Egy felmérés szerint a tévénézők gyakrabban esznek magas kalóriatartalmú rágcsálnivalókat főzőműsorok alatt, mint például természetfilmek nézése közben. Ez a megfigyelés ráadásul akkor is fennáll, ha a műsor éppen az egészséges táplálkozást propagálja.

Egy új amerikai tanulmány arra az eredményre jutott, hogy a főzőműsorok hatására sokan megkívánnak valami harapnivalót, és ilyenkor az emberek jellemzően cukros vagy zsíros, magas kalóriatartalmú ételeket vesznek magunkhoz. Ez a megfigyelés akkor is igaznak bizonyult, amikor az adott tévéműsorban egészséges ételeket készítettek és az egészséges táplálkozás fontosságát hangsúlyozták.

Thinkstock

A kutatók meglátása szerint az ételekkel kapcsolatos tévéműsorok valamilyen módon hatással vannak a táplálkozási szokásokra, mégpedig oly módon, hogy kifejezetten a magas kalóriatartalmú ételek iránt növelik meg az étvágyat. Amerikai pszichológusok összesen 80 felnőtt részvételével végezték el kísérletüket. A résztvevők fele egy főzőműsort, míg másik fele egy természetfilmet nézett meg, miközben háromféle ételt kínáltak fel nekik. Az egyik tálban csokoládéval bevont édesség, a másikban sajttekercsek, a harmadik tálban pedig nyers répa volt.
A New York-i Hobart és a William Smith Főiskola pszichológus kutatói megfigyelték, hogy a főzőműsorok nézői sokkal nagyobb mennyiségű csokoládés desszertet fogyasztottak, mint a természetfilmes csoport, akik ráadásul nagyobb valószínűséggel ettek nyers répát. A tanulmány részletei az Appetite című tudományos folyóirat legutóbbi számában jelentek meg.

12 kilót fogyott Anne Hathawayhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20121114-12-kilot-fogyott-a-szineszno-anne-hathaway.html 50 kilót fogyott az esküvőjére Shannonhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20121109-tobb-mint-50-kilot-fogyott-hogy-beleferjen-az-eskuvoi-ruhajaba.html Körtesün és uborkabéka - Imádni fogja a zöldségeket!http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20121108-kortesun-es-uborkabeka-igy-vedd-ra-a-gyereket-a.html Mitől ilyen szép Debreczeni Zita bőre?http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20121108-debreczeni-zita-vigyaz-az-egeszsegere-tonkolybuza-kenyeret-eszik-kokuszzsirral-foz.html Fogyj együtt házikedvenceddel!http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20121107-fogyokura-tippek-kutyaval-es-egyeb-hazikedvenccel.html "Nem akarok kövér anyuka lenni!" - 70 kilót fogyott Lucyhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20121106-kozel-70-kilot-fogyott-kislanya-iskolakezdesere-egy-brit-no.html