Csodát tesz a diétával az ananász!

Forrás: Thinkstock -
rost vitamin ananász fogyókúra gyümölcs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Friss gyümölcsök híján télen előnyben részesíjük az egzotikus finomságokat. Arról már olvashattál a Life.hu-n, hogy a pomelo és a grapefruit kiváló ellenszerei a betegségeknek, most pedig azt áruljuk el, miért is érdemes beiktatnod a téli étrendedbe a csodatévő ananászt! 

Az ananász Paraguayból és Brazília környékéről származik, Közép- és Dél-Amerikában őshonos. Európába Kolombusz Kristóf révén került, de a spanyolok juttatták el a Fülöp-szigetekre, Hawaiira, Zimbabwébe és Guam szigetére is.

Igazi vitaminbomba

Az ananász C-vitaminban nagyon gazdag, magas a rosttartalma, de kiváló káliumforrás is. Tartalmaz még pantoténsavat, ami egy idegvédő vitamin: ha stressz éri a szervezetet, akkor ez gondoskodik a kortizol előállításáról. A gyümölcsben található B12-vitamin is, ami kiváló hatással van az emlékezeti zavarokra. A benne található vitaminokkal erősíti az immunrendszert, de gyulladásgátló és fájdalomcsillapító hatása miatt is érdemes fogyasztani.

Forrás: Thinkstock

Csodaszer a fogyókúrában

10 deka gyümölcsben alig több mint 50 kalória található, így a diétázók is bátran fogyaszthatják. Ráadásul édes íze révén csökkenti az édesség iránti vágyat, így csokoládé helyett kiváló nassolnivaló is. Persze nem csak emiatt érdemes beiktatni az étrendedbe: az ananász fogyasztása ugyanis hozzájárul a zsírégetéshez, erről Dadda Noémi, az Ez zsír! dietetikusa mesélt nekünk. "Az ananász bromelin enzim tartalmának köszönhetően felel a zsírégető hatásért. Ez az enzim fontos szerepet játszik a szervezetbe bevitt zsírok és fehérjék lebontásáért. Mivel magas a rosttartalma és a folyadéktartalma, ezáltal jótékony hatást gyakorol a megfelelő anyagcserére, így kiváltva az eredményes méregtelenítést, ami nélkülözhetetlen az egészséges életmódhoz. Ezzel is hozzájárulhatunk a betegségek kialakulásának a megakadályozásához, és itt elsősorban a daganatos betegségekre gondolok. Azt azonban fontos tudni, hogy a vitamin-, ásványi anyag, bromelin-, valamint a folyadéktartalom csak a friss ananászban található meg megfelelő mennyiségben és minőségben."

Javítja az emésztést

Az ananász vízhajtó hatású, segíti az emésztést és tisztítja a szervezetet – mindezt magas rosttartalmával éri el. A gyümölcs lúgosító hatású, így rendszeres fogyasztásával visszaállítható a szervezet sav-bázis egyensúlya.

Tudtad?

A Karib-szigeteken a gyümölcsből pálinkát készítenek, ami javítja az emésztést, és ajzószerként sem utolsó.

Így fogyaszd

Az ananász nyersen a legfinomabb, de grillezve is isteni! Ha pedig valami különleges ananászos finomságra vágysz, Buday Péter receptjéért kattints ide!

Isteni fogyókúrás gyümölcs a grapefruit – fogyaszd bátran!http://www.life.hu/ez-zsir/20140207-isteni-fogyokuras-gyumolcs-a-grapefruit-lugosit-sok-benne-a-c-vitamin.htmlHa nem kedveled ezt a jellegzetes ízű gyümölcsöt, akkor is érdemes lenne megbarátkoznod vele: a grapefruit ugyanis bővelkedik azokban a vitaminokban, amiktől tényleg egésszéges leszel. Lássuk, mit tud ez a gyümölcs!Ez Zsír!--Egészséges étrend pomelóval!http://www.life.hu/drlife/20140207-pomelo-a-del-kelet-azsiai-hatalmas-citrus-c-vitaminban-gazdag-es-remek-immunerosito.htmlA Life.hu kedvence a hatalmas citrus, amely piros hálóruhában kínálja magát a gyümölcsöspultok tetejéről.Dr. LifeFotó: Hámori Zsófia/Life.hu9 szuper tipp az immunrendszered erősítésérehttp://www.life.hu/csalad/20140210-az-immunrendszer-tervszeru-edzesevel-nagyon-sok-betegseg-megelozheto.htmlAz immunrendszer, szervezetünk láthatatlan pajzsa igazán megérdemli, hogy odafigyeljünk rá, hiszen csak így képes tökéletesen végezni a feladatát.Család--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.