Észtország utazás szórakozás program szabadidő Tallin Baltikum
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Lehet, hogy Észtország nem szerepel az utazási kívánságlistádon, de ha viszonylag megfizethető hétvégi programot keresel, és felcsigáz észak varázsa, Tallinn tökéletes hely a lazításra. A főváros impozáns városfalaival, macskaköves utcáival és csodálatos templomaival feledhetetlen mesevilágot idéz, amibe első látásra beleszeretsz!

Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is! Ha pedig szívesen tekintesz vissza a múltba, íme az Akkor és Most oldal!


Tölts egy hétvégét igazi középkori miliőben

Tallinn nemcsak Észak-Európa egyik legősibb városa és az UNESCO Világörökség része, de mint a Skype szülőhazája szerepel a világ 10 legjobb high-tech városának listáján is. Történelmi óvárosa megőrizte a Hanza korszak jellegzetes építészeti stílusát, és minden évszakban varázslatos élmény. A felfedezőutat kezdd a 15. századi városfal mentén, ami Észak-Európa legfontosabb védelmi építményeként szolgált. Az 1371-1404 között épült Városháza az északi gótika legimpozánsabb példája, ami szinte mágnesként vonzza a turistákat, és a téren láthatod Tallinn szimbólumát, az "Öreg Tamást"-t (Vana Toomas). Ha szeretnéd még jobban magadba szippantani az ódon hangulatot, nézd meg a céhek székházát, a Szent Olaf-templomot, illetve a világ egyik legrégibb gyógyszertárát, amelyet évszázadokon át a magyar származású Burchart-Bélavári család üzemeltetett.

Thinkstock
Thinkstock

A gótikus Városháza

A Life tippje:

Az itt élők egyik kedvence a balti jaama turg. A nyüzsgő bolhapiac pár percnyi sétára található a Városháza tértől, ahol olcsón juthatsz hozzá a helyben készült finomságokhoz és a szovjet korszak emléktárgyaihoz. Nyitva tartás: H-P 8:00-18:00, SZ-V: 8:00-17:00.

Tudtad?

Észtország büszkesége Carmen Kass, aki Tallinnban született. A szőke szépség 14 évesen elnyerte a Miss Paide koronát, ám mielőtt benevezett volna a Miss Észtország versenyre, vonzó ajánlatot kapott egy milánói ügynökségtől, aki elindította a nemzetközi karrierjét. A gyönyörű modell hamarosan a kifutók üdvöskéjévé vált, ám csillaga akkor emelkedett hihetetlen magasságokba, amikor az egyik nagy divatház parfümjének reklámarca lett. A 35 évesen is kirobbanó formában lévő szupermodell azt nyilatkozta egy interjúban, bár munkája révén eljutott a világ legszebb helyeire, mégis mindig hazavágyik.


Egy különös szerelem emléke

Nem lehet teljes egy tallinni kirándulás anélkül, hogy ellátogatnál a csodálatos barokk kastélyhoz, melyet 1718-ban Nagy Péter cár építtetett felesége, I. Katalin orosz cárnő tiszteletére. A Kadriorg-palota és francia kertjea cári extravagancia illusztris példája, de azért is érdemes időt szánnod rá, mert itt található Észtország Művészeti Múzeuma. Ha pompás kilátásra vágysz, kapaszkodj fel a Dóm-hegyen álló Pikk Hermann-toronyba. Innen nem messze található az Alexander Nyevszkij ortodox katedrális, ami jellegzetes hagymakupolái és mozaikokkal díszített belső tere miatt szintén megéri a látogatást. A Szent Katalin sikátor a párizsi Montmartre negyedhez hasonló, melynek kézműves műhelyei kiválóan illusztrálják a középkor hangulatát, és mi lehetne kellemesebb élmény, mint a túra végén egy finom pite valamelyik eldugott kávézóban.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Az Alexander Nyevszkij-katedrális

Tudtad?

Tallinn a Baltikum leggyorsabban fejlődő városa. Míg alig egy évtizeddel ezelőtt a turisták omladozó épületek között barangoltak, mára a főváros nyüzsgő kereskedelmi és kulturális központtá vált. Az óvárostól egy rövid sétával eljuthatsz a virágzó üzleti negyedhez, ami modern felhőkarcolóival, luxusszállodáival és több száz étteremével hangsúlyozza a város kozmopolita jellegét.


Palacsintázz be!

Az észt főváros jól ismert temperamentumos éjszakai életéről és különleges konyhájáról. A legízletesebb ebédet a Tristan ja Isoldében fogyaszthatod el, ahol a nők középkori ruhákban szolgálják fel a jávorszarvas evest és a "kama"-t (pirított gabonamagok tejjel és cukorral). A Vanaema Juures étterem népszerű a helyiek között, talán nem véletlenül, mert az árak szolidak és bőséges a választék. Ha édesszájú vagy, a Pierre kávézó felejthetetlen kulináris élményt ígér olyan ínyencségekkel, mint a szarvasgombás trüffel vagy a rumos-chilis forró csokoládé. A palacsintaimádók fellegvára a Kompressor Pancake House, ahol több tucat fajtát kínálnak a kéksajtostól a feketeáfonyásig. A nemrég megnyílt retro stílusú Must Puudel a kedvenc helyed lehet nemcsak Tallinnban, de talán az egész világon, és nemcsak a csábító desszertek, hanem a fesztelen hangulat miatt.

Thinkstock
Thinkstock

A Life tippje:

A vodka és a sör a tallinniak legnépszerűbb itala, ám az utóbbi években sok étterem büszkélkedhet házi készítésű borral is. Ha szeretnél belekóstolni a hamisítatlan észt ízvilágba, kóstold meg az édes és erős Vana Tallinn likőrt.


És még:
- A rövid nyári szezonban a szállodák gyakran zsúfoltak, ezért célszerű időben szállást foglalnod, és Tallin Kártyát vásárolnod, ami számos ingyenes belépőt és különféle kedvezményeket biztosít.
- Ha szívesen körbetekernéd a várost, 2 órára kb. 4 euróért bérelhetsz biciklit, amihez 100 euró kaució szükséges. Bővebb infó: http://www.citybike.ee/
- Budapestről Tallinnba különböző fapados járatok kombinálásával juthatsz el, egy átszállással pl. Frankfurton, Varsón, Münchenen vagy Helsinkin keresztül. Bővebb infó: http://www.tourism.tallinn.ee/eng


Brugge, az álmodozók és ínyencek városahttp://www.life.hu/lifeutazas/20130214-utazas-program-szabadido-brugge-az-almodozok-es-inyenek-varosa.htmlLicsifagyi és rózsás macaron - Gasztrotúrán Párizsbanhttp://www.life.hu/lifeutazas/20130212-utazas-szorakozas-program-gasztrotura-parizsban.htmlIrány Aachen, a sokarcú királyi város!http://www.life.hu/lifeutazas/20130208-szorakozas-utazas-program-ahol-harom-orszag-erinti-egymast-.htmlRandizz Casanovával - Karneválok a világ minden tájánhttp://www.life.hu/lifeutazas/20130206-program-szabadido-szorakozas-karnevalok-a-vilag-minden-tajan.htmlMaszkok és marhakolomp - Farsangolj itthonhttp://www.life.hu/lifeutazas/20130204-mohacs-moha-szentes-a-legjobb-farsangi-programok-magyarorszagon.htmlNorthumberland: kalandok a rómaiak nyomábanhttp://www.life.hu/lifeutazas/20130130-szorakozas-utazas-program-northumberland-egy-varazslatos-hely-regi-kastelyokkal.html


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.