Csökkentsd a sófogyasztást! 5 tipp, amit érdemes kipróbálnod!

főzés egészséges életmód életmód folyadék
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A legtöbb ember napi 3400 milligramm sót fogyaszt, ám 2300 milligramm az ajánlott a egészséges emberek és 1500 a cukorbetegséggel vagy a krónikus vesebetegséggel küzdők számára. A készételek sajnos tele vannak sóval, ami számos egészségügyi problémához vezethet. Mit tehetünk, hogy csökkentsük a bevitt sómennyiséget?

Fogyassz házilag készített termékeket!

Kenyér, tésztaszószok, salátaöntetek - ezekben az ételekben rengeteg só van, noha a házias receptek egyáltalán nem kiáltanak nátrium-kloridért. A gyártók azért pakolják tele az élelmiszereket sóval, hogy azok tovább maradhassanak a polcon: a só ugyanis tartósít. Ha teheted, egyél házilag készített termékeket!

Friss és fagyasztott termékeket válassz, ne konzerveket!

A konzervzöldségekben általában legalább 200 milligramm só található. Maga az eljárás a tartósításról szól, tehát érthető, hogy rengeteg sót használnak hozzá. A friss és a fagyasztott termékek ezzel szemben szívbarátabbak, mint a konzervek.

Forrás: Thinkstock

Mértékkel kényeztesd magad sós finomságokkal!

A pizza nem feltétlenül a barátunk: már egyetlen szelet is 750 milligramm sót tartalmazhat. Ez persze nem jelenti azt, hogy soha nem ehetsz magas sótartalmú ételeket, csupán arra kell ügyelned, hogy ne szokj rá.

Ne sózd az ételt főzés közben!

Mindaz, amit a boltban veszel, minden bizonnyal elég sót tartalmaz, így teljesen fölösleges – sőt, káros – külön megsózni az ételt főzés közben.

Ellenőrizd a címkéket!

Ha elkezded tudatosan figyelni, mit vásárolsz, elkerülhetetlenné válik a címkék alapos vizsgálata. Egy kis odafigyeléssel a magas sótartalmú termékeket könnyen alacsonyabb sótartalmúakra cserélheted, amivel máris sokat teszel az egészségedért.

Life.hu tipp

Ihász Katalin, a Life.hu dietetikusa elárult nekünk még néhány okos trükköt a sófogyasztás csökkentésére. ,,A főzés során számos olyan konyhatechnológiai eljárást alkalmazhatunk, amivel csökkenthetjük a só használatát, viszont ízes, zamatos ételt készíthetünk. Remek hatást érhetünk el zöldfűszerek alkalmazásával: ehhez kiváló például a bazsalikom, kapor, borsikafű, vasfű, kakukkfű, zsálya, menta és a lestyán is. Ha pedig a húst szalonna helyett zöldségekkel tűzdeljük, máris csökkentettük a napi sóbevitelt!"

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.