terápia gyerekszoba sószoba légúti betegségek egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bár fehér asztali változatát egyre több betegségért teszik felelőssé, addig a légúti problémákat régóta kezelik sószobákban, sóbarlangokban. A válasz a megfelelő típusú sóban rejlik, melynek gyógyhatását nem csak óvodákban lehet kihasználni: saját gyermekednek is berendezhetsz otthon egy sószobát.

A só gyógyhatása

Bizonyos mennyiségű sóra minden nap szüksége van a szervezetünknek ahhoz, hogy megfelelően működhessen. A fehér méregként emlegetett asztali só viszont a jelek szerint többet árt, mint amennyit használ, mivel a feldolgozás során megfosztják az értékes ásványi anyagoktól, így csak nátrium- és klorid-ionokat tartalmaz. Ráadásul ezt túl is adagoljuk, háromszor-négyszer többet fogyasztunk belőle, mint amennyit veséink kiválasztani képesek. A só azonban eredeti, feldolgozatlan állapotában valóságos kincs, 84-féle ásványi anyagot tartalmaz, és jó hatással van szervezetünkre kívül-belül. Egyre többen használják sikeresen különböző betegségek megelőzésére, gyógyítására. Mivel a tengeri só vizeink szennyezettsége miatt már nem ajánlható jó szívvel, a természetes és tiszta sóra vágyók az évszázados sóbarlangok felé fordultak, ahonnan a mai napig megfelelő minőségű és gyógyhatású sót bányásznak. Bár a legismertebb a Himalájából bányászott rózsaszín himalájai só, hazánkhoz jóval közelebb, Erdélyben található a parajdi sóbánya, ahonnan ugyanolyan jó hatású, bár "csúnyább", természetes gyógyító iszaptól szürke só kapható sokkal alacsonyabb áron. Ezek a természetes sók tartalmazzák az összes olyan nyomelemet és ásványi anyagot, melyre szervezetünknek szüksége lehet, salaktalanító és kiegyenlítő hatásúak, nem emelik a vérnyomást, viszont erősítik a szervezete öngyógyító képességét, ezért alkalmazhatók sokféle betegségre. Mindemellett a kedélyre is jó hatással vannak: a szervezetet megszabadítják a salakanyagoktól, így bizonyos hormonok szintjének fenntartását is segítik, ezért sikeresen alkalmazzák hiperaktív vagy alvászavaros gyermekeknél is.

Thinkstock
Thinkstock

Számtalan felhasználási lehetőség

A természetes só gyógyhatásait rendkívül sokféle formában élvezheted: először is cseréld le a főzéshez használt konyhasót himalájai sóra, de segítségével sós fürdőt, párnát, bőrradírt, orröblítőt és szappant is készíthetsz. Sólámpaként a himalájai só színterápiás hatását is élvezheted, de párologtatásra, sóhomokozó építésére vagy sófalak létehozására is kiváló mind a himalájai, mind a parajdi só.

Mivel a sós levegő belélegezve tisztítja a légutakat, regenerálja a nyálkahártyákat, allergia és a felső légúti megbetegedések ellen is hatásos, valamint tiszta és allergénanyag-mentes környezetet hoz létre, az emberek évszázadok óta vonulnak gyógyulni sóbarlangokba, kihasználva annak nyugtató, regeneráló hatású levegőjét. Mivel sokaknak nehéz ilyen barlangokba eljutni, ma már több helyen lehet sószoba-bérletet venni, ahol a sóbarlangéhoz hasonló hatást érnek el többezer kiló sóból épített szobákban. Ezek már egyre több óvodában is elérhetők, de jó alternatívaként használják már a sóhomokozót is, ahol a gyerekek játék közben észrevétlenül lélegzik be a jótékony sós levegőt.

www.sotegla.hu
www.sotegla.hu

Sószoba házilag - olcsóbb, mint gondolnád

Ha gyermeked óvodájában, iskolájában nem elérhető szószoba, akkor a gyerekszobába te is könnyedén készíthetsz egyet. Mivel a himalájai só kilója nagyjából ezer, a parajdié pedig száz forint körül mozog, így pénztárcától függően használhatod őket - a szoba levegőjének javításához kevés is elég, de a gyógyhatáshoz legalább annyi kiló só szükséges a szobába, ahány négyzetméteres. Elérhetők nagyobb sótömbök, melyekkel körberakhatod a gyerkőc ágyát, de sótéglákból sem nehéz sófalat építeni, melyet, ha himalájai sóból készítetek, ötletes világítással a helyiség fő ékességévé tehettek. Ha ez túl nagy kiadásnak bizonyulna - egy négyzetméternyi fal világítással hetven- és százezer forint között mozog -, akkor szerezz be sólámpákat, só mécsestartókat, melyek kisebb mértékben ugyan, de ugyanolyan hatékonyak, és hangulatosak is. Sóhomokozót sem nehéz összehozni, elég egy műanyag homokozóalj, melyet 10-15 centi vastagon megtöltötök őrölt parajdi vagy himalájai sóval - ugyanolyan jót lehet benne játszani, mint a rendes homokozóban. Kültérre viszont nem feltétlenül ajánlott, mivel a nedvesség nem tesz jót neki, azonkívül könnyebben szennyeződik, és jótékony hatása sem olyan koncentrált. Mindezek kívül a szoba levegőjét sós párologatással is javíthatod, ehhez elég egy kiló sót venned, amit ha megfelelő arányban vízzel keverve a fűtőtestre helyezel, máris javítod a szoba levegőjét. Légúti fertőzésekkel küzdő, asztmás, allergiás vagy csak gyakran betegeskedő gyerekeknek, ha az orvos is jó ötletnek tartja, szinte kötelező a tiszta sós levegő megteremtése, de az egészséges gyerekek állapotán is csak javíthat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.