Karácsonyi tiltólista - Ezt ne vedd a gyereknek!

karácsony ólom mérgezés ajándék fulladásveszély játék ftalát gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bár gyerekeknek a legkönnyebb ajándékot venni, nem biztos, hogy a Jézuskának írt levél minden pontját be kell szerezni karácsonyra: nemcsak felesleges, de veszélyes játékok is lehetnek köztük!

A csapból is játékreklámok folynak

Decemberben a csapból is játékreklámok ömlenek, melyek nemcsak a szülőket, de sajnos a gyerekeket is célozzák, akik erre szorgalmasan körmölve hosszabbítják meg amúgy sem rövid karácsonyi listájukat. A kevesebb azonban itt is több: jobban járunk, ha egy-két jól megválasztott, hosszú távon is érdekes darabot veszünk, mint ha egy halom játékot gyömöszölünk a fa alá: a rengeteg ajándék egy percre sem pótolja az odafigyelést és a szeretetet, és megbecsülni sem segít az egyes darabokat.

Thinkstock
Thinkstock

Vegyük komolyan a fulladásveszélyt!

Az ajándék kiválasztásánál nemcsak a gyerekek kívánságait, a játékok árát és küllemét kell figyelembe venni, hanem azt is, valóban biztonságosak-e. Egy amerikai gyermekkórház sürgősségi orvosa, aki nem egy gyereket látott már megfulladni veszélyes játékoktól, azt ajánlja, hogy vásárlás előtt mindenképpen olvassuk el a termékek összes címkéjét, és vegyük komolyan a korhatár-besorolást, tehát ha valami szigorúan három év feletti gyermekeknek való, azt ne vegyük meg a kétévesnek. Az éles oldalú, hegyes sarkú játékok sem ajánlottak, az apró alkatrészeket pedig még mindig szívesen eszik meg és nyelik félre a picik, így erre is figyeljünk oda. A különféle felülős játékok, motorok, autók a leesés veszélyét rejtik magukban, ezeket csak akkor vásároljuk meg, ha játék közben minden percben figyelni tudunk a csemetére, és időben meg tudjuk akadályozni, hogy a lépcsőn is a motorral guruljon le.

Ólom és ftalátok a játékokban - a legnagyobb játékgyártók sem feltétlenül kivételek

Azt mára legtöbben tudják, hogy ami gyanúsan olcsó és kínai, az jó nem lehet, mégis sok játékboltban találkozunk Kínában gyártott, veszélyes játékokkal. Még a neves játékgyártó cégek is Kínában gyártatják a termékeiket: egy öt évvel ezelőtti botrány során az egyik legnagyobb játékgyártó cég egyik leányvállalatának másfél millió játékot kellett kivonnia a forgalomból, mivel oly mértékű ólomszennyeződés volt a festékükben, mely közvetlen agykárosodást okozhat a gyermekeknek. De ólom nemcsak a festékekben, hanem a kislányoknak szánt karkötőkben is található, 2006-ban egy négyéves kisfiú élete ért véget a véletlenül lenyelt magas ólomtartalmú karkötődarabtól.

Az ólom mellett a gyerekjátékok másik nagy ellensége a műanyag lágyításánál használt sokféle ftalát, melyek a megengedettnél magasabb koncentrációban károsítják a veséket és a májat, asztmát, allergiát, de hormonrendszeri eltéréseket is okozhatnak. Mindenképpen gondoljunk erre kínai babák, pónik, és bármilyen, műanyagból készült játék esetén - minél olcsóbb valami, annál biztosabb, hogy gyártásánál nem figyeltek oda az előírásokra, és a kelleténél kevesebb ellenőrzésen estek át.

Thinkstock
Thinkstock

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság ajánlásai

Az NFH emberei karácsony táján jóval gyakrabban razziáznak a gyerekjátékok eladóinál: főleg az utcai és piaci árusokat veszik górcső alá, és rengeteg veszélyes játékot tiltanak be. Tanácsaik szerint legyünk nagyon óvatosak az aluljáróban vagy piacon áruló, mindent olcsón adó árusokkal, hiszen ők egyrészt gyakran adnak silány minőségű termékeket, másrészt baj esetén nagyon nehéz őket megtalálni. Érdemes inkább megfelelő játékboltokat felkeresni, de ott is figyeljük a címkéken a CE jelölést, ha nem találjuk, akkor biztosan nem gyerekeknek szánták a játékot, vagy használata nem biztonságos. Ha végképp elbizonytalanodnánk, az NFH honlapján is kaphatunk segítséget: a veszélyestermék-kereső program használatával láthatjuk, melyek azok a játékok, amiket hazánkban és az Európai Unió területén betiltottak.

Na de akkor mit vegyünk? A fejlesztő játékok második pillantásra népszerűek

Játékvásárlásnál nincs könnyű dolgunk: vigyáznunk kell az ólomtartalmú festékekre, a ftaláttartalmú műanyagokra, az apró darabokra, miközben azt is figyelembe kell vennünk, minek örülne a kicsi. A neves játékgyártók vagy forgalmazók termékei jobb szívvel ajánlhatók, de itt is csak reménykedhetünk, hogy nem futunk bele egy Kínában gyártott, egészségtelen sorozatba. Ha nem akarjuk a sokadik pónit, babát és kisautót megszerezni, választhatunk a fejlesztő játékok közül, melyek gyakran nem műanyagból, hanem fából készülnek. Ezek fejlesztik a térlátást, szem-kéz koordinációt, nagyobbaknál a gondolkodást, a logikát, az ügyességet vagy a stratégiai tervezést. Attól sem kell félnünk, hogy hamar unalmassá válnak: a tapasztalatok szerint bár a gyerekek az első pár percben jobban örülnek a babáknak, póniknak, autóknak, mint a kihívást jelentő fejlesztő játékoknak, de ez idővel az ellenkezőjére fordul: az unottan a sarokba dobott plüss helyett szívesebben gondolkodnak vagy játszanak együtt a szüleikkel.

Mikor lesz iskolaérett a gyerek? Játékos felkészülés az iskolárahttp://www.life.hu/anyaskodj/mariskolabajartok/20120924-mikor-lesz-iskolaerett-a-gyerek-jatekos-felkeszules-az-iskolara.htmlÍgy ösztönözd gondolkodásra a kicsit - Fejlesztőjátékok az óvodás korosztálynakhttp://www.life.hu/anyaskodj/ovisoklettetek/20120917-fejlesztojatekok-az-ovodas-korosztalynak.htmlAz elvarázsolt labirintus és egyéb készségfejlesztő játékokhttp://www.life.hu/szorakozz/20111219-az-elvarazsolt-labirintus-es-egyeb-keszsegfejleszto-jatekok.htmlTáblás játékok a nevelés szolgálatábanhttp://www.life.hu/anyaskodj/mariskolabajartok/20110120-tablas-jatekok-a-neveles-szolgalataban.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.