Magyarországon a plasztikai sebészeti beavatkozások közül a mellkorrekció a legnépszerűbb. Sokan azonban ódzkodnak attól, hogy kés alá feküdjenek, ezért rengeteg csodát ígérő alternatív mellnagyobbító módszer létezik a piacon. Növényi ösztrogén tartalmú pirulák, kézrátétel, masszázs, étrend, hipnózis, melyek többségének hatása nem bizonyított, és akár veszélyes is lehet.

Vannak azonban olyan lehetőségek, melyek ugyan nem ígérik, hogy egy hónap alatt A kosarasról C-re cserélheted a melltartódat, viszont optikailag garantáltan teltebb és feszesebb lesz a cicid. A jóga ebben is segíthet, a megoldás pedig a mellkasnyitás! Ezzel ugyanis a rövidülésre hajlamos mellizmokat nyújtjuk, és a nyúlásra, elgyengülésre hajlamos hátizmokat erősítjük. A lapockák közelebb kerülnek, rendeződik a vállöv helyzete, visszaáll a kibillent izomegyensúly. Kiemelkednek a bordák, így a mell optikailag nagyobbnak látszik. De ne gondold, hogy a nem várt jókedved oka csak a környezetedből érkező, megszaporodott elismerő pillantás lesz. Hiszen a jógagyakorlatok következtében:

Forrás: Thinkstock

1. Megtapasztalhatod az érzéseid pozitív változását: szeretet, befogadás, nyitottság, szabadságérzés, bizalom, nyíltszívűség, megbocsátás. Ennek oka lehet, hogy az ember érzései, problémái nyomot hagynak a testen. Ha a szív ellen sok támadás érkezik, szintén jellemző lehet ez a védekező testtartás. Ám ez fordítva is igaz: testtartásunk hat az érzelmi, mentális állapotunkra. Dolgozz tehát a testtartásodon, és jógázz!

Tipp:
Próbáld ki: menj végig az utcán lógó orral, zárt mellkassal. Azután sétálj végig ezen a szakaszon kitárt mellkassal, felszegett állal. Figyeld meg az érzelmeidre gyakorolt hatást!

2. A hanyag tartás kialakulásáért elsősorban az ülő életmód a felelős, azonban a sok ülés az iskolában, irodában nemcsak hát- és derékfájást okoz, hanem a belső szervek megfelelő működését is gátolja. A zárt mellkas csökkenti a tüdőkapacitást és nehezíti a szív munkáját. A jógagyakorlásnak köszönhetően több lesz a levegőd, és kevesebb lesz a hátfájás!

3. A jóga a hormonokra is hatással van. A genetikai tényezőkön kívül a hormonok alakítják a női mell alakját és méretét. A kiegyensúlyozatlan hormontermelés negatívan hathat a mell növekedésére és fejlődésére. A rendszeres jógagyakorlás a hormonháztartás működését is harmonizálja, így befolyásolhatja a mell méretét is, különösen serdülőkorban.

Thinkstock4. A mellkasban rengeteg feszültséget gyűjtünk. Ezeknek az oldásában is segít a jóga, így az idegrendszer működését is egyensúlyba hozza, kiegyensúlyozattabbá tesz, és elűzi a stresszt.

5. A mellkas nyitása és a mellizmok rendszeres, széles spektrumon történő átmozgatása serkenti a nyirokkeringést a mellekben. Ezáltal egészségesen tartja a hónalj alatti nyirokcsomókat, segíthet megelőzni a mellrák kialakulását. Olyan különleges élethelyzetekben, mint a várandósság vagy a szoptatás, a rendszeres mellkasnyitás segít felkészülni a szoptatásra, a szoptatós anyukáknak segít a tejtermelésben és a tej megfelelő kiürülésében.

Gyakorold ezt a pár perces JógaKlikk videót rendszeresen, és oszd meg a tapasztalataidat a videó alatti kommentekben!

Jógázz otthon! Ha szeretnél még több és hosszabb, elmélyültebb gyakorlást, akkor a JógaKlikken a héten ingyen nézheted Csilla 30 perces mellkasnyitó óráját ide kattintva. 

Kövesd a JógaKlikket és Jagicza Bertát a Facebookon! Ha kérdésed van a jógáról, vagy csak elkezdenéd, és nem tudod, hogyan vágj neki, kérdezz Bertától a szakértői oldalán! Formás cicik, szálkás karok - Edzés a szabadbanhttp://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20131010-kar-es-mellizom-gyakorlatok-a-szabadban-nagy-amarilla-aerobikoktato-segitsegevel.html Így formáld a combot, popsit!http://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20131004-edzes-es-sport-szabadteri-combizom-gyakorlatok-nagy-amarilla-aerobikoktato-segitsegevel.html Bemelegítés edzés előtt - így csináld!http://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20130927-nyujtas-es-mozgas-nagy-amarilla-aerobikoktato-a-lifehu-szakertoje-bemutatja.html Túlterhelés edzés közben: erre figyelj!http://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20130909-elhunyt-egy-versenyzo-a-budapesti-felmaratonon-szakertok-szolalnak-meg-a.html Edzés otthon - Íme a legjobb gyakorlatokhttp://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20130830-edzes-farizom-karizom-hasizom-hatizom-mellizom-nagy-amarilla-segitsegevel.html