örökbefogadás Life.hu Csajfeszt törvény szülő család jog gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az örökbefogadásról sokaknak egy végeláthatatlan procedúra jut eszükbe, ami ráadásul nem végződik feltétlenül sikerrel. Azonban a 2014. január 1-jétől életbe lépő új jogszabály-módosításoknak köszönhetően sokkal egyszerűbbé vált ez a folyamat, és a várakozási idő is töredékére csökkent az eddigieknek. 

Adminisztratív könnyebbségek

Az örökbe fogadni szándékozók első lépésben egy alkalmassági vizsgán esnek át. Ez a vizsga tartalmaz egy háziorvosi véleményt, egy pszichológiai véleményt és egy környezettanulmányt is. Ez utóbbira azért van szükség, hogy az illetékesek eldönthessék, az aktuális körülmények minden szempontból megfelelőek-e a gyermek fogadására. Jelenleg ezt a környezettanulmányt a gyámhivatalok maguk készítik el, de az Emberi Erőforrások Minisztériumának Szociális és Családügyért Felelős Államtitkársága szerint január 1-jétől lehetővé vált az is, hogy a leendő szülők kérésére ezt a területi gyermekvédelmi szakszolgálat készítse el, ráadásul akár még az eljárás megindítása előtt. Az örökbefogadásra vágyó szülők alkalmasságáról végül az érintettek lakóhelye szerinti gyámhivatal dönt. Korábban ez a gyámhivatal még egy újabb, ismételt környezettanulmány elkészítését is előírta, de január 1-től ez már nem kötelező. Ezen kívül az adminisztrációs terhek is csökkentek, például az eljárás során csak akkor kell az örökbe fogadni szándékozónak benyújtaniuk az anyakönyvi kivonataikat, ha külföldön születtek vagy kötöttek házasságot. Ezek a könnyítések nagyban csökkentik az eljárás időtartamát – így például egy újszülött, azaz hathetesnél fiatalabb gyermek családhoz történő kihelyezésének eljárási határideje 15 napról 8 napra csökkent. Ráadásul az, aki a házastársa vagy rokona gyermekét szeretné örökbe fogadni, azoknak a területi gyermekvédelmi szakszolgálat ingyenesen biztosítja a tanácsadást és az előírt vizsgálatok elvégzését is.

Forrás: Thinkstock

Tudtad?

Tudtad, hogy a Life.hu Csajfeszt VIP-regisztrációval az Ágacska Alapítványt támogatod? Az alapítvány az örökbefogadó szülőknek nyújt segítséget az örökbefogadással és a gyermekek felnevelésével kapcsolatos kérdésekben. Szülőklubbal, felkészítő programokkal, tanácsadással, családterápiával és egyéb családtámogató módszerekkel segíti hozzá a családokat a biztonságos és harmonikus működéshez.
Bővebben: www.agacska.hu

A vér szerinti szülő hat hétig meggondolhatja magát

További változásokat eredményez az új Polgári Törvénykönyv hatálybalépése is. Ennek megfelelően 2014. március 15-étől kezdődően, ha a vér szerinti szülő hozzájárul gyermeke örökbefogadásához, a szülést követő hat héten belül még meggondolhatja magát. Ennek értelmében, ha a szülő úgy dönt, hogy korábbi kijelentésével ellentétben maga kívánja gyermekét nevelni, akkor eddig az időpontig visszavonhatja nyilatkozatát – titkos és nyílt örökbefogadások esetében is. Ez a gyermek saját családjában nevelkedésének biztosítását segíti elő.

Az utánkövetés művészete

Új jogintézményként került bevezetésre az örökbefogadás utánkövetése. Az örökbefogadást követően a gyermek helyzetét, életkörülményeinek alakulását a területi gyermekvédelmi szakszolgálat vagy az utánkövetésre működési engedéllyel rendelkező szervezet az örökbefogadás engedélyezését követően legfeljebb öt évig figyelemmel kíséri és segíti. Az utánkövetés során az örökbefogadók választják az utánkövetést végző szervezetet, amiről a gyámhivatal az örökbefogadás engedélyezésekor rendelkezik. Az utánkövetés célja a gyermek új környezetébe történő beilleszkedésének figyelemmel kísérése és a nevelésével kapcsolatos személyes tanácsadás lehetősége.

Ennyit kell várni

Egy évben átlagosan 1000-1500 alkalmas örökbe fogadni szándékozó házaspár vagy egyedülálló várakozik örökbefogadásra. Mivel az alkalmassá nyilvánítottak száma valamivel több, mint az örökbe fogadhatóvá vált gyermekek száma, és az örökbe fogadni szándékozók elvárásai leendő gyermekükre vonatkozóan jelentősen eltér az örökbe fogadható gyermekek jellemzőitől, így azok az örökbe fogadni szándékozók, akik alacsony életkorú, vagyis 3 év alatti, egészséges, fehér bőrű gyermeket szeretnének örökbe fogadni, gyakran 3-4 évet is várnak az örökbe fogadásra. Azoknál, akik bármely tekintetben elfogadóbbak, a várakozási idő ennél lényegesebb kevesebb - adta hírül az Emberi Erőforrások Minisztériumának Szociális és Családügyért Felelős Államtitkársága.

Emese, 38

A férjem és én úgy döntöttünk, hogy a magas egészségügyi kockázat miatt nem kezdünk bele a lombikprogramba, habár meddő vagyok és nagyon szeretnénk gyereket. Az örökbefogadás lehetőségét első körben mindketten elvetettük, de később, a sokadik beszélgetés után úgy döntöttünk, hogy belevágunk. Mivel a legtöbben újszülöttet szeretnének örökbefogadni, így ezekre a babákra akár éveket is várni kell, mi úgy döntöttünk, hogy egy öt-hat év körüli gyermeket fogadnánk családtaggá. Már voltunk pszichológusnál, elvégeztük a szükséges teszteket, voltak nálunk családlátogatáson is, így ha minden jól megy, akár nyár végére már lehet gyermekünk. Nagyon félünk, izgulunk, és izgatottak is vagyunk egyben, bízunk benne, hogy hamarosan már eggyel többen leszünk itthon.
Forrás: Thinkstock

Angelina Jolie nyomában: örökbefogadás külföldről? Nem lehetetlen

A nemzetközi örökbe fogadási ügyekben a kérelmezők nem egyénenként járnak el, hanem meghatalmazott szervezetek útján, vagy a Központi Hatóságon keresztül. Az afrikai vagy ázsiai országokban kitelepült amerikai, nyugat-európai ügynökségek vannak, amelyek több száz gyermek örökbefogadását intézik. Egy ország sem érdekelt abban, hogy egy-két magyar örökbefogadóért kialakítson egy új rendszert. Egyébként azok az országok, amelyeknek állampolgárai örökbe fogadnak, jelentős támogatásokat nyújtanak az örökbeadó országok gyermekvédelmének, örökbe fogadási rendszerének fejlesztésére. Rendkívül ritkán előfordul olyan eset, hogy magyar állampolgárok örökbe fogadnak a Hágai Egyezmény nem részes államából. Ez esetben nekik maguknak kell kiutazniuk, intézniük a teljes eljárást, majd hazatérve a magyar gyámhivatalnál is engedélyeztetniük kell az örökbefogadást.

Regisztrálj a Life.hu Csajfesztre! Miért?

- A karszalagért, amivel kedvezményesen vásárolhatsz a Life.hu Csajfeszt partnerüzleteiben és 20%-os kedvezménnyel mozizhatsz a Corvin Moziban a fesztivál ideje alatt.
- Hogy részt vehess a sorsoláson, ahol értékes nyeremények várnak rád!
- A regisztrált látogatók 50%-os kedvezménnyel utazhatnak a fesztiválra a MÁV-START Zrt. jóvoltából.
- Így tudnak levelezni veled, a nyertesek is e-mailben kapnak értesítést.
- És mert csak 23 másodpercet vesz igénybe. Tényleg!
8 éves voltam, aznap volt az utolsó napom gyerekként – szexuális abúzus gyerekkorbanhttp://www.life.hu/csalad/20140520-8-eves-voltam-aznap-volt-az-utolso-napom-gyerekkent-szexualis-abuzus-gyerekkorban.html„1982-ben egy nyári napon megváltozott az életem. 9 éves voltam akkor, de soha többé nem voltam gyermek. Az apám korábban 'csak' vert (4-5 éves koromtól vannak erre vonatkozó emlékeim), ám akkortól kezdve mást is akart. 18 éves koromig heti több alkalommal használt, vert, testileg-lelkileg gyötört, kénye-kedve szerint. Az anyám csendes szemlélőként hagyta ezt.” – olvasható egy szomorú történet kezdete az Anoni Mara Társaság beszeljrola.hu oldalán, ami azért jött létre, hogy megtörje a csendet és nyíltan beszéljen a gyerekkori szexuális abúzusról.Család5 világsztár, akitől tiltsd el a gyereked! http://www.life.hu/csalad/20140507-5-vilagsztar-akitol-tiltsd-el-a-gyereked-kozossegi-oldalaikon-meztelenul-perverz-pozokban.htmlSzámos celeb van, akiért rajonganak a tinédzserek az interneten. Sokszor azonban az adott világsztár nem méri fel kellőképpen, hogy milyen nagy hatással van az őt csodáló gyerekek lelki, szellemi fejlődésére, ízlésére, mindennapjaira. A közösségi oldalakra feltöltött olykor sokkoló, hovatovább perverz fotóikkal rossz irányt mutatnak a fiataloknak. Íme az az 5 világsztár, akinek a közösségi oldalait egy fiatalnak sem lenne szabad követnie.CsaládOrigoA hely, ahol a gyerekek 5 évig élnekhttp://www.life.hu/csalad/20140507-az-afrikai-csadban-minden-hetedik-gyerek-oteves-kora-elott-meghal-hogy-mi-ennek-az-oka-ennek.htmlAz afrikai Csádban minden hetedik gyerek ötéves kora előtt meghal. Hogy mi ennek az oka, ennek jártunk utána - Pep Bonet megdöbbentő fotósorozata és kisfilmje segítségével pedig meg is mutatjuk. Figyelem! A tartalom a nyugalom megzavarására alkalmas képeket és videoanyagot tartalmaz! Kizárólag erős idegzetűek számára ajánljuk a megtekintését.CsaládOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.