spórolás áram fillér otthon megtakarítás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az áramütésen kívül a havi villanyszámla is okozhat sokkot: a többtagú családok akár nyolc-tízezer forintos számlákat is fizethetnek. Kis odafigyeléssel azonban akár ennek a negyedét is megtakaríthatod. A Life.hu most elárulja, hogyan.

Ha tetszett a cikkünk, kövesd a Life.hu-t a Facebookon is!


Olvasólámpa és hangulatvilágítás - olcsóbb, mint a csillár

A villanyszámla tetemes részét a lakás világításának költségei teszik ki. A legtöbb háztartásban még mindig a régi típusú izzókat használják, melyek ugyan olcsóbbak, de sokkal többet fogyasztanak, ráadásul gyarkan teljesen feleslegesen égnek. Ha spórolni szeretnél, akkor először is azokban a helyiségekben, ahol órákig ég a villany, cseréld le a hagyományos izzókat energiatakarékosra. Ez egy összegben ugyan nagyobb kiadást jelent, hiszen 1000-1500 forintot is kiadhatsz darabjáért, de cserébe hosszú élettartamot, a jó minőségű izzók esetén pedig szép fényt kapsz. Nem is beszélve a hónapokon, éveken át tartó megtakarításról. Emellett azzal is pénzt takaríthatsz meg, ha a csillár helyett olvasólámpát, illetve hangulatos, alacsony fogyasztású világítótesteket használsz - nem borítják ugyan fényárba a szobát, de a célnak így is tökéletesen megfelelnek.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Tudtad?

Ma már különböző formájú és színű led-szalagokkal is feldobhatod a lakást. Ezek kiválóan helyettesítik a villanyégőt, és eldugott, nehezen hozzáférhető helyen is világítanak. Próbáld ki őket a szekrényben vagy a kamrában! Fogyasztásuk rendkívül alacsony, élettartamuk viszont ötvenezer óra, tehát napi nyolcórás használat mellett is csak tizenöt-tizenhét évente szükséges cserélni őket.

Húzd ki!

A mai modern lakásokban a konnektorok környékét elborítják a különböző töltők és szórakoztató elektronikai cikkek villásdugói. A kényelemnek pedig megkérik az árát. A konnektorban hagyott töltők akkor is fogyasztják az áramot, ha nem használod őket, hasonlóan a stand by üzemmódban hagyott gépekhez. Nem is beszélve az asztali számítógépről, mely szinte zabálja az áramot, mégis órákat hagyjuk bekapcsolva használatlanul. Ha nincs kedved minden egyes gépet egyenként kihúzkodni, arra is van megoldás: már kaphatók olyan elosztók és konnektorok, melyeket akár távirányítóval is egyszerűen áramtalaníthatsz.

A Life tippje:

Szerezz be fogyasztásmérőt! Ha elképzelni sem tudod, mennyi áramot fogyasztanak a gépek az otthonodban, akkor pár ezer forintért megtudhatod: a fogyasztásmérőt nagyon egyszerű használni, és minden egyes gépnél megmutatja, az pontosan mennyi áramot használ. Egy kanadai kísérletben a fogyasztásmérőt használó családok kilenc százalékkal tudták csökkenteni energiafogyasztásukat csupán a tudatossággal - ezt te is kipróbálhatod.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Így spórolj a rezsin havi 5000 forintot!



Áramzabáló háztartási gépek

A háztartási gépek közül az ELMŰ adatai alapján a fagyasztószekrény és a hűtőgép fogyasztja a legtöbb áramot. A készülékek optimalizálásával azonban máris spórolhatsz: minél hűvösebb helyen áll a hűtő, annál könnyebb dolga van, pláne akkor, ha rendszeresen jégteleníted, és nem teszel bele meleg vagy langyos hűtenivalót. A hőfokra is érdemes odafigyelni, hiszen egy hűtőben semmi szükség olyan hidegre, ami már megfagyasztja az élelmiszereket. A hűtőn kívül a mosógép használatán is spórolhatsz: ne indítsd el félprogramon, és a szárítógép helyett teregess: már ezzel is ezreket takaríthatsz meg hosszú távon.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Tudtad?

A régi, elöregedett háztartási gépek fogyasztása akár hetven százalékkal is magasabb lehet, mint a modern társaiké: ha lecseréled a tízéves, akár 6-700 kW-t fogyasztó régi hűtőt egy A+ kategóriájú, új készülékre, mely csak 2-300 kWh-t fogyaszt, az új gép pár év alatt visszahozza az árát. A kőkorszaki villanybojler hatalmas fogyasztása is csökken, ha rendszeresen vízkőtlenítteted, illetve átkötteted az olcsóbb éjszakai áramra.

Valószínűleg teljesen átalakítja majd az áramfogyasztási szokásokat a jövő villanyórája, mely pár éven belül hazánkban is megjelenhet. Nemcsak kevesebbet kell majd fizetnünk az áramért, de a bosszantó óraállásdiktálást is elfelejthetjük. A készülék mérő- és vezérlőberendezése ugyanis online kapcsolatban lesz az áramelosztó központtal, amely akár távvezérelni is képes lesz az órákat. Az áramért pedig azért fizethetünk kevesebbet, mert mi dönthetjük majd el, mikor szeretnénk energiát fogyasztani - mikor a szolgáltatónak nem kell egy adott időszakban rendelkezésre állnia, azért nem is fizetünk majd semmit. Már most is sokan este vagy éjszaka mosnak amiatt, mert az éjszakai áram olcsóbb. Ezt a jövőben az okos villanyórával is kihasználhatjuk, sőt: a tervek szerint napközben is lesznek alacsonyabb ársávok.

Filléres spórolási tippek nagyanyáink tárházábólhttp://www.life.hu/anyaskodj/20130115-takaritas-es-mosas-filleres-sporolasi-tippek-nagyanyaink-tarhazabol.htmlÍgy spórolhatsz havi 5000 forintot a rezsinhttp://www.life.hu/anyaskodj/20130114-sporolas-a-rezsin-tippek-a-szigetelessel-futessel-aramfogyasztassal-kapcsolatban.htmlSpórolás 2013: A nyaralás is összejöhethttp://www.life.hu/anyaskodj/20121217-sporolasi-tippek-koltsegvetes-atgondolasa-rezsicsokkentes-fozes.htmlEzreket érő kiflivég - Így spórolj az étellel!http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20121210-tudatos-vasarlassal-es-etkezessel-tobbezer-forintot-meg-lehet-sporolni-havonta.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.