Portugália második fővárosában bármi megtörténhet: Irány, Porto!

óceán Portugália utazás szórakozás városnézés élmény Porto nyaralás kirándulás Atlanti-óceán Európa
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Néhol vadregényes, aztán elhagyatott, majd ismét gyönyörű és szuperfejlett. Impozáns városok, ámulatba ejtő partszakaszok, csempékkel borított falak, látni-, érezni-, kóstolnivaló kincsek. Észak-Portugália központjában, a sűrűn lakott egykori fővárosban jártunk, de nemcsak Porto, hanem a környező helyek is lenyűgöztek minket.

Útvonaltervezés és a portói légikikötő

Porto reptere, az Aeroporto Francisco Sa Carneiro a várostól 11 km-re északra található. A légitársaságok Budapestről a legtöbb esetben brüsszeli átszállást javasolnak, így ha észak-portugáliai nyaralást tervezel, érdemes a fapados járatajánlatok közül is belgiumi, esetleg németországi átszállási lehetőségeket keresni.

Forrás: Thinkstock

A repülőtérről metró közlekedik a belvárosba, amely reggel 5.58-kor startol, az utolsó járat pedig éjszaka 00.36-kor indul Estadio do Dragao megálló felé. A menetidő körülbelül 40 perc, a jegy ára pedig 1,5 euró. A TAP Portugal légitársaság információi szerint busszal is ugyanennyibe kerül bejutni a városba (601, 602, 604). Ha nem szeretnéd igénybe venni a tömegközlekedési eszköztöket, a GOIN' Porto shuttle szolgáltatásával 5 euróért juthatsz el a belváros szívébe (Aliados, Boavista). Ha pedig nem egyenesen Portóba, hanem Bragába vagy Guimaraesbe tartasz, a közvetlen buszjáratokról az alábbi linken érdeklődhetsz.

A Life.hu extra tippje:

Fedezd fel Madeira szigetét! Családi nyaralás Paraisóban - 89.990 forint/fő/6 éjtől

Forrás: Thinkstock

A dimbes-dombos Porto

Felfedezőutunkat érdemes a belvárossal, a Baixa negyeddel kezdeni, és elsőként a székesegyház környékét, a Ribeirát és a Cordoariát bejárni. A város legmagasabb pontján áll a Sé do Porto-katedrális, környékén csupa érdekes történelmi látnivalóval, melyeket szintén vétek kihagyni. Mivel az északi hegyvidéken kanyargó Douro folyó Porto városánál torkollik az Atlanti-óceánba, kötelező végigsétálni a parton, megnézni a régi kikötőt (Mole des Cais da Ribiera), valamint a folyó bal oldalán található borkóstolós negyedet (Vila Nova de Gaia). A Duorón való sétahajókázás is életre szóló élmény lehet.

Szívből ajánljuk a Bolhao-piacot, a Rua Santa Catarina vásárlóutcát, valamint a Sao Bento pályaudvart is, amely állandóan nyitva áll, így ha épp nem oda érkezik a vonatunk, akkor is bármikor megtekinthetjük. Az épület belső falán Porto történetének jelentős eseményeit megörökítő, 30 ezer kék-fehér azulejóból, vagyis igazi és hamisíthatatlan portugál csempéből álló képgyűjtemény található.

Ha nincs időd Portóra, különböző buszos turistakörutak közül választhatsz, melyek érintik a város gyönyörűségeit, nevezetességeit, valamint egy hoszabb szakaszon végigautózhatsz az óceánparton is. Bizonyos járatok átmennek a kétszintes Ponte de Dom Luís I. hídon is, melynek felső szintjén metró közlekedik, az alsót pedig az autósok és a gyalogosok használják. Ha emellett a városnéző megoldás mellett döntesz, elképesztő magasságból tekinthetsz le erre a 4000 éves történelemmel rendelkező városra. Hihetetlen élmény, hiszen a buszok olyan magasra kapaszkodnak fel Porto dombjaira, ahová a gyalogos túra már igen hosszú lenne.

Forrás: Thinkstock

Portugália harmadik legnagyobb városa

Portótól körülbelül 60 km-re, vonattal 70 percnyi utazásra fekszik Braga, melyet számtalan temploma miatt a portugál Rómának is neveznek. Az ország lakói és népszerű mondásuk úgy tartja, Lisszabon szórakozik, Porto dolgozik, Braga pedig imádkozik.

Forrás: Life.hu

A nagyjából Győr méretű város egyik legkiemelkedőbb látványossága a Bom Jesus do Monte, amely Portugália egyik legnevesebb építménye. A városközponttól hat kilométerre lévő, dombtetőn álló búcsújáró templomot egy csodálatos park öleli körbe. Mivel a kilátás is ámulatba ejtő, valóban megéri megmászni az oda vezető 581 lépcsőfokot, ha elsőre ijesztőnek is tűnik. E katolikus zarándokhely mellett a városkában hozzávetőleg további háromszáz templom található.

Forrás: Thinkstock

Impozáns kertek, bájos sétálóutcák, szökőkutak, apró és keskeny házikók, és több millió azulejo jellemzi a Lisszabon és Porto utáni harmadik legnagyobb várost. Gyalogosan érdemes felfedezni a helyet, autóval ugyanis az apró sétálóutcák megközelíthetetlenek lennének. Kocsival a Sé-székesegyház (Sé de Braga) elé sem lehetne bemenni, pedig érdemes. Mind kívül, mind belül igazán mesés.

Forrás: Life.hu

Ha pedig a katedrálisok, a történelmi és vallási emlékek helyett inkább az evilági élvezeteknek hódolnál, mindent megtalálsz a Braga Parque modern falai között. A mozitermek, a gyorséttermek, a világmárkák és az igazi plázahangulat gyorsan visszazökkentenek a történelemből a mindennapokba.

A Life.hu ajánlata nőknek, pasi nélkül:

Ha Bragában jársz, ne menj el szó nélkül a Spirito nevű cukrászda mellett! Mindenképpen keresd meg, ugyanis ez egy olyan fagyizó, ahol csak és kizárólag szívdöglesztő pincéreket foglalkoztatnak! Minden felszolágló jóképű, édesen töri az angolt, aranybarna, és úgy tesz, mintha nem tudná, milyen hatással is van a női vendégekre. Kihagyhatatlan élmény. Nyalakodásra fel!

Európa szélén

Portugália északi részén járva Braga után egyértelműen Viana de Castelo a kötelező megálló. Ha újabb 60 kilométert utazol az Atlanti-óceán és a spanyol határ felé, Porto után ismét egy óceánparti városkát fedezhetsz fel, romantikus kis utcákkal, szép terekkel, a várost kettészelő folyóval, kikötővel és megannyi hajóval.

Forrás: Thinkstock
Akárcsak a bragai Bom Jesus esetében, Viana de Castelóban is egy gyönyörű szentély néz le a hegytetőről a városra. A gyalogos megközelítés itt is komoly fizikai kihívást jelent, de a látogatók szerencséjére van felvonó. A templom nagyon szép, a kilátás pedig még annál is fenségesebb a végtelen óceánra, és az alattunk elterülő házakra.
Forrás: Thinkstock

A Life.hu ajánlata édesszájúaknak:

Portugáliában mindenképpen meg kell kóstolni a Bola de Berlimet, ami egy helyi süteménykülönlegesség. Ez egy fánk jellegű édesség, a belsejében speciális töltelékkel, melyből természetesen az itt élők által oly sokat használt cukros tojássárgája sem maradhat ki.

A földi paradicsom

Ha azzal az előre megfontolt szándékkal érkezel Észak-Portugáliába, hogy ússz az óceánban, jobb, ha nem a nagyvárosokban teszed ezt. Portóban a már említett Sao Bento pályaudvar közeléből induló 500-as busszal (melyre 1,85 euróért válthatsz vonaljegyet) érhető el a partszakasz nem túl nagy, de strandolásra alkalmas része (Matosinhos irányába). Viana do Castelóból pedig egyenesen a helyiek küldik tovább a csobbanni vágyó turistákat Vila Praia de Ancorába.

Viana do Castelóból 2 euró, és egy pár perces vonatút után, alig 10 kilométerre a spanyol határtól egy aprócska földi paradicsomba csöppensz majd. Óriási partrész, sziklák, városi zaj, kikötő és hajóforgalom nélkül. Ez az a hely, ahol a tökéletesség érzéséhez, a napsütéshez és a nyugodt nyaraláshoz nem is kell más, mint egy üveg finom rozé, az ínyenceknek pedig egy palack igazi, 20%-os alkoholtartalmat is megközelítő portói bor. Egészségünkre!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.