Stájerországban, Ausztria délkeleti tartományában lélegzetelállító környezetben túrázhatsz, kirándulhatsz, kikapcsolódhatsz egyedül, párban, családdal egyaránt. Legyél kezdő vagy profi, itt egy helyen megtalálsz mindent. Rafting, kötélpálya, hegymászás, gasztronómiai örömök – örök élményeket szerzel majd!

Stájerország, Ausztria zöld szíve

Az elnevezés nem véletlen: mindössze 5 órányi autóútra Budapesttől meseszép, zöld tájakon találod magad, hátrahagyva a nagyváros zaját, a stresszt. Túlzásnak hangozhat, de ha átéled, nem lesz kétséged afelől, hogy itt egyenesen újjászületik az ember! 

Forrás: TVB – Alpenregion Nationalpark Gesäuse
A Life.hu extra tippje:

Menekülj a kánikula elől a csodálatos Zell am See partjára Luxusszálloda a tó közelében - 26.800 forint/fő/éjtől

 Gesäuse Nemzeti Park

Ausztria legfiatalabb Nemzeti Parkja, amelyen keresztülhalad az Enns folyó. Sziklák, erdők, romantikus legelők, vadvizek változatos kombinációja. Az evezés, kerékpározás és hegymászás szerelmesei, illetve a kellemes kirándulásra vágyók is megtalálják itt a számításaikat.

Forrás: TVB – Alpenregion Nationalpark Gesäuse

Rafting a Salza és az Enns folyón

Röviden: kihagyhatatlan élmény! A Salza kellemes, kezdő-középhaladóknak való pálya, az Enns már egy fokkal nehezebb. Kipróbálhatod 8 személyes hajóban vagy akár kétszemélyes kajakban is. A táj mesés, a víz kristálytiszta és iható!

Rafting a SalzánForrás: TVB – Alpenregion Nationalpark Gesäuse

A vezetők vérprofik, akik azt mondják, akár 8 krumpliszsákot is le tudnak vinni a folyón. Szóval nincs mitől tartanod, cuppanj bele a neoprén ruhába és evezz! Ha még több adrenalinfröccsre vágysz, ne hagyd ki a vízbeugrást a szikláról és a vadvízi úszást sem!

Forrás: freelife.at
A szerző tippje:
A rafting utáni jól csúszik majd a cirbolyafenyőből készült cirbolyapálinka (Zirbenschnaps).
Függőhíd a Wasserloch-szurdoknál - jó lehetőség a tériszony leküzdéséreForrás: Life.hu

Túra a Wasserloch-szurdoknál

Ausztria egyik leglenyűgözőbb karsztjelensége. Egy természethű hegymászó-ösvény mentén, a Salza felett vezető függőhídon és a szorosokon át vezető falépcsőkön és hidakon keresztül, 5 vízesés mellett juthatsz el a szurdok tetejéhez, a kétlépcsős Schleierfallhoz. A fáradozás megéri, hiszen csodálatos panoráma tárul eléd. A túra végére garantáltan leküzdöd a tériszonyod!

Forrás: wasserloch.at
A szerző tippje:
A Wasserloch fogadó specialitása a kemencében sült burgonya. Túra előtt kiváló választás, elkél majd az energia!

Ahol a víz az úr

Gondoltad volna, hogy a bécsiek nem a tisztított Duna vizét fogyasztják, mint a budapestiek többsége, hanem a 180 km-re fekvő forrásokból nyerik a kristálytiszta, alpesi vizet? 1910 óta naponta kb. 217.000 m³ ivóvíz zubog a Hochschwab hegységből Bécs felé. Már csak ezért is érdemes ellátogatni a "HochQuellenWasser" múzeumba, ahol dokumentálják a II. bécsi vízvezeték forrásvidéken végzett munkálatokat.

Útnak indul Bécs ivóvizeForrás: TVB – Alpenregion Nationalpark Gesäuse

Megnézheted Európa második legnagyobb ivóvízforrását, a Kläffer-forrást is, amely Bécset látja el a 2. bécsi forrásvíz-vezetéken keresztül.

A szerző tippje:
Kóstold meg te is a friss, tiszta, selymes ízű alpesi vizet. Rájössz majd, milyen szerencsések ezek a bécsiek!

Fedezd fel a legszebb geológiai múzeumot!

A Gamsban található Geocentrumban a helyed, ha többet szeretnél megtudni a Föld történetéről. Innen izgalmas geológiai felfedezőút indul, majd' 250 millió évnyi időutazást tehetsz a csodás Noth-szurdokokban.

Forrás: TVB – Alpenregion Nationalpark Gesäuse

Megéri megmászni a gyönyörű Kraus-barlanghoz vezető falépcsőket, ahol a számos cseppkő és fényben csillogó gipszkristály felejthetetlen élményt nyújtanak.

A szerző tippje:
Gyűjts köveket, amelyekből saját kezűleg csiszolhatsz, majd készíthetsz egyedi ékszert.

Palfau kötélpályakert

Igazi adrenalinbomba, csak kalandvágyóknak ajánlott és annak, aki nem szívbajos a magasban! Itt garantáltan megizzadsz majd! A kaland előtt alaposan felkészítenek a mászási technikákra és megmutatják a biztonsági felszerelés használatát. Persze még így is előfordulhat, hogy valakit le kell „menteni" a pályáról...:)

Forrás: freelife.at

Akinek túl extrém a kötélpálya, kipróbálhatja honfoglaló őseink fegyvernemét, az íjászkodást. Jó buli ez is, élvezni fogod, ahogy egyre ügyesebben célzol a kiszemelt célpontokra. Még több infóért kattints IDE

Forrás: TVB – Alpenregion Nationalpark Gesäuse

 

A szerző tippje:
Zárd a napod egy igazi, osztrák menüvel: kenyérleves, sajtos nokedli, salzburgi galuska.

Ökológiai lábnyom - Milyen környezettudatosan élsz?

Ausztria első bejárható ökológiai lábnyomának ösvényén, egy interaktív labirintuson végighaladva tudhatod meg, életviteleddel hogyan terheled a környezeted. Vigyázz, csak akkor jutsz ki, ha helyesen válaszolsz! A tanösvény végén tippeket is kapsz a környezettudatosabb életvitelhez. Iskolai csoportok gyakran látogatnak ide, sőt, a biológiaóra is sokkal élvezetesebb ebben a környezetben!

Forrás: TVB – Alpenregion Nationalpark Gesäuse

Miután megtaláltad a labirintusból kivezető utat, a „Weidendom" élményközponthoz érkezel, ahol koncerteket, filmvetítéseket, közös sütögetéseket tartanak. Ennek egy része akadálymentesített, így a kerekesszékesek is felfedezhetik. További hasznos infókat ITT találsz!

Forrás: TVB – Alpenregion Nationalpark Gesäuse

Túra után egy kis kultúra – ne hagyd ki a világ legnagyobb kolostorkönyvtárát!

Az admonti kolostort feltétlenül érdemes megnézned! Ne egy unalmas könyvtárlátogatásra készülj, hanem egy igazi szájtátós élményre.

Forrás: APA/Hans Klaus Techt

A pazar admonti kolostorban a világ legnagyobb kolostorkönyvtára vár, amely a késő barokk művészet nemzetközi rangú építménye.

Forrás: TVB – Alpenregion Nationalpark Gesäuse
A szerző tippje:
Ne hagyd el Ausztriát, amíg meg nem kóstoltad a tökmagolajos vaníliafagyit. Ne ijedj meg tőle, igazi ízorgia lesz!