Friss gyümölcsök híján télen előnyben részesíjük az egzotikus finomságokat. Arról már olvashattál a Life.hu-n, hogy a pomelo és a grapefruit kiváló ellenszerei a betegségeknek, most pedig azt áruljuk el, miért is érdemes beiktatnod a téli étrendedbe a csodatévő ananászt! 

Az ananász Paraguayból és Brazília környékéről származik, Közép- és Dél-Amerikában őshonos. Európába Kolombusz Kristóf révén került, de a spanyolok juttatták el a Fülöp-szigetekre, Hawaiira, Zimbabwébe és Guam szigetére is.

Igazi vitaminbomba

Az ananász C-vitaminban nagyon gazdag, magas a rosttartalma, de kiváló káliumforrás is. Tartalmaz még pantoténsavat, ami egy idegvédő vitamin: ha stressz éri a szervezetet, akkor ez gondoskodik a kortizol előállításáról. A gyümölcsben található B12-vitamin is, ami kiváló hatással van az emlékezeti zavarokra. A benne található vitaminokkal erősíti az immunrendszert, de gyulladásgátló és fájdalomcsillapító hatása miatt is érdemes fogyasztani.

Forrás: Thinkstock

Csodaszer a fogyókúrában

10 deka gyümölcsben alig több mint 50 kalória található, így a diétázók is bátran fogyaszthatják. Ráadásul édes íze révén csökkenti az édesség iránti vágyat, így csokoládé helyett kiváló nassolnivaló is. Persze nem csak emiatt érdemes beiktatni az étrendedbe: az ananász fogyasztása ugyanis hozzájárul a zsírégetéshez, erről Dadda Noémi, az Ez zsír! dietetikusa mesélt nekünk. "Az ananász bromelin enzim tartalmának köszönhetően felel a zsírégető hatásért. Ez az enzim fontos szerepet játszik a szervezetbe bevitt zsírok és fehérjék lebontásáért. Mivel magas a rosttartalma és a folyadéktartalma, ezáltal jótékony hatást gyakorol a megfelelő anyagcserére, így kiváltva az eredményes méregtelenítést, ami nélkülözhetetlen az egészséges életmódhoz. Ezzel is hozzájárulhatunk a betegségek kialakulásának a megakadályozásához, és itt elsősorban a daganatos betegségekre gondolok. Azt azonban fontos tudni, hogy a vitamin-, ásványi anyag, bromelin-, valamint a folyadéktartalom csak a friss ananászban található meg megfelelő mennyiségben és minőségben."

Javítja az emésztést

Az ananász vízhajtó hatású, segíti az emésztést és tisztítja a szervezetet – mindezt magas rosttartalmával éri el. A gyümölcs lúgosító hatású, így rendszeres fogyasztásával visszaállítható a szervezet sav-bázis egyensúlya.

Tudtad?

A Karib-szigeteken a gyümölcsből pálinkát készítenek, ami javítja az emésztést, és ajzószerként sem utolsó.

Így fogyaszd

Az ananász nyersen a legfinomabb, de grillezve is isteni! Ha pedig valami különleges ananászos finomságra vágysz, Buday Péter receptjéért kattints ide!