5 kevésbé ismert látnivaló Krétán

Kréta last minute utazás Görögország szórakozás szabadidő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kréta is azok közé a szigetek közé tartozik, amelyek valamennyi látnivalóját képtelenség egy átlagos nyaralás időtartama alatt végigjárni. Ha nem szívesen mész zsúfolt helyekre, keresd fel a sziget eldugottabb, ritkábban látogatott érdekességeit!  

1. Kirándulóknak: az Imbrosz-szurdok

Ha nem akarsz csatlakozni a Szamaria-szurdokban gyalogló turistahadakhoz, ám mégis kirándulni szeretnél, irány az attól valamivel keletre fekvő, 11 kilométeres Imbrosz-szurdok, amelynek szélére több kilátót is építettek, hogy fentről is megcsodálhasd a fantasztikus környezetet. A szurdok legkeskenyebb pontja mindössze másfél méter széles, helyenként pedig 300 méteres sziklák között vezet az út. Az ösvény mellett változatos növényvilágot fedezhetsz fel. Ráadásul ezt a szurdokot kisebb erőfeszítéssel bejárhatod, mint a Szamaria-szurdokot, elég, ha mindössze 2-3 órát szánsz rá. Az útvonal körülbelül 700 méteres tengerszint feletti magasságban indul, és a tengerszint környékén, Komitades falunál ér véget. Innen taxival juthatsz vissza az autódhoz, ha fent, a bejáratnál hagytad.

A Life.hu extra tippje Krétán: Kaissa Beach - 115.900 Ft/fő/7 éjtől


Forrás: Wikipedia
Forrás: Wikipedia


A Life.hu tippje:

Északról Vrisses irányából közelítheted meg a szurdok bejáratát. A kényelmes cipő és a fejfedő kötelező, de ételt és vizet is vigyél magaddal, mert ezekhez a szurdokban nem tudsz hozzájutni.

2. Természetbarátoknak: a Kournas-tó

A sziget egyetlen édesvízű tavát a Fehér-hegység lábainál találod. Mélykék színe miatt sokáig feneketlennek hitték az itt élők, pedig csak a víz alatt élő növények és moszatok játszanak a fénnyel, ennek köszönheti a tó különleges árnyalatát. Lélegzetelállító látvány, ahogy a part menti világoszöld sáv fokozatosan átadja a helyét az élénk kék színnek. A tó melletti gazdag növény- és állatvilágot a környékbeli kilátókból is megfigyelheted.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

A helyi tavernák választéka minden igényt kielégít. A tó mellett vízibicikli, csónak bérlésére is van lehetőség, sőt, fürdeni is lehet.

3. Strandolóknak: Seitan Limania (Stefano Beach)

Ha eldugott, romantikus öbölre vágysz, keresd meg az Akrotiri-félsziget sziklái között megbúvó apró öblöcskét. A part aprókavicsos, a víz kristálytiszta. Persze némi energiabefektetést megkövetel az idejutás, hiszen az aszfaltút, amely Chordaki faluból vezet errefelé, csak egy ideig visz el, a végén levő parkolótól gyalogolni kell. Körülbelül 20 perces gyalogtúrára számíts.

Forrás: www.cretanbeaches.com
Forrás: www.cretanbeaches.com

A Life.hu tippje:

Nagyobb forgalomra errefelé csak a főszezoni hétvégéken kell számítani, ilyenkor, szeptemberben egészen különleges élmény magányosan strandolni az öbölben.

4. Csendre vágyóknak: a Preveli-kolostor

Nem is egy, hanem két, egymástól néhány kilométerre fekvő épületegyüttesből áll a kolostor, amely a háborús időkben gyakran szolgált menedékül a helyi lakosoknak. A 19. században a török megszállók elleni mozgalmak központjai voltak ezek az egyházi intézmények. A törökök elleni helytállás és a bátorság szimbólumaként a véres ostromot elszenvedett Arkadi-kolostort szokás emlegetni, de Preveliből is indultak a közelben állomásozó török csapatok ellen helybeli erők. A második világháborúban az ellenállók kommunikációs központjaként szolgált a kolostor. Ma már csak a tengerhez közelebb fekvő Piso Preveli épületeit lakják szerzetesek, de mindkét komplexum látogatható. A tenger melletti kolostorban múzeum is található.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

Öltözz megfelelően - a kolostorok csak a vállat és térdet takaró ruházatban látogathatók.

5. Az ókor iránt érdeklődőknek: Phaistos

A Matala közelében fekvő palota nem olyan híres, mint Knosszosz, és nem is igyekeztek annyira helyreállítani - ez talán szerencse is, hiszen a romok látványa sokkal több teret ad a fantáziának. A palotát a legendák szerint Minosz király utasítására építették i. e. 2000 körül, ám i. e. 1700 körül egy földrengés jelentős károkat okozott benne. Az újjáépítés után egészen i. e. 1450 körülig változatlan maradt az építmény, ekkor újabb földrengés okozott károkat benne. Ám nem a természet, hanem a szomszédos település, Gortüsz katonái rombolták földig az időszámításunk előtti harmadik században. Feltárása az 1900-as években indult, és a második világháború után, az ötvenes években fejeződtek be, bár egy brit térképész már 1865-ben megjelölte a romok valószínű helyét, két olasz régész pedig az 1800-as évek végén megtalálta a palota maradványait.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

A palota reggel nyolctól este hétig, hétfőn délután egytől este hétig látogatható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.