A rák gyógyítása a legtöbb esetben hatással van a szexualitására. Részben azért, mert a kezelések olyan tüneteket okozhatnak, amelyek megnehezítik az együttléteket, másrészt pedig, mert az egész folyamat testileg és lelkileg is megterheli a betegeket. Ez persze nem jelenti azt, hogy a kór legyőzését követően senkinek sem lehet egészséges szexuális élete, sőt. Sorozatunkban először a férfiakat érintő mellékhatásokat vettük górcső alá.

"Azoknál a férfiaknál, akiknek a medencéjében van daganat, nagyobb valószínűséggel fordul elő szexuális nehézség a kezelés után, mint az egyéb rákos betegségben szenvedőknél" - tájékoztat a Webbeteg.hu. A portál szerint a mellékhatások a húgyhólyag daganat, a vastagbélrák, a prosztata daganat és a végbélrák gyógyító eljárását követően a leggyakoribbak. Természetesen nem törvényszerű, hogy mindenképpen valamiféle változásnak kell beállnia.

De mégis melyek ezek a mellékhatások?
A leggyakoribb a merevedési zavar, ezt követi az úgynevezett száraz, vagyis a magömlés nélküli orgazmus. De felléphet libidó hiány, vagy valamiféle fájdalom a szex során, de előfordulhat, hogy a beteg egyszerűen csak nem érez elegendő energiát a szeretkezéshez.
Forrás: Thinkstock

Nem csak a beavatkozások után, de már azok előtt is jelentkezhetnek szexuális zavarok. Sőt, ehhez még csak ez sem kell, hogy a férfit medencekörüli daganattal kezeljék. Libidóhiányt okozhat a kimerültség, a betegság által kiváltott fájdalom, valamint a megbetegedés miatti aggodalom és depresszió. "A bizonytalanság, a félelem és a szorongás rányomja a bélyegét a beteg egész gondolkodásmódjára. Amikor a betegség a nemi szerveket érinti, ez közvetlenül is hat a szexualitásra. Betegeinknek erről nagyon nehéz beszélnie, hiszen a rák és az intimitás külön-külön is tabu"- ez derül ki Kovácsné Török Zsuzsa és Szeverényi Péter, Veszteségeink tükrében: hangulatzavarok és szexuális zavarok onkológiai betegeknél című tanulmányából, amely itt érhető el.

A szakértők véleménye szerint:
A bizonytalanság, a félelem önmagában is elég ok arra, hogy a beteg ne kívánja a szexet. Az időszakos kemo- illetve sugárterápia mellékhatásai - a kimerültség, az émelygés, a hányinget, a súlyos depresszió -, csak tovább rontják a helyzetet.

A rák a halált és a szenvedést szimbolizálja, míg a szex az életet és az élvezetet. Ez a két dolog így együtt olyan kettős tabu, melyet külső segítség nélkül a beteg nem tud áttörni.

A sugár- és hormonkezelés, valamint a kemoterápia is okozhat mellékhatásokat a nemi életben. Fontos azonban megemlíteni a műtéti beavatkozásokat is, melyek a medencében lévő idegeket érinthetik, hiszen ezek szabályozzák a pénisz irányába történő véráramlást. Mivel az idegek sérülése merevedési zavarokat idézhet elő, nagyon óvatos sebészi munkára van szükség. A Webbeteg cikkéből kiderül, hogy a kemoterápia és a sugárkezelés is okozhat merevedési zavarokat, mivel a sugárzás is a medencében lévő idegeket károsítja, gátolja a véráramlást, és csökkenti a test tesztoszteron szintjét. Bizonyos ráktípusok éppen a tesztoszteronszint csökkentésével kezelhetők, ez ugyanis megállíthatja a daganat továbbterjedését. A hormonterápia ezen típusa leggyakrabban libidóhiányt okoz.

Mindez persze a későbbi gyermeknemzésre is hatással van. Korábban Lomha, stresszes és kevés a magyar sperma című cikkünkben dr. Vereczkey Attilával, a Versys Clinics Budapest Humán Reprodukciós Intézet orvosigazgatójával kerestük a választ arra, hogy a férfiak nem élnek azokkal a lehetőségekkel, melyekkel miútán kigyőgyultak a rákból, biztosíthatnák a saját termékenységüket. A szakértő akkor elmondta, hogy a legnagyobb probléma a tájékoztatással és a kommunikációval van. Ugyanis nemhogy az egészséges férfiakat, de még a betegeket sem tájékoztatják megfelelően.

Forrás: Thinkstock
dr. Vereczkey Attila:
"A rákos betegek mindössze 20-30%-a értesül arról, hogy a sugárkezelések előtt lehetősége lenne levetetnie az örökítőanyagát. Ez pedig egy igen súlyos hiba."

 "A férfi szereppel kapcsolatos elvárások, amelyek önbizaloról, a kontroll kézben tartásáról, sikerről és az érzelmek elrejtéséről szólnak, nagyban megnehezítik a férfiak hangulati és szexuális zavarainak kezelését" - írja a Kovácsné Török és Szeverényi szerzőpáros, akik szerint azok, akik rákos betegként a szexuális életük miatt is szoronganak és aggódnak, inkább általános felvilágosítást, a meglévő kommunikációs gátak feloldását igánylik, semmint szexterápiát.

Amikor a beteg szexuális funkciózavarral küzd, a legnagyobb hiba, ha orvosi segítséget kér, szexproblémáira orvosi megoldást vár. Sokaknak ugyanis meggyőződésük, hogy a pszichoterápia stigmatizál. A megfelelő gyógyszerek szedése mellett tehár érdemes szexuálpszichológushoz, a partnerhez, vagy más daganatos betegekhez fordulni, természetesen a kezelőorvossal való konzultáció után.

Az Origo cikke a témában:
Korábban Így hat a szexuális teljesítményre a prosztatarák kezelése címen értekezett a témában az Origo, ahol arra keresték a választ, hogyan változik a teljesítőképesség a prosztatarák-terápia befejezése után. A cikkből kiderült, hogy a daganatos betegek számára természetesen a rák legyőzése a legfontosabb, a különféle mellékhatások - például a potenciazavarok - kezelése csak ezután jön; szerencsére a modern orvostudomány hatékony módszereivel segítséget nyújthat a legreménytelenebbnek tűnő potenciazavarok esetében is.