Zágráb utazás szórakozás Horvátország program
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Barokk hangulatával, látványos szabadtéri piacával és lenyűgöző középkori épületeivel Zágráb tökéletes romantikus kiruccanás helyszíne lehet. Ha pénztárcakímélő kikapcsolódást keresel, a Life.hu elárulja, a mediterrán főváros milyen izgalmas és olcsó programlehetőségeket kínál egy áprilisi lazulós hétvégére.

Szépség és nyugalom

A sétálás az egyik legjobb módja annak, hogy a legtöbbet felfedezd Zágrábból. A főváros nevezetességei a Felsővárosban (Gradec), a Káptalandombon (Kaptol) és az Alsóvárosban (Donji Grad) csoportosulnak - a helyszínek együtt alkotják Zágráb óvárosát. Kezdd a napot a Jelasics téren és pattanj fel a jellegzetes kék villamosra, majd dobj egy érmét a Mandusevac szökőkútba, hogy "nyerj magadnak egy kis boldogságot." Sétálj el a Szent Márk térre, ahol megcsodálhatod a híres gótikus templomot, illetve a 18. században épült báni palotát, ami ma a köztársasági elnök rezidenciája. Érdemes időt szánnod a gyönyörű székesegyházra is. Ezután állj meg egy pillanatra a Kőkapunál, és gyújts gyertyát a Szűz Máriát és a Gyermeket ábrázoló festmény előtt, melynek a legenda szerint varázsereje van. Ha napos az idő, igazán romantikus pillanatokat tölthetsz a gesztenyefákkal szegélyezett Strossmayer sétányon, ahol megtekintheted a horvát költő, Antun Gustav Matoš bronzszobrát is.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A Life tippje: A város fő művészeti helyszíne a hatalmas Mimara Múzeum, ahol megcsodálhatod Rubens, Goya és Renoir festményeit. Bővebb infó: http://www.mimara.hr/

Nosztalgiázz tambura és zongoraszó mellett

Zágráb óvárosa szemet gyönyörködtető látvány. Legszebb utcája a színes Tkaleiaeva, amely tele van éttermekkel, kávézókkal és butikokkal. A hangulatos helyszínen számos eseményt rendeznek itt szinte egész évben. Az Ivica I Marica (magyarul Jancsi és Juliska) Zágráb híres öko-étterme, ahol megkóstolhatod a legjobb vegetáriánus különlegességeket, ha pedig szeretnél ízelítőt kapni a helyi italkultúrából, hörpints fel egy kupica rakiját, és élvezd a boldog semmittevést. Az Ilica az egyik leghosszabb és legdrágább zágrábi utca - ha nem is akarsz vásárolgatni, a színes forgatag garantáltan magával fog ragadni, anélkül, hogy pénzt költenél. A természet szerelmeseinek kötelező program a városközponttól keletre lévő angol stílusú Maksimir park, a fákkal szegélyezett sétányok és mesterséges tavak meghitt andalgásra csábítanak.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A Life tippje:

A világ egyik legrövidebb siklójával feljuthatsz a Lotraaak toronyba, melynek tetején minden délben elsütnek egy ágyút.

Böngéssz a Dolacon

A Felsőváros és Káptalandomb között elterülő Dolac a főváros szabadtéri piaca, amely egyedülálló látványt nyújt piros napernyőivel. (Nyitva tartás: vasárnaptól péntekig, 6.00-2.00, szombaton 3 óráig.) Az 1930 óta üzemelő vásáron a horvát kézműves termékek mellett isteni étvágygerjesztő finomságok várják az idelátogatókat. Mellette található a halpiac, ahová minden nap friss tengeri portékát szállítanak. A gyönyörű Britannia téren található antik piac igazi kulturális csemege, ahol régi könyvekre, képeslapokra, festményekre és ékszerekre bukkanhatsz. (Nyitva tartás: minden vasárnap 08.00-14.00.)

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A Life tippje:

A "pica" szombat reggeli kávézást jelent, ami fontos társadalmi esemény a város életében. A rituálé mottója a "Látni és látszani" - a helyi trenddiktátorok ilyenkor a Bogoviaeva és a Cvjetni térre ülnek ki, ahol te is belekóstolhatsz egy hagyományokhoz ragaszkodó nagyváros életébe.

Hasznos információk:

- A Zágráb kártyával sok-sok kedvezményt vehetsz igénybe, korlátlanul használhatod a tömegközlekedési eszközöket, illetve olcsóbban étkezhetsz számos étteremben. Bővebb infó: http://www.zagreb-touristinfo.hr/.
- A horvát fővárost megközelítheted repülővel (http://www.bud.hu/), autóval (javasolt útvonal: Budapest (M7)-Nagykanizsa-Letenye-Zágráb), illetve Budapestről három közvetlen vonattal is eljuthatsz ide.
- Ha egy hosszú hétvégés városnézést tervezel, olcsó szállásokat itt foglalhatsz: http://www.hotelscombined.com, http://www.housetrip.com/

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.