A világon Finnországban élnek az anyák a legjobb, Szomáliában pedig a legrosszabb körülmények között. Hazánk az 55. helyen végzett.

A Save The Children gyermekvédelmi szervezet idei nemzetközi összehasonlító tanulmánya szerint 178 vizsgált ország közül a tavalyi listához hasonlóan Finnország áll az első helyen, ezt követi Norvégia, Svédország, Izland és Hollandia. Az utolsó helyre a Bissau-Guineai Köztársaság, Mali, Niger, a Kongói Demokratikus Köztársaság, végül Szomália került - a tíz sereghajtó mind afrikai ország – tudósít az MTI. 

Forrás: Thinkstock

Különösen a Szaharától délre fekvő országokban magas az anyák halandósága. Egy 15 éves fiatal nő esélye arra, hogy a szülés előtt vagy után meghal, egy a 40-hez, míg Európában ennek kockázata csak egy a 3300-hoz.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint világszerte egyre kevesebb nő hal meg terhességi vagy szülési komplikáció következtében. Az elmúlt évben 289 ezer nő halt meg szülés előtt vagy röviddel utána, 1990-ben még 523 ezer anya halt így meg.

Az országokat az anyák egészsége, a gyermekhalandóság, az iskolai képzés és a jövedelmek alapján osztályozták. Magyarország az 55. helyre került, három hellyel csúszva vissza a múlt évi helyezéshez képest.

A nemzetek között hatalmas szakadékok vannak. Míg például a harmadik helyezett Svédországban a statisztika szerint 14 ezer anyából egy hal meg a szülés következtében, addig a 170. helyen álló Csádban minden tizenötödik. Sierra Leonéban minden ötödik gyermek meghal ötödik születésnapja előtt, Izlandon azonban ez a veszély 435 gyerekből mindössze egyet fenyeget.