Éppen csak, hogy hozzászoktál az izzasztó és minden izomcsoportot átmozgató zumbához? Akkor itt az ideje továbblépni, mert 2013-ban jön a sh'bam és az ugi. A Life.hu összeszedte, milyen intenzív mozgásformák léteznek a táncon kívül, amelyek rengeteg kalóriát égetnek egy-egy edzés alkalmával.


 

A 2013-as év legújabb mozgásformái, a sh'bam és az ugi minden bizonnyal rövid időn belül óriási népszerűségnek fog örvendeni az egész világon, hiszen egyetlen edzés alkalmával akár 500 kalóriát is el lehet égetni, ráadásul szórakoztató és vidám mozgásforma. Mi most megmutatjuk, miért jó a sh'bam és az ugi, és ajánlunk még melléjük öt másik edzésformát, amely kiválóan égeti a zsírt és növeli az állóképességet.

1. Sh'bam

A sh'bam elsősorban a zenei stílusa miatt különbözik az alapvetően latin zenékre táncolható zumbától, ugyanis a sh'bam klubzenét, hiphopot és modern slágereket használ. Az új edzésforma egy rövid bemelegítéssel kezdődik, majd ezt követi egy 45 perces intenzív tánc, végül pedig nyújtással végződik az edzés.


2. Ugi

Az ugi szintén egy teljes testet átmozgató új edzésforma, melyben központi szerepet játszik egy nehéz, de rugalmas labda, amellyel 30 különféle egyperces gyakorlatot lehet végezni. A labdára rá lehet állni, rá lehet ülni, dobálni lehet, ha egy partnerrel végezzük az edzést, sőt még súlyzós edzéseket is végezhetünk vele. Salma Hayek és Rosario Dawson személyi edzője, a kanadai Sara Shears elmondása szerint az ugi viszonylag rövid időn belül képes növelni az izomerőt és hatékonyan feszesíti a hasat.

 

3. Zumba

A zumba persze 2013-ban sem megy ki a divatból. A zumba szó a zumbear igéből, a kolumbiai szlengből ered, azt jelenti, hogy gyorsan mozogni, és szórakozni. A zumba egyesítette a latin ritmusokat könnyen tanulható lépésekkel, így egy edzés olyan intenzíven átmozgatja a tested minden porcikáját, hogy egy 60 perces zumba alkalmával kb. 600 kalóriát égetsz el, miközben növeled az állóképességed.

4. Drilling

A drillinget jól edzett, szívós fitneszrajongóknak fejlesztették ki, akik szeretik a katonás, férfias edzéseket. A résztvevőknek bírniuk kell a fegyelmet és a szigorú hangnemet, mert a drillingedző nagyjából egy katonai kiképzés vagy gyakorlatozás hangulatát hozza el az edzésekre. A fitneszedzés során gyakorlatilag valamennyi kondicionális képesség fejlesztése zajlik: állóképességet, gyorsaságot, ügyességet igénylő gyakorlatok is felbukkannak. Az edzés az atlétikai futóiskola elemeiből, a távol-keleti önvédelmi sportok ütés- és rúgástechnikáiból épül fel. Az edző legtöbbször fiú vagy olyan lány, aki képes férfiasan kommunikálni.

5. Kangoo jumps

A kangoo jumps egyrészt fogyaszt, másrészt erősít, harmadrészt rengeteg pozitív hatása van az egészségre, nem utolsósorban pedig szórakoztat is. Mivel a kangoocipőben végzett mozgás több kalóriát éget el, mintha ugyanazokat a mozdulatokat normál sportcipőben végeznénk, ezért a kangooval 25 százalékkal több energiát használunk fel, mint a normál aerobik közben. A kangoo jumps lábbelije a túlsúlyosoknak, izületi problémákkal küszködőknek is visszaadja az önfeledt ugrálás örömét, ugyanis a kangoocipőkben végzett gyakorlatok nem terhelik az ízületeket: a cipő a terhelés több mint 80 százalékát elnyeli.

6. Spinning

A spinning tulajdonképpen egy edzőteremben végzett, magas intenzitású, zenés kerékpáros aerobikóra. Az egyik legkiválóbb kardióedzés, mely az állóképességet fejleszti. Egyetlen spinningedzéssel akár 700-800 kalóriát is elégethetünk egy óra alatt! A ritmusos zenére egy órán át tartó, folyamatos, lelkes, közös tekerés, ahol az edző instrukcióitól függően száguldhatunk országúton, megmászhatunk magas hegyeket, de akár versenyen is részt vehetünk, igencsak jó élettani hatásokkal rendelkezik. Jelentősen javul a keringési rendszer, megerősíti a szívet, hatékonyabb lesz a vér oxigénszállító képessége, erősödik az érfal, nagymértékben javul állóképességünk, ezzel együtt fejlődik tüdőnk hatékonysága is. Az egyik leghatékonyabb zsírégető sport.

7. Stepaerobik

A stepaerobik edzések kiválóan alkalmasak a fogyókúrázók számára, éppen ezért töretlen népszerűségnek örvendenek már évek óta, hiszen az egyik legjobb zsírégető és stresszoldó edzés. Vannak zsírégető hatásúak, és léteznek dinamikus, intenzív állóképesség-fokozó tréningek is. A stepaerobik ugyanazokat a nagy izomcsoportokat dolgoztatja meg, mint a hagyományos aerobikedzés, de még fokozottabb zsírégetéssel jár, így fogyókúrázóknak különösen ajánlott. A stepaerobik főként a lábikrát, a combot, a csípőt és a feneket mozgatja, formálja. Az aerobikedzés nagyon jó a koordináció fejlesztéséhez is. A lépések és karmozdulatok variációi nagyszerűen fejlesztik a sportoló koordinációs képességét. Emellett az aerobik nagyon jó a stressz levezetésére is!

Katalin hercegnő pilatesedzésekre járhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130121-pilatesszel-jogaval-es-kutyasetaltatassal-tartja-magat-formaban-katalin-hercegno.html Vidám zsírégetés a hóbanhttp://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20130118-zsiregetes-a-hoban-holapattal-hotakaritas-kozben-is-lehet-fogyni.html Fogyókúratipp: tedd le az autót!http://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20130115-a-fogyokura-legkezenfekvobb-es-legegyszerubb-modja-ha-nem-autoval-megyunk.html Fitneszőrület: zumbázz széken!http://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20130102-a-legujabb-fitneszorulet-zumba-tancos-edzesmodszer-szeken.html Formás combok szupermodell módrahttp://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20121219-doutzen-kroes-modell-gyakorlatokat-mutat-be-melyektol-nagyon-formas-lehet.html Itt a bizonyíték: a sztárok is izzadnak!http://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20121212-kowalsky-balazs-jogaorat-tartott-sztaroknak.html