„Hűvös" vakáció Európában: ide utazz, ha unod a tikkasztó hőséget!

Vakáció pihenés uatzás Svájc Villeneuve Lausanne Csehország nyaralás Németország Prága
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Attól, hogy a hőmérő higanyszála egyre feljebb kúszik, a strandok vize pocsolyalangyossá válik, a nap pedig már perzseli a bőrödet, akkor sem kell beutaznod a fél világot csak azért, hogy elmenekülhess a kánikula elől. A Life.hu most négy olyan utazási célpontot mutat be, ahol garantáltan felfrissülsz, és nem csak a jó levegőtől!

100% inspiráció: Kalandozz a svájci Riviérán

Ezerszer inkább városnézős nyaralás, mint tengerparti semmittevés, de nem szeretnéd az elviselhetetlen hőségben róni az utcákat? A svájci Riviéra pont neked való, mivel itt nyáron ritkán van 25 Celsius-fok fölötti meleg. A Genfi-tó és környéke évszázadok óta vonzza az arisztokratákat és a gyönyörű tájból olyan hírességek merítettek inspirációt, mint Victor Hugo, Lord Byron és Freddie Mercury. Az idilli tóparti régió fő vonzereje a sétányokkal és macskaköves utcákkal tarkított Montreux.

Forrás: Thinkstock

A város júliusi attrakciója 1967 óta a híres Jazz Fesztivál és a legendás Château de Chillon, ami szintén kihagyhatatlan látványosság. Vevey-t, a gyönyörű üdülőfalut az UNESCO-listás Lavaux szőlőültetvények drámai teraszai veszik körül, és talán nem tudtad, de Charlie Chaplin is ebben a városkában élt. Lausanne a francia nyelvű Svájc szellemi központja és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság székhelye, a római kori emlékekkel és jól megőrzött középkori kastéllyal Nyon valóságos időutazásra csábít, környéke pedig tökéletes kikapcsolódást nyújt a bor és a túrázás szerelmeseinek.

A Life.hu tippje: A Genfi-tó keleti csücskében megbúvó Villeneuve a romantika szinonimája: egy gőzhajó fedélzetéről gyönyörködhetsz az azúrkék tó látványában, míg a Grangettes Természeti Rezervátumban közelebbről is megismerkedhetsz a helyi élővilággal.

A Life.hu extra tippje:

Kóstolj bele Svájc utánozhatatlan hangulatába, és csodáld meg természeti szépségeit a panorámaexpressz hatalmas ablakain át! Utazz a Gleccser Expressz álomvonattal 147.500 Ft/ fő / 2 éjtől!

Borkum, az allergiások oázisa

Forrás: wikipedia/Ralf Berger

Ha te is szenvedsz az allergiától, és a nyár számodra a legrosszabb időszak, tudunk egy helyet, ahol egy időre megszabadulhatsz a kellemetlen tünetektől. A Németországhoz tartozó Borkum a Keleti-Fríz-szigetek legnagyobbika az Északi-tengeren, és kedvelt üdülőhely azok számára, akik szeretnének elmenekülni a tikkasztó meleg és a nyüzsgő városi élet elől. A kellemes éghajlat, a sokrétű szabadidős tevékenységek és az érintetlen környezet is elég vonzó, de a sziget igazi ütőkártyája az alacsony pollentartalmú és jódban gazdag levegő. Itt nyugodt szívvel hódolhatsz a testmozgásnak, mivel 130 km-nyi kerékpáros és túraútvonal áll rendelkezésre, és eldöntheted, hol akarsz mélyebben lélegezni: a tengerparton, a dűnéknél, a kis tavaknál vagy a festői legelőknél. Borkum képeslapszerű díszletei közé tartoznak a világítótornyok, a csíkos strandsátrak, a hófehér homokos strandok és a szigetvasút: válts offline üzemmódra, és élvezd az egyedülálló élményt!

A Life.hu tippje:

Borkum különlegességei az ún. Milchbudenek, amiket tavasszal építenek fel, majd késő ősszel bontanak le, és egy dolog közös bennük: hideg-meleg italokat, édességeket és szendvicseket kínálnak az éhes strandolóknak.

Érezd a hegyeket!

Forrás: Thinkstock

A legtöbben Ausztriát a síeléssel kötik össze, ám a hegyekben nyáron is hosszú hagyománya van az üdülésnek: ilyenkor a zöld völgyek és a csillogó fehér csúcsok kontrasztja még látványosabb, a hegyi tavak frissítőbb fürdőélményt nyújtanak, mint a zsúfolt strandok, és a hőmérséklet is kellemesebb, mint a forró tengerpartokon. A vorarlbergi Brandnertal az egyik legszebb völgy a Keleti-Alpokban, ami a középkori hangulatú Bludenztől kezdődik, és egészen Brand falujáig emelkedik. Hegyek, gleccserek, erdők, hegyi tavak és folyók jellemzik ezt a lenyűgöző tájat, az élménydús nyaralást pedig a gazdag kultúra és a családbarát vendégszeretet teszi teljessé. A régió a természetrajongók igazi paradicsomának számít a 400 km-nyi túra- és hegyikerékpáros-útvonallal, a sziklamászás, a lovaglás, az íjászat és a horgászat kiválóan alkalmas a szabadidő kellemes eltöltésére, és a golfozás szerelmesei is hódolhatnak játékszenvedélyüknek.

A Life.hu tippje:

A Schesaplana a Rätikon hegység legmagasabb csúcsa (2965 m), és a lábánál terül el az egyik legnagyobb természetes tó a világon: a Lünersee-t körbesétálva magadba szívhatod a friss hegyi levegőt, és élvezheted a lenyűgöző alpesi kilátást.

Csehország kicsit másképp: kóstolj bele a vízitúrások életébe

Ha idén nyáron Csehországban szeretnél eltölteni néhány napot, célszerű a Prágán túli területeket választanod, ahol a hétköznapok sokkal kellemesebbek, és nincs végeláthatatlan embertömeg mindenütt. A számos szabadtéri tevékenység közül kevés olyan népszerű, mint a kenuzás, és a jól kiépített idegenforgalmi infrastruktúra lehetővé teszi, hogy teljes mértékben élvezd a folyók nyújtotta élményt, bármerre is jársz.

A Moldva egyik legnépszerűbb raftingútvonala Vyšší Brodtól Rožmberkig (kb. 2 óra) és Český Krumlovtól Zlatá Korunáig tart (kb. 5 óra). A Sázava folyó Týnec nad Sázavou és Pikovice közötti szakasza a leggyönyörűbb egész Csehországban, és ha kezdő vízitúrázó vagy, a széles és lassú folyású Berounka ideális számodra. A varázslatos Ohře rendkívül kedvelt a kenusok körében, és olyan gyönyörű városoknál halad, mint Karlovy Vary, Cheb és Kadaň. Az egykor aranyban gazdag Otava folyó a Šumava erdő fennsíkjai között kanyarog egészen az orlíki víztározóig, ahol a sátradat természetközeli kempingekben verheted fel.

Forrás: Thinkstock

A Life.hu extra tippje:

Ismerd meg Európa rejtett gyöngyszemeit egy csehországi vakáció során! Prága, cseh kastélyok, várak, meseszép középkori városok és sörfőzdék már 55.900 Ft/ fő / 4 éjtől.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.