Borostyán nyaklánc gyerekeknek: a természet ősi csodája vagy újabb költséges hóbort?

illóolaj immunrendszer borostyánkő fogzás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Akik hisznek benne, azok immunerősítő és fájdalomcsillapító hatásában bíznak, a szkeptikusok viszont csak egy újabb hóbortként tartják számon a babák számára készült borostyán nyakláncokat.

Kövek erejébe vetett hit - a tudomány igazolta

A kövek, köztük főleg a borostyán erejébe vetett hit nem modern kori hóbort: a borostyánt már az ókorban is használták, mint az egyik legismertebb gyógykövet, de a Távol-Keleten és Európában is hagyománya van a viselésének. Immunerősítő, nyugtató, gyulladáscsökkentő hatást tulajdonítottak neki, de mozgás- és légzősszervi problémák ellen, továbbá a fogfájás, fogzás okozta fájdalom enyhítésére is használták - és használják sokan ma is. A görögök elektronnak hívták, s mivel dörzsölés hatására statikus áram keletkezik, az elektromosság szó is a kő nevéből ered.

Thinkstock
Thinkstock

Hatóanyagaként a borostyánkősavat említhetjük, mely valóban gyógyászati alkotóelem. A bakteriológia egyik Nobel-díjas úttörője, Robert Koch az 1800-as évek végén bizonyította be, hogy a borostyánkősav jó hatással van az emberi szervezetre: külsőleg - például reumára - és belsőleg is használták gyógyítási célra. Az 1930-as és '40-es években a biokémikusok még közelebb jutottak a borostyánkősavhoz: kiderült, hogy minden sejtünkben termelődik, és részt vesz minden szervezet nélkülözhetetlen anyagcsere-folyamatában, a citromsavciklusban is.

Nemrég az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Hatósága biztonságos táplálékkiegészítőként hagyta jóvá, napi adagjára sincsenek korlátozó rendelkezések, élelmiszerekben E363 néven találkozhatunk vele - ízfokozóként, illetve savanyúságot szabályozó anyagként alkalmazzák legfőképp.

Hogyan keletkezik a borostyán?

Egy fenyőfa, latin nevén a Pinus succifiner többmillió éves megszilárdult gyantáját hívjuk borostyánnak. A fa, mely az elméletek szerint nagy tömegben borította a vidékeket, majdnem ugyanolyan volt, mint a mai fenyők, de bőségesen termelt gyantát. Persze mesterséges úton is lehet borostyánt létrehozni, ezt az 1800-as évek végén tették meg először, azóta műgyantákból, üvegekből is könnyű megalkotni. Ha borostyánlánc vásárlása mellett döntesz, mindenképpen ellenőrizd a minőséget, mert már műanyagból, üvegből és celluloidból is hamisítják. Karcolással, illetve sós vizes próbával lehet meggyőződni a kövek eredetéről: az igazi borostyán lebeg az oldat felszínén, míg a mesterséges kövek elsüllyednek.

Hogyan hat a borostyán?

A borostyán - mely tulajdonképpen megkövesedett gyanta - többek között nyugtatja a szervezetet, mely kisbabáknál is megfigyelhető. Ennek magyarázata egyesek szerint az, hogy a bőr melegétől az azzal érintkező borostyánkövekből illóolaj szabadul fel, mely a bőrön át fel is szívódik. Mások a borostyán elektromágneses aktivitásának tulajdonítják jótékony hatásait, mely így természetes energiát termel - innen származik az a feltételezés, hogy a borostyánkőből készült lánc viselése megvéd az elektromos berendezések káros sugárzásától is.

Kitűnő konzerváló anyag is, az ősi egyiptomiak is használták balzsamozáshoz. Konzerváló hatása a fertőtlenítő tulajdonságának is köszönhető - amikor a háborúkban más szer nem volt elérhető, sok orvos gyantát kent a sebekre. Napjainkban inkább fájdalomcsillapító és nyugtató hatásáért keresik, Németországban, Svájcban és Ausztriában gyógyszertárakban kapható borostyánlánc, elsősorban fogzáskönnyítő természetes szerként.

Thinkstock
Thinkstock

Karkötő és nyaklánc kisbabáknak

Tudományosan igazolt hatása ellenére könnyű kételkedni a borostyánban, hiszen van, aki semmi változást nem tapasztalt a borostyánlánc viselésétől, és vannak gyerekek, akik valóban nyugodtabban viselték a fogzási kellemetlenségeket, sőt jobban aludtak tőle. Amennyiben ti is kipróbálnátok, a remélt jótékony hatás érdekében érdemes állandóan a kicsi nyakában tartani a láncot, akár már néhány hónapos kortól.

Hogy biztonsággal viselhesse a kicsi, tanácsos akkora láncot vásárolni, mely éppen körbeéri a nyakát anélkül, hogy szorítaná. Figyelj arra is, hogy egyenként csomózott szemekből álló, elszakíthatatlanul erős láncot vegyél, így biztosan nem nyeli le a szemeket, ha esetleg mégis elszakadna. Lenyelés esetén egyébként nem ártalmas a borostyán, de ha a kicsi az orrába vagy a fülébe dugja, már okozhat problémákat, ilyenkor érdemes azonnal orvoshoz fordulni.

Elképesztő felvételek: így alakul ki az emberi arc az anyaméhbenhttp://www.life.hu/anyaskodj/20120706-elkepeszto-felvetelek-igy-alakul-ki-az-emberi-arc-az-anyamehben.htmlMéhpempő: természetes remény meddő pároknakhttp://www.life.hu/anyaskodj/20120626-mehpempo-termeszetes-remeny-meddo-paroknak.htmlÓvatosan a babaápoló szerekkel! - 7 összetevő, amivel vigyázzhttp://www.life.hu/anyaskodj/20120622-ovatosan-a-babaapolo-szerekkel-6-osszetevo-amivel-vigyazz.htmlKedélyjavító és vitamindús: te megennéd a méhlepényed?http://www.life.hu/anyaskodj/20120611-kedelyjavito-es-vitamindus-te-megenned-a-mehlepenyed.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.