Ha ő nincs, valószínűleg nem lenne ekkora sláger a szafari stílus és a bőrdzseki sem. A napokban kerül a hazai mozikba az Yves Saint Laurent életét bemutató film, ennek kapcsán úgy éreztük, itt az ideje bemutatni, mi mindent köszönhetünk a tervezőóriásnak.

 

Yves Saint Laurent jelentősége vitathatatlan a divattörténelemben. Amellett, hogy a maga idejében igazi botrányhős volt – meztelenül állt modellt első férfiparfümje, a Pour Homme kampányában –, a divatban is óriásit alkotott. Íme 5 stílus, aminek a létezését neki köszönhetjük.

Szafari

Nem telik el nyár szafari stílusú szettek nélkül. A natúr színek, a bőr alapanyagok és a sok-sok keki idén nyáron is trendi, mindezt pedig a divatgurunak köszönhetjük. Ő ugyanis ihletet merített az Afrikában szafarizó európai turistáktól, öltözetüket pedig beemelte a divat magasabb szintjeire. A tervezők azóta is imádják ezt a stílust.

Yves Saint Laurent 1968, Balmain 2014 őszForrás: www.metmuseum.org, style.com

Etno

Afrika narancsos, pirosas, zöldes színei és a népies motívumok már az 1920-as években is megjelentek a divatban, ám a '60-as években Yves Saint Laurent volt az, aki egy önálló Afrika-kollekció bemutatásával megszerettette ezt a stílust a divatvilággal. A tervező a színeket és a motívumokat kombinálta selyemmel és organzával, ezzel pedig az arisztokráciát is sikerült meggyőznie.

Yves Saint Laurent 1977 tavasz/nyár, Valentino 2014 őszForrás: www.metmuseum.org, style.com

Nadrágkosztüm

Mi lenne Angelina Jolie-val nadrágkosztüm nélkül? Az utóbbi évek slágerdarabja a tervezőnek köszönheti népszerűségét: 1966-ban mutatta be a „Le Smoking" kollekcióját, amivel bebizonyította, hogy esti viseletként nem csak a férfiaknak jár a szmoking.

Yves Saint Laurent 1970 tavasz/nyár, Louis Vuitton 2015Forrás: www.metmuseum.org, style.com

Bőrdzseki

Ezt a ruhadarabot ugyan már a tervező előtt is viselték az emberek az utcán, Yves Saint Laurent felismerte az anyagban és a stílusban rejlő lehetőségeket, és beemelte a bőrdzsekit a couture szalonokba. 

Yves Saint Laurent 1978 ősz/tél, Jason Wu 2014 tavaszForrás: www.metmuseum.org, style.com

A-vonalú ruha

Bár először 1955-ben, a Dior kollekciójában szerepelt A-vonalú ruha, ez mégsem a klasszikus fazon volt. 1958-ban ugyanis Dior utódja, Yves Saint Laurent volt az, aki modernizálta és megalkotta a drámai A-vonalat kifelé ívelő vállrésszel. Ez a stílus is örök klasszikus, a lenge nyári ruháktól kezdve az estélyiken át a menyasszonyi ruhákig mindenhol előfordul ez a fazon. 

Yves Saint Laurent 1959 tavasz/nyár, Burberry 2013Forrás: www.metmuseum.org, style.com
A szerző kedvence

Üres lenne a ruhatáram a kedvenc, minden alkalomra tökéletes bőrdzsekim nélkül. Ez az a ruhadarab, amiről remélem, hogy amíg élek, divatos lesz. Lehet fekete, csaubarna, hófehér vagy élénk színű - egy jó bőrdzsekire minden nőnek szüksége van. Bár a finom anyagokra sajnos spórolni kell, egy örök darabért megéri!