étkezési zavar inzulin cukorbetegség bulímia diabétesz fogyókúra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az 1-es típusú diabéteszben szenvedő nők között akad olyan, aki fogyás reményében nem adja be magának az inzulint. A mentális probléma elsősorban a 15 és 30 év közöttieket fenyegeti - olyan mértékben, hogy egy szervezet hivatalosan is betegséggé szeretné nyilváníttatni.

A diabulimia az az étkezési zavar, amikor valaki súlyvesztési szándékkal megtagadja a saját inzulinkezelését, így a vércukorszintje ellenőrizhetetlenné válik. A brit egészségbiztosítók szervezete (NHS) cukorbetegségre szakosodott osztályának szakvéleménye alapján a módszer valóban fogyáshoz vezethet, mivel a páciens teste kevesebb szénhidrátot tud feldolgozni, ám a következmény akár halálos is lehet.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Hivatalos adatok szerint 2012 márciusa óta több mint 8000 ember került elégtelen inzulinadagolás miatt kórházba Angliában és Walesben. Az orvosok úgy gondolják, hogy nem minden esetben a fogyókúra miatt történik, hiszen akár figyelmetlenség is lehet az elmaradozó kezelés oka, de a fiatal nők körében egyértelmű hajlamot lehet megfigyelni az inzulin elhagyására.

"2010 áprilisa és 2011 márciusa között összesen 8472 személy szorult kórházi ápolásra diabetikus ketoacidózis miatt az Egyesült Királyságban, jelentős részük hátrányos helyzetű területen élő fiatal nő volt" - mondta dr. Bob Young, az NHS klinikai vezetője. A diabetikus ketoacidózis az az életveszélyes állapot, ami kezeletlen cukorbetegség esetén alakulhat ki.

Az Étkezési Zavarral Küzdő Cukorbetegek Társasága (DWED) azért kampányol, hogy az inzulin visszautasítását a fogyás érdekében mentális betegségként tartsa számon az orvostudomány. Az aktivisták remélik, hogy a speciális megközelítésnek és kezelésnek köszönhetően enyhíthetők a káros következmények.

Egy lány, aki majdnem megvakult a diabulimiától

Taylor Hacketnél, a 22 esztendős liverpooli lánynál 12 éves korában diagnosztizáltak 1-es típusú diabéteszt. "Tudtam, hogy az inzulin elhagyása akár vaksághoz is vezethet, de nem érdekelt, mert vékony akartam lenni" - nyilatkozta. Nyolc éven keresztül kórházról kórházra járt, mígnem felismerték, hogy szélsőséges vércukorszint-ingadozása egy étkezési zavarokkal rokon mentális állapotnak tudható be. Addigra azonban Taylor majdnem teljesen elveszítette a bal szeme világát. A komplex probléma felismerése és hatékony kezelése után azonban másfél éve egészséges, és szeretné, ha mások is megkaphatnák a szakszerű segítséget.

"Azok nem mi vagyunk, akik a nőket kapják" - Genfben rúgták a gólokat a cukorbeteg gyerekekhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110901-azok-nem-mi-vagyunk-akik-a-noket-kapjak-genfben.htmlAgorafóbiás kutya mentette meg cukorbeteg gazdája életéthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20101201-agorafobias-kutya-mentette-meg-cukorbeteg-gazdaja-eletet.htmlLady Gaga: "Mindig kidobtam a taccsot a gimiben" - Az anorexia és bulimia nem csak a sztárok kiváltságahttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120517-az-anorexia-es-bulimia-nemcsak-a-sztarok-kivaltsaga.htmlTűzvész áldozata lett a botrányos életű, anorexiás ikerpárhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120831-tuzvesz-aldozata-lett-a-botranyos-eletu-anorexias-ikerpar.htmlÖtéves kislányok kerültek kórházba súlyos anorexiával - Egyre fiatalabb korban kezdenek fogyókúrázni a gyerekekhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120806-fiatalkori-etkezesi-zavar-korai-egeszsegtelen-dietazas-a-fiatalok-kozott.htmlEgyszer a 42 kilót is elérte - Megrázó videó a modellről, aki anorexiába halt belehttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120724-egyszer-a-42-kilot-is-elerte-kepek-isabelle-caro.htmlCsúnyák, mégis szépnek látják magukat - Anorexiás kamaszokhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120523-csunyak-megis-szepnek-latjak-magukat-anorexias-kamaszok.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.