Egy felmérés szerint a tévénézők gyakrabban esznek magas kalóriatartalmú rágcsálnivalókat főzőműsorok alatt, mint például természetfilmek nézése közben. Ez a megfigyelés ráadásul akkor is fennáll, ha a műsor éppen az egészséges táplálkozást propagálja.
Egy új amerikai tanulmány arra az eredményre jutott, hogy a főzőműsorok hatására sokan megkívánnak valami harapnivalót, és ilyenkor az emberek jellemzően cukros vagy zsíros, magas kalóriatartalmú ételeket vesznek magunkhoz. Ez a megfigyelés akkor is igaznak bizonyult, amikor az adott tévéműsorban egészséges ételeket készítettek és az egészséges táplálkozás fontosságát hangsúlyozták.
A kutatók meglátása szerint az ételekkel kapcsolatos tévéműsorok valamilyen módon hatással vannak a táplálkozási szokásokra, mégpedig oly módon, hogy kifejezetten a magas kalóriatartalmú ételek iránt növelik meg az étvágyat. Amerikai pszichológusok összesen 80 felnőtt részvételével végezték el kísérletüket. A résztvevők fele egy főzőműsort, míg másik fele egy természetfilmet nézett meg, miközben háromféle ételt kínáltak fel nekik. Az egyik tálban csokoládéval bevont édesség, a másikban sajttekercsek, a harmadik tálban pedig nyers répa volt.
A New York-i Hobart és a William Smith Főiskola pszichológus kutatói megfigyelték, hogy a főzőműsorok nézői sokkal nagyobb mennyiségű csokoládés desszertet fogyasztottak, mint a természetfilmes csoport, akik ráadásul nagyobb valószínűséggel ettek nyers répát. A tanulmány részletei az Appetite című tudományos folyóirat legutóbbi számában jelentek meg.