Tarator és sopszka: bolgár piknik Plovdivban

utazás szórakozás Plovdiv program szabadidő Bulgária
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Antik emlékek, gyönyörű templomok, művészeti galériák és bohém kávézók. Plovdiv mindig is Bulgária egyik leggazdagabb és leginkább kozmopolita városának számított, mely igazi időutazást kínál a történelem iránt érdeklődők számára.

"A hét domb városa"

Az egyik legrégebbi európai város Bulgária középső részén, a Marica folyó két partján helyezkedik el, 150 km-re Szófiától. Plovdivot az ókorban trákok lakták, majd az i. e. 4. században a makedón II. Fülöp, Nagy Sándor édesapja foglalta el, aki a városnak a Phillipopolisz nevet adta. A település az 1. században része lett a Római Birodalomnak, amelyet számos építészeti emlék bizonyít. Plovdiv Rómához hasonlóan hét dombra épült, a fennmaradt hat domb közül a Dzsendem a legmagasabb, melynek területén védett növények és állatok élnek, a Szahat Tepén pedig megcsodálhatod a 16. században épült óratornyot.

A Life.hu tippje:

Plovdiv jelképe az impozáns római kori amfiteátrum - a világ egyik legjobb állapotban fennmaradt ókori színháza, ahol ma is rendszeresen szerveznek szabadtéri hangversenyeket és előadásokat.

Forrás: Wikipedia
Forrás: Wikipedia

Halhatatlan értékek évezredek óta

Plovdiv különleges hangulatába leginkább a központban kóstolhatsz bele. Az óváros kihagyhatatlan látnivaló apró macskaköves utcáival, régiségüzleteivel, reneszánsz stílusú épületeivel és érdekes múzeumaival. Ha érdeklődsz az egyházi emlékek iránt, feltétlenül nézd meg a Szent Bogorodica-templomot, a freskókkal díszített Szent Konstantin- és Elena-templomot, és Bulgária egyik legnagyobb mecsetjét, a Dzsumaja-dzsámit. A kézműves termékek rajongóinak feledhetetlen élményt nyújt a Kapana negyed: déli részén tradicionális bolgár üzletekre, míg északi részén hangulatos bárokra és éjszakai klubokra bukkanhatsz. Ha szeretnél közelebbről is megismerkedni a helyi kultúrával, látogass el az 1881-ben alapított Dráma Színházba, a Néprajzi Múzeumba és az Ivan Vazov Könyvtárba, mely a második legnagyobb könyvtár Bulgáriában.

A Life.hu tippje:

Plovdiv kulturális életének emblematikus helyszíne a 19. század elején épült Balabanov Múzeumház, ahol színházi, képzőművészeti, zenei és irodalmi programok vannak.

Thinkstock
Thinkstock

Bolgár joghurt és borsikafű

Ha a fárasztó városnézés után egy könnyed kikapcsolódásra vágysz, barangold be Simeon cár gyönyörű kertjét, amelynek legnépszerűbb látnivalója az éneklő szökőkút. Napsütéses időben érdemes kihasználnod Plovdiv szabadtéri adottságait: a Stefan Stambolov-tér a helyiek kedvelt találkozóhelye, a Knyaz Aleksandr pedig Plovdiv fő sétálóutcája, amely remek lehetőséget kínál a sziesztázásra és a vásárlásra. Ebédidőben biztosan jól fog esni valamilyen finom helyi specialitás, és mivel Bulgáriában viszonylag olcsó a vendéglátás, kedvedre lakmározhatsz a fejedelmi ételekből. Jellemzően három alapanyagot használnak a konyhában: a görög fetához hasonló fehér sajtot (sziréne), a bolgár joghurtot (kiselo mlyako) és a borsikafüvet (csubrica). A hagyományos ételek közé tartozik a tarator, a gyuvecs és a sopszka, az italok közül pedig érdemes megkóstolnod a szőlő- és az ánizspálinkát. Mivel a rózsaolaj hazájában jársz, az utazás végén lepd meg barátaidat ezzel az ajándékkal, hogy mindig emlékeztesse őket rád, és természetesen Bulgáriára.

A Life.hu tippje: Ha ősz végére tervezed a kiruccanást, te is részesévé válhatsz egy felejthetetlen élménynek. 2013. november 22-e és 24-e között rendezik meg a borparádét, amelynek helyszíne a híres óváros, ahol megkóstolhatod a legjobb fiatal borokat és a helyi termelők minőségi portékáit. Bővebb infó: http://tourismplovdiv.org/


A Földközi-tenger ékköve: Ciprushttp://www.life.hu/lifeutazas/20130905-szorakozas-utazas-program-a-foldkozitenger-ekkove-ciprus.htmlUtószezon Szicíliában - mire elég egy hét?http://www.life.hu/lifeutazas/20130903-szorakozas-utazas-program-utoszezon-sziciliaban-mire-eleg-egy.htmlGasztrokalandok Bolognától Varsóighttp://www.life.hu/lifeutazas/20130829-szorakozas-utazas-program-bivalytejes-fagyi-es-a-stajer-zold.htmlIrány a mini Prága: sörfürdő Olmützbenhttp://www.life.hu/lifeutazas/20130827-szorkozas-utazas-program-mini-praga-turistatomeg-nelkul-olmutz-a.htmlKicsi, de elbűvölő: a szlovén tengerparthttp://www.life.hu/lifeutazas/20130822-szorakozas-utazas-program-szlovenia-kicsi-de-annal-szebb-a.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.