jógaoktató JógaKlikk testmozgás meditáció egészséges életmód jóga
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A jóga csodás hatásairól nem lehet eleget írni, mi mégis megpróbáljuk. Az Ez zsír! idén ősszel elindítja jógaiskoláját, melyben hétről hétre egyre jobban megismerkedhettek ezzel a csodás mozgásformával. Korábban bemutattuk már azokat a világsztárokat, akik a jógának köszönhetik tökéletes testüket. Most itt az ideje még jobban elmélyülni a jóga világában.

Ha szereted a számokat: 15 millióan jógáznak rendszeresen csak az USA-ban, ennek a háromnegyede pedig nő. Bár sem Európáról, sem Magyarországról nincs hasonló, megbízható felmérés, a jógastúdiók rohamosan növekvő száma egyértelműen jelzi, hogy itthon is népes tábora van a jógázóknak. A jóga sokaknak furcsa, megfoghatatlan dolognak tűnhet. Már az is gyanús lehet, hogy aki rendszeresen jógázik, általában szenvedélyesen rá akar beszélni másokat is, hogy próbálják ki ezt a mozgásformát. Sokan úgy képzelik a jógázást, hogy imádkozni kell és batikolt, bő ruhákban járni rasztahajjal. A jóga valójában nagyon sokszínű. Mindannyian mások vagyunk, és máshogy éljük meg a jógázás élményét is. A jóga népszerűségének köszönhetően pedig számtalan jógastílus kínál különböző megoldásokat a felmerülő kérdésekre és problémákra.

Thinkstock
Thinkstock

Miből áll a jógagyakorlás?

Ez változó lehet, de általában:
- fizikai testhelyzetek, úgynevezett ászanák gyakorlása
- koncentráció, vagyis az elme irányítása (ezt lehet ászanák segítségével, vagy meditációval gyakorolni)
- a légzés, és ezzel együtt az életerő (prána) irányítása

Ez a három dolog képviseli a lényünk három részét: test, elme és lélek (ami a lélegzetben nyilvánul meg).

Miért jógázzunk?

Mindenki más motivációval kezd neki a gyakorlásnak, és általában ez a motiváció változni fog, ahogy gyakorolsz. Amíg ez kialakul, inspirációnak íme néhány jótékony hatás, amit a jógázásnak tulajdonítanak:
- stresszoldás (alvászavarok és a stresszhez kapcsolódó betegségek, pszichés problémák elkerülése)
- koncentráció és hatékonyság növelése
- alakformálás (ideális testsúly elérése, szálkásítás, az izmok úgy erősödnek, hogy nem veszítenek a rugalmasságukból)
- hormonháztartás kiegyensúlyozása (nőknek és férfiaknak egyaránt, minden életkorban és élethelyzetben)
- vérkeringés és nyirokkeringés fokozása (a szív- és érrendszeri betegségek kockázata csökken, az immunrendszer megerősödik)
- a gerinc egészségének megőrzése (tartásjavítás, ülő életmóddal járó problémák megelőzése)
- az anyagcsere javítása (a méregtelenítő és emésztő szervek működése fokozódik, emésztéssel kapcsolatos problémák, mint pl gyomorégés, reflux, székrekedés stb. megszűnhetnek)
- az ízületek egészségesen tartása
- önmagad és mások elfogadása (a testtudat, a tudatosság és a légzéskontroll növekszik)

Ha szeretnél bepillantást nyerni néhány ászanába, nézd meg ezt a jógaposztert, amit neked készítettünk:

http://videa.hu/player?v=xrqGmF9NR67os74u

Ha szeretnéd kipróbálni a fenti jógaposzter ászanáit és még néhány másik pózt is, itt most ingyen megteheted, úgy, hogy ki sem kell tenned a lábad otthonról. Nem kell hozzá más, csak kényelmes ruha és 15 perc az idődből. A videót a JógaKlikk oldalán találod, ide kattintva!

Kövesd a JógaKlikket a Facebookon! Ha kérdésed van a jógáról, vagy csak elkezdenéd, és nem tudod, hogyan vágj neki, kérdezz Bertától a szakértői oldalán!



Forrás: [origo]
Forrás: [origo]
Kövesd az Ez zsír!-t a Facebookon is!


Sikertörténetek, szakértői segítségnyújtás, egészséges életmód, fogyókúra és átalakulás. Egy nagyszerű program, ami segít neked, hogy elérd a céljaidat!


IRÁNY A FACEBOOK ÉS AZ EZ ZSÍR! OLDAL!



Így formáld a combot, popsit!http://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20131004-edzes-es-sport-szabadteri-combizom-gyakorlatok-nagy-amarilla-aerobikoktato-segitsegevel.htmlBemelegítés edzés előtt - így csináld!http://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20130927-nyujtas-es-mozgas-nagy-amarilla-aerobikoktato-a-lifehu-szakertoje-bemutatja.htmlTúlterhelés edzés közben: erre figyelj!http://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20130909-elhunyt-egy-versenyzo-a-budapesti-felmaratonon-szakertok-szolalnak-meg-a.htmlEdzés otthon - Íme a legjobb gyakorlatokhttp://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20130830-edzes-farizom-karizom-hasizom-hatizom-mellizom-nagy-amarilla-segitsegevel.htmlTüntesd el a háthurkát! Így csináldhttp://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20130816-hatizom-erosites-nagya-amarilla-aerobikoktato-segitsegevel.htmlOláh Gergő futással égeti a zsírthttp://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20130812-olah-gergo-enekes-az-xfaktor-gyoztese-futassal-egeti-a-zsirt.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.