szájhigiénia fogápolás rágógumi ételek tisztítás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nincs minden étkezés után időnk elvonulni a mosdóba a fogkefénkkel és a poharunkkal, ilyenkor jöhetnek jól azok a módszerek, melyek segítenek megtisztítani fogainkat akár útközben is.

Alma és eper

Nemcsak az orvost, de a fogszuvasodást is távol tarthatja a rendszeresen, héjastól elfogyasztott alma. Mivel könnyen magaddal viheted, akármelyik étkezés után elrágcsálhatsz egyet, így nemcsak fontos rostokhoz és vitaminokhoz jutsz, de az alma anyagai még a fogaidról is letisztítják a lepedéket - nem is beszélve arról, hogy rágás közben az ínyed is erősödik. Savtartalmánál fogva az almán kívül az epret is bevetheted, bár jóval nehézkesebb - és drágább - beszerezni a téli időszakban. Ha amúgy is rajongója vagy, a cukor nélkül evett eper nemcsak vitaminokhoz juttat, de a fogaidat is tisztítja, fehéríti.

Thinkstock

Zeller és sárgarépa

Nemcsak a gyümölcsök, de a zöldségek is a segítségedre lehetnek a lepedék eltávolításában: a rostokban igen gazdag zellerszár például kiválóan helyettesítheti a fogkefét, hiszen segít eltávolítani az ételdarabokat a fogaid közül, és rendszeres rágcsálásával még a fogkő ellen is felveheted a küzdelmet. Ugyanez igaz a nyersen elfogyasztott sárgarépára is, mely vitaminokban is nagyon gazdag, ropogtatás közben pedig erősíti, tisztítja az ínyed.

Sajt

Ha szereted az étkezéseket desszert helyett különböző sajtokkal befejezni, nemcsak a túlzott cukorbeviteltől kíméled meg magad, de a fogaid is hálásak lehetnek: a sajtokban található kalcium belülről erősíti őket, egyes típusokban pedig olyan tejsav található, mely védelmet nyújt a fogszuvasodás ellen. Különböző kísérletek során is bebizonyosodott, hogy az étkezés után lezuhanó pH-érték, mely a fogak romlásának fő bűnöse, sajt fogyasztása után sokkal kisebb mértékben jelentkezik.

Zöld tea és víz

Fogaik fehérségének megőrzése érdekében sokan mondanak le a fekete tea élvezetéről, de nem kell így tenniük a zöld teával kapcsolatban: ahelyett, hogy megfestené a fogainkat, épp abban segít, hogy azok tiszták maradjanak. A zöld teában található antioxidánsok ugyanis meggátolják, hogy a fogszuvasodásért felelős baktériumok megtapadjanak a fogainkon. Természetesen ez csak akkor igaz, ha cukor nélkül kortyolsz el egy csészényivel az étkezések után.

Thinkstock

A káros savak ellen emellett már az is segítségedre lehet, ha étkezések után átöblíted a szádat vízzel: egy jó kortynyit hosszan forgass a szádban, így megszabadulhatsz az ételdaraboktól, illetve a baktériumok egy részétől is.

Rágó

Az egyik leghatásosabb módszer szánk felfrissítésére a rágózás: a cukormentes rágók nemcsak üde leheletet biztosítanak, de szánk pH-értékének javításával a fogszuvasodás ellen is védelmet nyújthatnak. Étkezések után húsz percig érdemes rágózni a káros savak ellen, ha pedig fogaid fehérsége miatt aggódsz, akkor választhatsz a fehérítő hatású rágógumik közül is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.