A tökéletes jógastílust keresed? Segítünk kiválasztani!

Forrás: Thinkstock -
JógaKlikk szálkásít testmozgás meditáció Napüdvözlet jóga edzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Indiában eredetileg a jógát az elme megértésére, uralására találták ki. Nem tartalmazott testi gyakorlást, csupán önvizsgálatból, meditációból és a tapasztaltakon való elmélkedésből állt. Később jött létre a hatha jóga, ami már a fizikai test egészségessé tételét tűzte ki célul – ugyan még mindig csak azért, hogy a jóginak ne kelljen a fizikai testével, betegségekkel foglalkoznia, több energiája maradjon a meditációs praxisra. A héten megismerkedhetsz a statikus és a dinamikus jógával - válaszd ki a kedvencedet!

Akkoriban nem volt mozi, internet vagy Facebook, ami elvonta volna a jógi figyelmét, csak a saját belső világának megértésével foglalkozott. Éppen ennek köszönhető a jóga rendkívüli hatékonysága, ami még mindig messze túlmutat a mai modern anatómia és pszichológia vívmányain. Ezek a bölcsek évtizedeket töltöttek gyakorlással, kísérletezéssel, olyan mélyen ismerték testük összefüggéseit, ami ma elképzelhetetlen.

Forrás: Thinkstock

Azóta sokat változott a jóga. Az ismertebb jógafajták legtöbbje a fizikai gyakorlásra koncentrál és a test formálását vagy gyógyítását, illetve az elme lecsendesítését tűzi ki elsődleges célul. Különbség inkább csak abban van, hogy az adott rendszer hová helyezi a hangsúlyt. Lehet, hogy a jóga sokat változott az elmúlt évezredek során, de velünk, emberekkel is ez történt. Még mindig két kezünk meg két lábunk van, de fizikai korlátaink, elménk befogadóképessége már egészen más, mint régen volt. Izomtömegünk csökkent, testünknek millió civilizációs ártalommal kell megküzdenie. Tudatunk pedig hihetetlen módon kitágult: ma egy 10 éves gyereknek annyi információra van szüksége a világban való eligazodáshoz, mint az előző generációban egy középkorúnak. Éppen ezért nehéz megtalálni a számunkra is leginkább megfelelő mozgás- és életformát.

Óriási a választék, ezért érdemes két nagy csoportra osztani a jógastílusokat, és tisztázni a statikus és a dinamikus jógafajták közötti lényegesebb különbségeket. Ha már látod, hogy melyik típus való neked, akkor könnyebben el fogsz igazodni a rendszerek között. Ebben a rövid JógaKlikk videóban a statikus és dinamikus jógából kaphatsz ízelítőt és egyúttal percek alatt fel is frissítheted magad!

Statikus jógafajták

Előnyök: Kezdőknek minden szempontból ezek ajánlottak, mert általában könnyebbek, mint egy dinamikus foglalkozás. Mivel ezeken az órákon a pozíciókat több légzésen át ki kell tartani, így a gyakorlatok könnyebben elsajátíthatók, van idő rá, hogy az oktató javítson és bőséges instrukciókkal lásson el a kivitelezéssel kapcsolatban. A gyakorlás is biztonságosabb, hiszen mozgás közben nagyobb a sérülésveszély, könnyebben meghúzhatod magad. Van időd megérezni a határaidat, azt a pontot, ahol igazán jól működik a gyakorlat, amikor már kellemes, jó élmény a pozíció, de még nem léptél túl a korlátaidon. Ha pedig a mentális hatásokat nézzük, akkor egy ilyen óra csökkenti a stressz-szintedet, ellazít, hosszú távon elfogadóvá tesz.

Hátrányok: A mai pörgős, mozgalmas életmódot folytató embernél előfordulhat, hogy nehezen befogadható a klasszikus jógaórák statikussága, nem sikerül a figyelmet befelé irányítani. A gyakorlók néha csak erőlködnek, feszülnek a pózokban és csak hosszú gyakorlás után alakul ki az erőlködés és a beleengedés megfelelő egyensúlya és a légzés nyugodt áramlása. 

Dinamikus jógafajták

Előnyök: Sok szempontból izgalmasabb, mint egy statikus jógaóra, a legtöbb embernek élmény egy ilyen foglalkozás. Ha viszonylag jó kondiban vagy, kezdőként is nyugodtad próbáld ki ezt a jógatípust - ez ugyanis vitalizál, energiával tölt fel, mégis kellemesen elfáraszt. Javítja az erőnlétedet, rugalmasságodat és egy ilyen óra után biztosan jól alszol majd. Ha szeretsz mozogni és nem zavar, ha leizzadsz, akkor ezek a jógafajták neked valók. A dinamikus órákon sincs szó gyors mozdulatokról, de hosszú kitartások nélkül, a légzés természetes ütemére mozdulunk. Sok ember könnyebben rá tud érezni így a helyes légzésre. Légzésed sejtszinten képes harmonizálni szervezeted működését, ráadásul a mentális folyamatokra is közvetlen hatással van.

Hátrányok: Kezdőknél előfordulhat, hogy az első néhány alkalommal nehezen befogadható a sok gyakorlat és információ. A gyakorlás mozgalmasabb, viszont a folyamatos mozgás során nem mindig van időd a pózokat precízen kivitelezni, ezért ha nem rendelkezel megfelelő testtudattal, akkor könnyen előfordulhat, hogy meghúzod magad. Az oktatónak sincs annyi ideje instrukciókat adni és javítani, mint egy statikus óránál, hiszen az óra gördülékenységére is figyelnie kell.

E heti ingyenes jógavideónkkal egy teljes 45 perces jógaórán a dinamikus és statikus elemeket próbálhatod ki felváltva. Jógázz bárhol, bármikor a JógaKlikkel - a videóért kattints ide!

Intenzív alakformálás jógával - a harcos póz titkahttp://www.life.hu/ez-zsir/20140328-jogaiskola-a-jogaklikkel-ero-es-lendulet-a-virabhadraszana-3.htmlA jóga népszerűségének egyik oka, hogy egyaránt hat a testre, az elmére és a lélekre. Ahogy a tested erős, hajlékony és kiegyensúlyozott lesz a gyakorlás által, ugyanúgy az elme és a lélek is tükrözi ezeket a változásokat. Jógaiskolánkban ezen a héten egy olyan jógapózzal ismerkedhetsz meg a JógaKlikk segítségével, ami erőt és lendületet ad az egész lényednek: ez pedig a Hármas Harcos, szanszkritül Virabhadrászana 3. Ez Zsír!--Szétszórt vagy? Ez a te jógatípusod!http://www.life.hu/ez-zsir/20140221-jogaiskola-a-jogaklikkel-teriteken-az-iyengar-joga.htmlKorábban már írtunk a vinyásza flow és a yin jógáról, ezúttal pedig az Iyengar jóga van terítéken. Ennek apropóját az adja, hogy március 1-jén Iyengar jóga napot rendeznek a fővárosban - ismerd meg jobban ezt a jógatípust!Ez Zsír!--Nehezen éled meg a változást? A jóga segít!http://www.life.hu/ez-zsir/20140131-jogaiskola-a-jogaklikkel-vinyasa-flow-orak-hatasa-a-testre.htmlOnline jógaiskolánk jógastílusokat bemutató sorozatát nagy kedvencünkkel, a vinyasa flow jógával folytatjuk. Ha nehéz a változást megélni az életedben, vagy nem megy minden gördülékenyen, keresd az áramlást! Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.