A relaxálás szépít - megmutatjuk, hogyan csináld!

Forrás: Thinkstock -
Jagicza Berta JógaKlikk relaxáció jóga
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A relaxáció szó szerint ellazulást jelent. Egyik lényeges hatóeleme, hogy amit elképzelünk, arra testünk reagál, azt meg is valósíthatja. Érdemes napi néhány percet relaxálnod, akár reggel is, mert amellett, hogy csökkenti a stresszt, látványosan szépít is. Relaxálj velünk! 

A legtöbb relaxációs módszer elsősorban az izmok ellazításával foglalkozik. A relaxáció azonban nem kizárólag izomlazítást jelent, hanem teljes idegi és lelki ellazítást is. Az idegfeszültség ugyanis izomfeszültséget provokál: öntudatlanul összeszorítjuk az állkapcsunkat, ráncoljuk a homlokunkat, felvonjuk a szemöldökünket, és megfeszülhetnek nyak- és hátizmaink is. Ugyanezen az úton a belső szervek, a zsigerek simaizmai is megfeszülhetnek, görcsbe rándulhatnak. Ahogy egy gondolat vagy egy érzés ideges izom-összehúzódást válthat ki, ugyanúgy az ellazulás visszahat az érzéseinkre. A relaxáció reflexes úton csökkenti a szimpatikus idegrendszer aktivitását: alacsonyabban tartja a vérnyomást, lassítja, egyenletesebbé teszi a szívműködést.

Forrás: Thinkstock

Az utóbbi évek kutatásai azt is bizonyították, hogy a relaxáció javítja az immunrendszer állapotát, vagyis nő a szervezet védekező képessége a kórokozók, de még a rák ellen is. A relaxáció előnyei egészségesek számára is nyilvánvalók. Testileg, szellemileg felfrissülünk, regenerálódunk. 5-10 perces tréning 2-3 órás alvásnak megfelelő pihenést jelent. A relaxáció tehát ellenállóbbá tesz mind a pszichés, mind a fizikai stressztényezőkkel szemben, ezért nagy jelentősége van a pszichoszomatikus betegségek megelőzésében.

A jógában az óra végi relaxáció kiteljesíti a gyakorlatok hatásait fizikai, mentális, energetikai szinten. Megszünteti a feszültségeket, energiával tölt föl, tudatosságra tanít, lehetővé teszi más tudatállapot megtapasztalását. Hogyan szépít tehát a relaxáció? Ki ne értene egyet azzal, hogy egy kisimult, nyugodt arc vonzóbb, mint a gondokkal terhelt, ráncokkal barázdált? A nyugalom belülről is árad, végezz tehát relaxációt, amikor csak teheted!

A Life.hu tippje:

E heti ingyenJógaKlikkvideónk egy 10 perces vizualizációs technika, amely az összes érzékedet bevonja egy izgalmas utazásba. A gyakorlatsor sokat segít az egyensúlyozó pozíciók elsajátításában, stimulálja a lábat és a talpat, egyensúlyba hozza a gyökércsakrát. Jól jöhet akkor is, amikor meg kell találnod a kapcsolatot a földdel. Gyakorolj akár otthon a JógaKlikkel-a szuper videóért kattints ide!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.