a nap cikke diéta Narancs fahéj hal tudatos étkezés egészséges életmód zsírégetés fogyókúra sikeresség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A zsírégetés komoly dolog, és meglehetősen sok lemondással jár. Már az ötlet felvetésekor is keserű szájízzel gondolunk az előttünk álló néhány hétre, amikor meg kell vonnunk magunktól a finom falatokat, pedig rosszkedvűen, nehezen megy a fogyás. De mi tudunk ezen segíteni!

Mi lehet a sikeres zsírégetés titka?

Az egyik titok végtelenül egyszerű, de annyira kézenfekvő és világos, hogy simán figyelmen kívül hagyjuk: olyan táplálékot kell választani, amely zsírégető hatása mellett "boldoggá is tesz". Vagyis olyan hatóanyagokat tartalmaz, amely segíti szinten tartani, vagy jobbá tenni a hangulatunkat.

Húsfélék

Amennyiben engedélyezünk magunknak a zsírégetés idején is húst, akkor törekedjünk olyat választani, amely a sovány húsok kategóriájába tartozik. Ilyen lehet a baromfi, illetve kifejezetten a pulykahús, amely amellett, hogy zsírszegény, tartalmaz egy triptofán nevű aminosavat. Ez az anyag a szerotoninszintet emeli, ami a gyakorlatban kellemes közérzetet, elégedettséget, olyan finoman "jól érzem magam a bőrömben" érzést biztosít. Kicsit bágyadttá is tehet, kicsit álmosít, de ez nem azonos a nagy falási rohamok után jelentkező levert, ólmos fáradtsággal. Triptofánt nagyon sok más élelmiszer is tartalmaz, többek között a banán, a szója és a tejtermékek is, de ha már fogyókúra, akkor a banánnal szinte biztos, hogy csínján kell bánni.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A szakemberek a tiszta vizű tengerekből származó halakat is javasolják, ha zsírégetésről, valamint hangulatfokozásról együtt esik szó. A halfélék ugyanis rendkívül gazdagok omega 3 zsírsavban, és ha már a könyökén is jön ki minden diétázónak ez a kifejezés, akkor is fontos tudatosítani, hogy aligha van még egy olyan speciális vitamin (az omega zsírsav ugyanis nem más, mint az F vitamin), amely a szervezet ennyi területére hatna jótékonyan, mint az omegák. Nemcsak hangulatunkat fokozzák, felturbózzák a memóriát is, valamint erős páncélként védik az idegrendszert - és aki fogyókúrázott már, az tudja, mekkora segítség ez a plusz védelem a diétában. Omega 3 zsírsavat a halak mellett lenmaggal és dióval is vihetünk be a szervezetbe, csak ügyelni kell (a diónál) a mennyiségre.

Mindenesetre 1-2 szem dió elrágcsálása vagy egy evőkanál lenmag reggel és este (nyersen egy pohár vízzel leküldve) már jelentős eredményt hozhat, ha éppen nem tudunk halat szerezni örömdiétánk érdekében.

Gyümölcsök

Alaptézis: minden citrusféle zsírégető és hangulatfokozó egyszerre. A mandarin is. A narancs is, vagyis nem kell nullkalóriás citromos limonádén savanyodnia annak, aki fogyni akar. Egy ízletes, vegyes citrusokból összedobott gyümölcstál telitalálat lehet egy szomorkásabban induló nap főétkezéseként. De ki tilthatja meg, hogy a nap egy óriási, örömben tobzódó narancstállal startoljon? Ám ha az nem elég a gyomrodnak, akkor zabpelyhes, diós müzlivel, nagy pohár facsart narancslével is nekiszaladhatsz a reggelnek, és biztos lehetsz benne, hogy órákig szinten tartja a hangulatod, úgy, hogy közben a benne lévő C-vitamin felgyorsítja a zsírégetéshez szükséges pajzsmirigyhormon, a thyroxin termelődését. Ez azért jó, mert ha ebből a hormonból nincs elegendő a szervezetben - és egyre kényelmesedő életmódunkból fakadóan feltételezhetően kevesebb van, mint ideális lenne -, akkor lelassul az anyagcsere. A C-vitamin viszont felpörgeti, a hangulatoddal együtt.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A fekete áfonya is jó barát, ha zsírégetésről, örömenzimekről van szó, de kicsit nehezebben jutsz hozzá, mint a citrusfélékhez.

Fűszerek

A zsírégetésben alap a fahéj. Igen, nagymamáink illatos fűszere valódi csodanövény, hiszen a fogyókúrában is megmutatja sokarcúságát: gyógyítja az emésztési zavarokat, gyilkolja a vírusokat, baktériumokat és a gombákat - még a candida is kifekszik is tőle -, ugyanakkor legyűri a cellulitisz alattomos ellenállását, miközben segíti a szervezet vércukorszint-szabályozását. Emellett javítja a hangulatot, nem is akármennyire, hiszen akár afrodiziákumként is használhatod, ha a zsírégetést egy kis szexszel akarod fűszerezni.

Fontos tudni azonban, hogy a jó és kitartó diéta egyik fő elve, hogy az alapanyagok elérhetőek legyenek számodra, hogy ne okozzon gondot azokból nagyobb mennyiség beszerzése sem, hiszen ha pénz, idő vagy logisztika miatt akadályba ütközöl, akkor könnyedén lemondasz a diéta stabil fenntartásáról, hiszen akad ürügy a lazításra. Nem véletlenül választottuk a fenti alapanyagokat: egyik sem spéci, és nem is egzotikus, szinte biztos, hogy a te konyhád sem nélkülözi a halat, a pulykát vagy a narancsot, ahogy jó pár évtizede a fahéj grammját sem mérik aranyban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.