Tolvaj vagy zseni? Íme a világ leggazdagabb embere

üzletember telefontársaság Carlos Slim Helu gazdagság zseni műgyűjtő Mexikó mexikói
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Forbes magazinban megjelent adatok szerint Carlos Slim Helú a világ leggazdagabb embere. Utánanéztünk, hogyan lett a 73 éves mexikói üzletember 70 milliárd dollár tulajdonosa - és egy pszichológus segítségével kiderítettük azt is, milyen tulajdonságokkal kell rendelkezni, hogy valakinek akkora vagyona legyen, hogy azt ki se tudjuk mondani. A Life.hu számításai szerint a 70 milliárd dollár egész pontosan 15 billiárd 577 milliárd 942 millió 151 ezer 887 forint.

Vagyonát nem a szerencsének köszönheti

Carlos Slim Helú nevével nem minden nap találkozunk, pedig érdemes a figyelemre: hatalmas vagyonát elsősorban nem a szerencsének, hanem zseniális üzleti képességeinek és különleges gondolkodásának köszönheti. No meg édesapjának: az üzleti elveit és családcentrikusságát az ő példájából meríti. Feltűnési viszketegségnek vagy gőgnek állítólag nyoma sincs a 73 éves üzletember életében: szabadidejében jótékonykodik, illetve művészeti alkotásokat gyűjt, és alapelvének tekinti, hogy egy üzletember nem élhet csak az üzletnek, mikor az élet olyan sok érdekes dolgot kínál fel, amit meg lehet tanulni, érezni, élni.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Carlos Slim Helú, a dörzsölt üzletember

Bár nem a pénzt tekinti élete fő céljának - vagy talán éppen ezért? -, Carlos Slim zseniális üzletember: fontosnak tartja a rugalmasságot, és azt, hogy mind az üzleti, mind a személyes életben minél kevesebb hibát vétsen. Ez azonban még kevés lenne a sikerhez. Carlos Slimnek azonban van egy különleges képessége is: csak ránéz egy rosszul működő cégre, és meglátja, hogyan lehet annak hibáit oly módon kijavítani, hogy nyereségessé váljon. Vagyona nagy részét is ennek köszönheti: már 26 évesen negyven millió dolláros vállalatbirodalmat hozott létre, s mikor a '80-as évek elején a mexikói kormány csődöt jelentett, és a külföldi befektetők potom pénzért adták el cégeiket, azokat főként Slim vásárolta fel, majd adta el később hatalmas nyereséggel.

Érdekeltségei a pénzügyek, a kiskereskedelem és a nyersanyag-, illetve energiapiacra is kiterjednek, legnagyobb üzletét pedig telekommunikációs cége jelenti - Slim idejekorán felismerte a mobiltelefonokban rejlő lehetőséget, és az összeomlás szélén álló állami telefontársaság megvásárlásával és megreformálásával ma az övé Mexikó legnagyobb telefonszolgáltatója. De nehéz úgy vásárolni bármit is arrafelé, hogy a pénz végül ne a dörzsölt üzletemberhez jusson, hiszen szinte nincs olyan gazdasági terület, ahol jelen ne lenne - vásárolt már palackozóüzemtől kezdve ipari konglomerátumokon át szinte mindent, egyik legutóbbi befeketése nyomán pedig a New York Times nevű lap kiadójával írt alá szerződést. A monopolhelyzetben lévő Slim üzleti tevékenysége teszi ki Mexikó éves termelésének egytizedét, így nem csoda, ha hazájában sokan egyszerűen tolvajnak nevezik.

Zseni vagy zsarnok?

A privatizációkon - is - meggazdagodott Slimet természetesen sokan támadják. Az egyik legnagyobb vád ellene az, hogy a düledező telefontársaság megvásárlásakor igen jó kapcsolatban állt a később korrupciós vádakba keveredett mexikói államfővel, így biztosan potom pénzért vásárolhatta meg a részvényeket. A telefontársaság privatizációja miatt az árak pedig jóval magasabbak lettek, aminek az ügyfelek látták kárát. A milliárdosról tehát megoszlanak a vélemények: egyesek szerint zseni, mások szerint csak törtető, profitorientált üzletember, aki bárkin átgázol néhány millióért. S hogy mit szól ezekhez a véleményekhez Carlos Slim? Hozzáállását jól mutatja egy interjúrészlet: "Ha csak mások jó véleményéért élsz, véged van. Én nem akarok úgy élni, hogy közben állandóan azon gondolkozom, vajon mit fog rólam gondolni az utókor".

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A kis Slim már 12 évesen banki részvényekre költötte zsebpénzét

Carlos Slim szülei Libanonból emigráltak Mexikóba, majd kis vegyesboltot nyitva próbálták fenntartani magukat és hat gyermeküket. Ahogy Slim apja anyagilag gyarapodni kezdett, úgy vásárolta fel a környéken található ingatlanokat, tudását pedig legfiatalabb gyermekének, Carlosnak is átadta. A milliárdos a mai napig emlékszik édesapja szavaira, mikor arról beszélt, amíg ennyire hisz Mexikóban, addig minden vállalkozása sikeres lesz. Ez így is történt egészen korai haláláig: Slim csak 13 éves volt, mikor elveszítette példaképét, és a csapás őt is összetörte. Az üzleti zsenije viszont már azokban a nehéz években is megmutatkozott, összespórolt pénzét már 12 évesen banki részvényekre költötte. Apja hátrahagyott vagyonát pedig egyetemi évei alatt is kiválóan kamatoztatta: a nagy üzletember ugyanis műszaki egyetemet végzett, miközben pár évig elméleti matematikát is hallgatott - mindennél jobban érdekelték a számok.

Szoros családi kötelékek

Az összetartó, szerető családról hozott mintát Slim továbbvitte: 1966-ban elvette szerelmét, Soumaya Domit Gemayelt, és egészen 1999-ben bekövekező haláláig vele maradt. A gyarapodó család - hat gyermekük született - eleinte szerényen élt, de később sem a hivalkodásáról vált híressé: Carlos felesége a gyermekek nevelésén túl többféle jótékonysági ügyben is részt vett, többek között a szervadományozás legális kereteinek megteremtésében is szerepet játszott. A hatalmas anyagi sikerek közepette a Slim család összetartó maradt: miközben Slim figyelme egyre inkább a jótékonykodás felé fordul, három fia az üzleti birodalmat igazgatja, minden hétfő este pedig együtt ebédel az egész család.

Slimnek nincsenek palotái és yachtjai

Slim imádja a művészeteket, az asztrofizikát, a természetet, a történelmet, a sportot. Folyamatosan jótékonykodik hazájában, különböző alapítványokon keresztül támogatja többek között az infrastruktúra, az egészségügyi ellátás fejlesztését, de a hátrányos anyagi helyzetű diákok oktatását is. Hiszi, hogy az alapvető dolgok, mint a kultúra, a szórakozás, a sport, az egészség, a kommunikáció, az étkezés vagy lakhatás mindenki számára elérhetővé kell, hogy váljon, és erre nem sajnál költeni sem.

Bár hat hálószobás házában luxuskörülmények között él, nem yachtokat vagy palotákat vásárol, hanem különleges művészeti gyűjteményével kerül a címlapokra: Rodin, Michelangelo, Van Gogh vagy Renoir mesterművei is megtalálhatók otthonában, illetve elhunyt feleségéről elnevezett múzeumában.

Carlos Slim gyűjteményében világhírű műalkotások találhatók meg

Carlos Slim azt vallja, hogy bár sorsunk persze függ a körülményektől is, mindenkinek lehetősége van arra, hogy a saját kezébe vegye azt, és felépítse a jövőjét. A sikert pedig igazából nem a pénz vagy a cégek jelentik, hanem saját életünk, a család és a barátok.

Miért pont ő?

Slim a mai napig megőrizte energikusságát és kíváncsiságát, de ez még nem lenne elég a hatalmas sikerhez. A milliárdos szerint ehhez motiváció és elhivatottság szükséges, no meg rengeteg tanulás, illetve csapatok szervezése. Slim nem dolgozik napi 12-16 órát, hanem kiválóan delegál, és hisz a megfelelően motivált és felkészült csapat sikerében. Meg van róla győződve, hogy a nyerő csapat tagjának lenni hihetetlenül ösztönző, akár a politikában, akár a sportban, akár az üzleti életben.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A pénzcsinálás lélektana - Mit mond a pszichológus?

Milyen személyiségjegyek utalhatnak arra, hogy valakiből gazdag pénzügyi zseni lesz?

Kökény Veronika pszichológus szerint ha egy az egyben meg lehetne mondani, hogy milyen személyiségvonások jellemzik a gazdag embereket, akkor a "Hogyan gazdagodjunk meg?" típusú könyvekből ezt tényleg meg lehetne tanulni, mert ezekben minden benne van, ami kell hozzá: "Fontos a céltudatosság, a motiváció, a kreativitás, a játékosság, az önismeret, a döntésképesség - és mindaz a tulajdonság, adottság, amit ezek tartalmaznak. Ami bonyolítja a kérdést, az a pénzhez való viszony. A nagyon és tartósan gazdag emberek valószínűleg tisztában vannak vele, illetve szembe tudnak nézni azzal, hogy mit jelent nekik a pénz. Nem azokat az érméket, bankókat, amelyeket a zsebünkben hordunk. A leggazdagabb emberek vagy így, vagy úgy - "pénzcsinálók", ez a foglalkozásuk, a szakmájuk, és közhelyes, de érdemes belegondolni: szeretik a pénzt.

A pénzcsinálás alkotó munka, mégpedig egy speciális alkotó folyamat. Egy olyan - legkomolyabb és legszélesebb értelemben vett - játék, amelyben az ember mások számára értéktelennek tűnő dolgokban is meglátja az értéket. Olyat lát ki a dolgokból, amit a többiek nem vesznek észre. Kockáztat és vár, hagyja, hogy történjenek a dolgok. A vagyona nagyobb része nem "pénz", hanem "tőke", azaz befektetés, és minél gazdagabb, annál kisebb része a megélhetés. A kettőt el tudja választani egymástól a fejében is és a gyakorlatban is. A "pénzt" meg tudja fogni és el tudja engedni.

Minden szakmának, így a pénzcsinálásnak is megvan a maga lelki nyeresége és terhe. Az anyagi források fölött való többé-kevésbé fokozatosan kialakuló jelentős hatalom felelősséggel jár, akár tudatában van valaki, akár nem. A gazdagságát az tudja fenntartani és gyarapítani, aki ezt a felelősséget tudatosan vállalja, és ugyancsak alkotó módon "felel", válaszol: alapítványokat támogat, olyan ügyeket szponzorál, amelyek maguk is gazdagodhatnak.

Van egy mondás: csak az tud igazán adni, aki kapni is tud. Ezt ki lehetne egészíteni egy idetartozó gondolattal: és csak az tud igazán kapni (gazdagodni), aki értékesnek tartja magát."

Larry King vendége volt Carlos Slim, a világ leggazdagabb embere

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.