Körtesün és uborkabéka - Imádni fogja a zöldségeket!

uborka kreatív szendvics béka étkezés sün zöldség konyha körte nyuszi gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hiába tudja minden anyuka kívülről, hogy a zöldségek és gyümölcsök milyen egészségesek, sok gyerek már a zöldségevés gondolatától is rosszul van. Néhány szülői praktika azonban még a legmakacsabb ellenállókat is megszelídítheti!

A zöldségek és a gyümölcsök elengedhetetlen részei a kiegyensúlyozott táplálkozásnak, hiszen nélkülözhetetlen rostokat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, természetes módon szabályozzák az emésztést, segítik a hiánybetegségek megelőzését, és mértékkel fogyasztva nem is hizlalnak. A gyümölcsök magas víztartalma ellátja a szervezetet folyadékkal, a fruktóz pedig energiát ad, a színek javítják a kedélyállapotot és néhány piros gyümölccsel még betegségeket is gyógyítanak. Milyen kár, hogy a gyerekek nem olvassák a táplálkozástani útmutatókat!

Thinkstock
Thinkstock

Ne erőltesd!

A kétségbeesett szülők gyakran, ha tehetnék, egy tölcséren keresztül öntenék a zöldséget és a gyümölcsöt finnyás gyerekükbe, de valljuk be, ennél jobb módszerek is léteznek. Az első és legfontosabb, hogy kiderítsd, miért tiltakozik annyira gyermeked. Persze vannak olyan ételek, melyet joga van nem szeretni, de ha ez igaz a táplálékok nyolcvan százalékára, akkor valami más is lehet a háttérben. Ha egészséges és jól fejlődik, akkor elképzelhető, hogy egyszerűen az étkezéssel zsarol. Pontosan tudja, hogy mennyire szeretnéd, ha megenné az elé tett egészséges ennivalókat, s ezt fel is használja eszközként. Ha kiderül, hogy valóban manipulálni próbál, akkor erőltetés helyett először is nyugodj meg, majd átgondolva a helyzetet találd ki, hogyan tudnád kicselezni gyermeked. Mindehhez persze a saját példamutatásodra is szükség van, hiszen hiába szajkózod, hogy egészségesen kell élni, ha te magad nem eszel zöldségeket, gyümölcsöket.

A másik hiba, amit elkövethetsz, ha hagyod válogatni a gyereket. Ne kínálj fel százféle variációt, mert abból nehéz választani, s az a kérdés sem vezet túl sok jóra, ha megkérdezed, mit enne. Mi mást, mint a kedvenc cukros édességét? Ha a délutáni uzsonnánál ehelyett azt kérdezed, hogy almát vagy körtét kérsz-e, az már nem állítja teljesíthetetlen feladat elé a csemetét. Persze ha egyiket sem kéri, s erre eléteszel egy tál kekszet, szintén nem juttok előbbre a zöldség- és gyümölcsevés országútján. Az időzítés is fontos, az újdonságok vagy a zöldség- és gyümölcsevés bevezetésekor ne legyen épp fáradt vagy beteg, mert biztos, hogy nyafogni fog. Étkezés után pedig gyakran a teli pocak gátolja abban, hogy kipróbálja, milyen ízű a kínált zöldség, jobb az éhes gyermekkel kísérletezni.

Szendvicsnyuszi, uborkabéka és körtesüni

Az étkezési kedvet már egy mókás asztalterítő, alátét vagy tányér is meghozhatja, de még jobb, ha magukat a zöldségeket, gyümölcsöket tálalod vicces formában. Egy éles kés és némi kreativitás segítségével szinte bármilyen gyümölcsből vagy zöldségből készíthetsz állatfigurát, vagy bármi más vonzó, vicces alakot.

A kígyóuborka végéből például levághatsz egy tízcentis darabot, melynek sárgarépaszemeket, vidám mosolygó szájat és vékonyra szelt uborkából lábakat is készíthetsz. A banán puha belsejéből bármit kifaraghatsz, de ha a rajta hagyott héját kétfelé hajtod, akkor máris kutyafüleket kapsz, már csak a szemeket és a szájat kell odapingálnod. Ezeket megalkothatod mazsolából, szegfűszegből, de zöldségek esetén olívabogyóból is, szájnak papradicsomcikkely vagy sárgarépa ajánlott, de snidlingből is hajtogathatsz egy mosolyt.

www.bonappetit.com, www.foodchics.com, http://indulgy.com
www.bonappetit.com, www.foodchics.com, http://indulgy.com

A körtesünit is bevetheted: a gyümölcs első részét hámozd meg, csokiból formázz neki szemeket és szájat, majd fogpiszkálókra tűzött szőlőszemekkel díszítsd a hátát - a siker garantált.

De egy szendvicset is díszíthetsz nyuszi formájúra, hiszen egy hosszában szelt uborkaszelet olyan, mint a nyuszifül, szemeknek olívabogyók és uborkaszeletek is kiválók, nyakkendőnek paprikát, paradicsomot, orrnak sárgarépát használhatsz. Pár perc munkának vidám uzsonna az eredménye. A kis golyókra vagy cakkos falatokra szeletelt zöldség- és gyümölcsdarabok is kelendőek, pláne ha utóbbit mondjuk egy elfelezett, kivájt narancs héjában tálalod.

Hóember zöldségpüréből és céklasüti

Nemcsak krumpli-, de zöldségpürét is tálalhatsz hóember, vagy egyszerűbb állat formájában, s ezeket nem nehéz további zöldségdarabokkal díszíteni. De főtt tésztát is adhatsz tejfölös-zöldséges szósszal, ha sajtot is reszelsz rá, akár észrevétlenül is lecsúszhat a nemszeretem zöldségféle. Az egyszerű főtt rizshez szintén keverhetsz kis kockákra vágott zöldségeket vagy hüvelyeseket, de a rettegett céklát is tálalhatod céklás muffin formájában - emellett meglepően sok fogyhat édes répatortából és cukknifasírozottból is. Az igazi tálalásbomba pedig a mártogatós: folyékony sajtba szülői felügyelettel szinte minden gyerek szeret kis darabkákat mártogatni, de egy sajtos vagy paradicsomos szósz no meg néhány hurkapálcika is megfelel a célnak. Ha a gyümölcsdarabok sehogyan sem csúsznak, készíts házi gyümölcslevet, melyet ha nagyon muszáj, xilittel is édesíthetsz: olyan íze lesz, mint a bolti leveknek, csak adalékanyagok nélkül - a szívószálat viszont nehogy kifelejtsd a pohárból!

Thinkstock
Thinkstock

Csináljátok együtt!

Minden gyerek szívesebben eszi azt, aminek az elkészítésében ő maga is segédkezett. Így felügyelet mellett nyugodtan hagyd a csemetét alkotni a konyhában. Ha már nagyobbacska, akkor együtt is kitalálhattok zöldség- és gyümölcsállatkákat - a sok nevetésnek hátha evés lesz a vége.

Még ennél is jobb módszer a kertészkedés: ha lehetőségetek van rá, vessetek, gyomláljatok, szüreteljetek a gyerekkel együtt, mert így nemcsak gazdálkodni tanul meg szép lassan, de értékelni is fogja az általa gondozott növényeket - és szívesebben eszi is meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.