalóriaégetést is alacsonyabb szintre viheti. A light kóla és a mesterséges édesítőszerek helyett válassz természetes alapú édesítőszereket, és inkább teát vagy vizet igyál. A gyorséttermi salátákat, melyekre rábiggyesztenek egy light feliratot, szintén kerüld el: az öntetek miatt több kalória lehet bennük, mint egy hamburgerben.

Thinkstock
Thinkstock

Túl kevés vitamin

Azok, akik diétázás címén tulajdonképpen éheztetik magukat, egyrészt egészségtelen úton fogynak, másrészt vitaminraktáraik kiürítése révén még gátolják is a fogyást. A szervezet ugyanis egy jól működő rendszer, ha elegendő vitaminhoz jut, akkor eszében sincs követelni még többet, így kisebb étvágyat generál. Aki viszont annyira keveset eszik, hogy nem jut elég vitaminhoz és ásványi anyaghoz, ott a szervezet - teljesen jogosan - elkezdi nagy étvággyal arra szorítani a "gazdáját", hogy addig egyen, míg a szükséges mennyiségű és megfelelő táplálékot meg nem kapja.
Az időnként bekapkodott multivitamin-tabletta nem jelent tökéletes megoldást, hiszen a mesterséges vitaminok sokkal rosszabb arányban szívódnak fel, és túladagolva károkat is okozhatnak: a legjobbb annyi gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani, ami elég vitaminhoz juttat.

Gyógyszerek és stressz

Arról, hogy a fogamzásgátló tabletta valóban hizlal-e vagy sem, mindenkinek megvan a maga véleménye: egyesek a gyógyszert teszi felelőssé hízásukért, mások egy dekát nem gyarapodtak tőle. Az antihisztaminok viszont, melyeket sokan főleg a tavaszi-nyári időszakban az allergiájukra szednek, már hozhatnak pár plusz kilót, mivel fokozzák az étvágyat. Ha a gyógyszer ráadásul nem is mérsékli megfelelően a tüneteket, akkor a sok éjszakai felriadás miatt is hízékonyabbak lehetünk. Ahogy a stressztől is, bár erre mindenki másképp reagál: akik alig kontrollált túlevéssel, azok bizony meghízhatnak egy feszültebb időszakban - ezért egyébként a mellékvesék által stressz hatására termelt kortizol is felelős, ami zsírtárolásra készteti a szervezetet, főleg a hastájékon.

Thinkstock
Thinkstock

Kihagyott étkezések és éjszakázás

Régi motoros fogyókúrázók már betéve tudják, hogy a napi ötszöri kis adagos étkezéssel jóval többet lehet fogyni, mint napi egy-két nagyobb adaggal. Ugyanis minden egyes evés után az alapanyagcsere két-három órára felgyorsul, a kihagyott étkezésekkel pedig ezt a gyorsulást is kihagyod. A reggeli nem hiába a legfontosabb étkezés: nemcsak energiát ad a dolgos délelőtthöz, hanem az anyagcserét is felpörgeti: hiányában az az éjszakai 5%-os szinten marad az első étkezésig. A fáradtság is lassítja az anyagcserét, főleg úgy, hogy gátolja a szénhidrát-lebontást. Fontos tehát, hogy eleget aludjunk, ami legalább napi 7-8 órát jelent.

Megterhelt máj

A szervezet zsírégetésében a máj játssza az egyik főszerepet, ha túl sok méreganyagot kell lebontania, akkor a hatékony zsírlebontásra már nem marad elég ereje. Emiatt lelassul a működése, ami súlygyarapodáshoz vezet. Méreganyagnak számít az alkohol, a koffein és a nikotin is, így ezek szintjét jobb, ha minimumra szorítod. Időnként érdemes méregtelenítő napokat tartani, de a rendszeres testmozgás is jótékony hatású, ahogy a májtisztító hatású máriatöviskivonat fogyasztása is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.