Lázár Chef, a TV Paprika népszerű műsorvezetője egy különleges tippet osztott meg a Life.hu olvasóival: így lehet sótéglán sütni!

Dekorációs funkciója mellett a konyhában is hasznát veheted a sótéglának. A sütőben vagy grillen felhevített sótéglákon különböző húsokat, csirke- vagy pulykamellet, sertésszüzet, lazacot, vagy akár tojást is süthetsz, de zöldségekkel is kísérletezhetsz. A lényeg, hogy a sótéglán sült ételeket külön ne sózd be, viszont a sótéglán való sütéskor az étel mindkét oldala érintkezzen a sótéglával - kivéve a tükörtojás esetében, azt ne fordítsd meg.

Sütés előtt a sótéglát nem kell se beolajozni, se bevajazni, a hús, a zöldség vagy a hal pár perc sütés után könnyedén leválik róla. Érdemes úgy is kipróbálni, hogy egyszerre többféle felkockázott húst, zöldséget sütsz a sótéglán egyszerre. Tisztítása nagyon egyszerű, hiszen használat után csak vizes ronggyal kell áttörölgetni - egy sótégla természetesen több alkalommal is használható a sütéshez.

Forrás: Lázár Chef

Nézzünk egy konkrét példát. Rozmaringos sertésszűz elkészítéséhez kb. 60 dkg húst ferdén, ujjnyi szeletekre vágsz, hasonlóan a rétes szeleteléséhez, majd a szeletek oldalát megszórod őrölt fekete borssal és rozmaringgal. A sótéglát vagy a sótéglákat (az utóbbi esetben szorosan egymás mellett) tepsire rakod, sütőbe helyezed, majd 200 fokra felmelegíted a sütőt. Miután a sótéglák felhevültek, óvatosan ráhelyezed az előkészített sertésszűz-szeleteket. 180 fokos sütőben a szeleteket 5 percig az egyik, majd 5 percig a másik oldalán sütöd - így a sótégla sója mindkét oldalról átjárja a húst. A megsült rozmaringos sertésszűz-szeleteket mártással, salátával, főtt rizzsel vagy burgonyával érdemes kínálni.