Alternatív sófajták, ha lecserélnéd a konyhasót

Forrás: Thinkstock -
tengeri só feketesó konyhasó Ihász Katalin himalája só
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nemrég arról írtunk, hogyan csökkentheted a sófogyasztást a mindennapokban. Ha azonban ez még a tippek ellenére sem működik, akkor próbálj ki még valami mást: cseréld le a hétköznapi konyhasót egy minőségibb fajtára. Hosszú távon megéri!

A só elengedhetetlen a szervezetünk működéséhez, ám túlzásba vinni is ártalmas a fogyasztását. Néhány hete arról írtunk, milyen trükkök segítenek akkor, ha csakis az agyonsózott ételeket fogyasztod szívesen. Most azonban annak néztünk utána, hogy ha nehezen megy csökkenteni a napi sóadagodat, akkor milyen alternatív variációk léteznek a konyhasó helyett. Mutatjuk is három nagy kedvencünket.

Himalájasó

A nagy szemű, általában rózsaszínben játszó sófajtát tartják a legtisztábbnak. A nevét onnan kapta, hogy a Himalájától 300 kilométerre lévő Khewra sóbányáiból származik - ez egyébként a világ második legnagyobb sóbányája. A himalájasó pirosas, rózsaszínes árnyalatú, ám néhány benne lévő kristály nem színeződött el. Főzéshez kitűnő, fürdősó alapanyaga is lehet, illetve sólámpákhoz is alkalmazzák. A himalájasós ivókúra is népszerű: ennek a lényege az, hogy egy 26%-os oldatot hígított formában kell fogyasztani, aminek tisztító hatása van, javítja az anyagcserét, a keringést és gyógyítja a gombás megbetegedéseket.

Mennyibe kerül?

Himalájasót találtunk már 700 forint/kilótól itt, itt és itt.

Life.hu tipp

Használd kreatívan a sótéglát, ne csak akkor, ha asztmás vagy illetve légúti megbetegedéssel küzdesz: dekorelemnek is tökéletes, itt meg is mutattuk, mennyire. Azt pedig nemrég Lázár chéf szemléltette, hogyan készíts mennyei ételeket sótéglán!

Forrás: Thinkstock

Fekete só

A kala vagy sanchal néven is ismert sófajta Ázsiából - Indiából és Pakisztánból - származik. A vas és egyéb ásványi anyagok miatt csak a nevében fekete, egyébként inkább sötétszürke, egy kis rózsaszínes árnyalattal. Kénes íze miatt olyan illata van, mint a zápuló tojásnak. Az indiai ayurvédikus táplálkozás nagyon ajánlja esténként a fekete sós víz fogyasztását tiszítás céljából. A fekete só szódiumszintje alacsonyabb, mint a többi sóé, ezért a magas vérnyomással küzdőknek és sószegény diétát követőknek érdemes kipróbálniuk. De kiváló székrekedés, emésztési zavarok, gyomorégés, puffadás, felfúvódás, golyva, gyenge látás esetén is. Főképp az indiai ételek hozzávalói között szerepel: csatnikba, joghurtokba, salátákba és savanyúságokba használják. Extrém melegben hideg italokat is ízesítenek fekete sóval, mert ez egy praktikus mód arra, hogy az izzadás miatt elveszett nátriumot visszapótoljuk a szervezetbe.

Mennyibe kerül?

Fekete sót itthon is vásárolhatsz - mi 1000 forint/kiló körüli áron találtunk itt, itt és itt.

Fekete só darabok és őrlemény

Tengeri só

A tengeri só a közvetlenül az óceánokból és tengerekből előállított finomítatlan sót jelenti. Úgy "készül", hogy a tengervizet csatornákon keresztül agyagtálcákra vezetik, ahol a napfény és a szél által elpárolog a víz, így visszamaradnak a sókristályok. A tengeri só több ásványi anyagot tartalmaz: többek között vasat, káliumot, kalciumot, cinket, mangánt és jódot. Ám a tengervizek szennyezése miatt egyre nehezebb igazán jó minőségű tengeri sóra bukkanni. Az egyik legdrágább só a Fleur de sel, ami Franciaország nyugati partjairól származik. Az ára nagyon borsos, ami nem is csoda, ha azt nézzük, hogy kézzel gyűjtik be.

Mennyibe kerül?

Tengeri sót lényegesen könnyebb találni, mint az előző két sófajtát. Bármelyik szupermarketben lelhetünk tengeri sót, kilója 250 forint körül van.

Life.hu tipp

A tengeri sót a szépségipar is előszeretettel használja sós permetek, testradírok, arckrémek alapanyagaként. Mi is rajongunk érte: imádjuk a stresszoldó relaxálós lábfürdőt és a bőrfiatalító testradírt - természetesen tengeri sóval!

Mit mond a szakértő?

Ihász Katalin dietetikus szerint táplálkozás-élettani szempontból a só fajtájának nincs akkora jelentősége, mint gondolnánk. "Mindegyik nátrium-kloridot tartalmaz, vizet von el a szervezetből, növeli a magas vérnyomás kockázatát. Az üzletek polcain megtalálhatók a csökkentett nátriumtartalmú sók, alternatívát kínálva azoknak, akiknek magas a vérnyomása, vagy nátriumszegény diétát kell tartaniuk. Számos ember küzd pajzsmirigybetegséggel, aminek az egyik oka a jódhiány lehet. Ennek enyhítésére szolgálhat a jódozott konyhasó használata."

Csökkentsd a sófogyasztást! 5 tipp, amit érdemes kipróbálnod!http://www.life.hu/ez-zsir/20140723-sofogyasztas-csokkentese-tippek-a-szakertotol.htmlA legtöbb ember napi 3400 milligramm sót fogyaszt, ám 2300 milligramm az ajánlott a egészséges emberek és 1500 a cukorbetegséggel vagy a krónikus vesebetegséggel küzdők számára. A készételek sajnos tele vannak sóval, ami számos egészségügyi problémához vezethet. Mit tehetünk, hogy csökkentsük a bevitt sómennyiséget?Ez Zsír!OrigoKevesebb sót és cukrot kapnak a bölcsisekhttp://www.life.hu/ez-zsir/20140606-az-uj-kozetkeztetesi-rendelet-kevesebb-sot-es-cukrot-ir-elo-az-ovisoknak.htmlAz új közétkeztetési rendelet már a bölcsődékben is szabályozza a élelmiszereket azért, hogy a kicsik megfelelő minőségben és mennyiségben jussanak hozzá a fejlődésükhöz szükséges tápanyagokhoz. Ez Zsír!--Isteni duó a nyárra: natúr joghurt friss gyümölccselhttp://www.life.hu/ez-zsir/20140731-isteni-es-egeszseges-finomsagok-natur-joghurtbol-es-friss-gyumolcsbol.htmlÜdítő és egészséges találkozás: a nyári gyümölcsöket párosítsd finom joghurttal, hogy könnyű és kalóriaszegény finomságokat kapj!Ez Zsír!--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.