Naponta mentenek életet – csupán szeretetből: fajtamentők bevetésen

Forrás: AFP -
fajtamentés kutya Budapest Petfest szeretet háziállat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A fajtamentők különböző kutyafajták megmentésére specializálódnak. Azért jöttek létre, hogy lehetőségeikhez mérten segítsenek minden olyan kutyafajtát, aki kóborol, tartása kimeríti az állatkínzás fogalmát, bármi okból feleslegessé vált, egészségesen, fiatalon el akarják altatni, állatmenhelyen él vagy gazdái életkörülményei megváltoztak és nem tudják tovább tartani a kutyájukat.

A fajtamentő csoportok általában lelkes önkéntesekből szerveződnek, melynek tagjai tenyésztők, gazdik, fajtaszimpatizánsok, de mind-mind adott kutyafajta elkötelezett szerelmesei. Célul tűzték ki, hogy ahol és amikor mentésre, segítségre szoruló németjuhász, boxer, spániel, tacskó, cane corso, csivava vagy bármilyen más, fajtatiszta vagy fajtához közeli kutya van, ott mindent elkövetnek, amit csak lehetőségeik megengednek, hogy egyetlen kutyának se kelljen sanyarú körülmények között élnie.

Az állatoknak ideiglenes gazdikat keresnek, akik gondját viselik az adott kutyusnak addig, amíg az meg nem találja végleges, szerető családját. Sőt, egyes fajtamentő egyesületek még abban is segítségedre lehetnek, hogy ha a kutyusod elcsavargott, plakátokat készítenek róla, így segítenek megtalálni elveszett kedvencedet.

Forrás: Thinkstock

Mindannyian, akik a menhelyen dolgoznak, önkéntesek, akik szabadidejüket, munkájukat áldozzák a kutyák mentésére. Ez néha nehéz és szomorú munka, de ugyanannyi örömet is jelent. Mindannyian erejükhöz mérten járulnak hozzá a kutyák mentéséhez, ellátásához és örömmel fogadnak bárkit, aki hozzájuk hasonlóan szívügyének érzi a hányatott sorsú, fajtatiszta ebek mentését.

Török Tímea, a csivava fajtamentők egyesületének elnöke

A csivava egy nagyon népszerű kutyafajta, ennek köszönhetően sokan láttak a szaporításukban könnyű pénzkereseti lehetőséget. A kutyákat legtöbbször embertelen körülmények között, egészségügyi szűrés és kezelés nélkül tartják. Csapatunk minden tagja ennek a fajtának a szerelmese, nemcsak a külsejük, hanem a személyiségük miatt is. A csivava fajtamentés megalapításával célul tűztük ki, hogy segítsünk a rengeteg kidobott, elhasznált kutyuson, meggyógyítsuk őket, és hátralévő életükben szerető otthont biztosítsunk nekik. A jutalom a munkánkért mindennél többet ér: látni, hogyan válik egy reményvesztett, járni is alig bíró, betegségektől szenvedő kutyus végül egy boldog és büszkén lépkedő kutyussá örökbe fogadó gazdájuk mellett. Bár előfordul, hogy hiába teszünk meg mindent, nem tudunk segíteni egy-egy kutyuson, de akárhányszor találkozunk nagyon súlyos, halál közeli esetekkel, mindig csak a célt nézzük, a gyógyulásra koncentrálunk, így szerencsére több sikeres és csodás életmentésről tudunk beszámolni, mint kudarcról.

Forrás: AFP

Rossi, a vízfejű kutyus szívet melengető története

Csapatunk minden tagja számára az élet szent, ezért amikor egy vemhes kutyus érkezett hozzánk, pár nappal szülés előtt, nem volt kérdéses, hogy a kicsiket életben hagyjuk (vannak olyan állatvédők, akik ilyenkor ivartalanítják az anyakutyát, megölve ezzel a kölyköket). Két kölyök született, a fiatalabbik Rossi, akin már a születéskor látszódott, hogy nem egészséges. 1-2 nap múlva biztosak voltunk benne, hogy vízfejjel született, ami egy súlyos, legtöbbször halálos születési rendellenesség. Semmilyen orvosi kezelés nem létezik ennek a betegségnek a gyógyítására, a kiskutya pedig magától még szopni is képtelen volt. Rengeteget gondolkodtunk, hogy mi lenne a legjobb megoldás, elmentünk szakemberhez és több orvoshoz, végül a mellett döntöttünk, hogy esélyt adunk neki. E döntést az is elősegítette, hogy az egyik kutyusom, Picur szintén vízfejű, neki annyira súlyos, hogy nincs nagyagya, az MRI vizsgálat eredménye szerint életképtelennek kellene lennie, mégis él, sőt, tanulásra is képes, igazi csodakutya. Amit megtanultunk a vízfejű kutyusokról, hogy a folyamatos folyadékbevitelnek nagyon fontos szerepe van náluk, azok a kutyusok, akik életben maradtak, mind sokat isznak és sokat ürítenek. Ebből indultunk ki Rossi ápolásakor, a picit 24 órás felügyelet mellett tartottuk, és 1-2 óránként itattuk nyers, tiszta kecsketejjel és prémium minőségű tejpótlóval egy fecskendő segítségével. Az eredmény a mellékelt fotón is jól látszódik, Rossi kigyógyult a betegségből, ami elvileg lehetetlen, gyakorlatilag mégis megvalósítható. A kiskutyát a szüleim fogadták örökbe, akik a születése óta ápolták, és akiknek az életét köszönheti. Társa, egy hasonló sorsú mentett kutyus, Athos lett, akit szintén örökbe fogadtak a szüleim, miután hónapokig küzdöttek az életéért és a két lyukas, fekélyes szeme megmentéséért. Mind a két kutyus immár egészséges, és egy szerető család boldog tagjai” – meséli Tímea

Forrás: Thinkstock

Mosó Adrienn, a Futrinka Egyesület elnöke

A Futrinka Egyesület három fajtamentő csoporttal – magyar vizsla, német dog, tacskó –, illetve egy esélytelen, hátrányos helyzetű keverék és fajtatiszta kutyákon segítő, úgynevezett alap tevékenységi csoporttal rendelkezik. Évente összesen 350-400 kutyának adunk új esélyt. Mi az, amiért megéri ezzel foglalkozni? Zoé a legrégebbi lakónk volt. 2007 áprilisában hoztuk el az ajkai gyepmesteri telepről, ahol már szintén hosszabb ideje várakozott. Zoét nem lehet nem szeretni, hiszen a mostanra nyolc-tíz év körül járó staffordshire terrier keverékünk a maga lehengerlő stílusával, örök optimizmusával, egyszerű, nem túlbonyolított, elvárásokhoz kötött szeretetével, megbízhatóságával igazi kincs. Zoé senkinek nem kellett, soha senkinek. Mi voltunk a gazdái, mi szerettük, ismertük őt. A csoda végül az ő életébn is beköszöntött. Ez az, amiért igazán megéri!

A kutya, aki segít pelenkát cserélnihttp://www.life.hu/csalad/20140513-a-kutya-aki-segit-pelenkat-cserelni-gazdijanak.htmlCharlie, a beagle - Facebook-oldala szerint - a világ legokosabb kutyája. Most bebizonyítja, miért méltó erre a címre.CsaládOrigoKutya és kis gazdája ugyanabban a fejfedőbenhttp://www.life.hu/csalad/20140415-kreativ-anyuka-fotosorozata-kutyajarol-es-kisfiarol-ugyanabban-a-fejfedoben-cuki-fotok.htmlA kutyás képeket egyszerűen nem tudjuk megunni, a babafotóknak pedig már a gondolatától is elalélunk. Mi történik, ha a kettő ötvözi egymást? Cukiság a köbön!CsaládOrigoEgy kutya és egy kislány különleges kapcsolatahttp://www.life.hu/csalad/20140318-egy-kislany-harper-es-az-angol-bulldog-lola-kutya-kulonleges-kapcsolata-kepeken.htmlAkár két testvér, úgy éli mindennapját Harper és angol bulldogja, Lola.CsaládOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.