Használd kreatívan a sótéglát, mert nem csak wellnessre való!

Forrás: Lázár Chef -
grillezés Lázár Chef receptjei sótégla sztárszakács
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Lázár Chef, a TV Paprika népszerű műsorvezetője egy különleges tippet osztott meg a Life.hu olvasóival: így lehet sótéglán sütni!

Dekorációs funkciója mellett a konyhában is hasznát veheted a sótéglának. A sütőben vagy grillen felhevített sótéglákon különböző húsokat, csirke- vagy pulykamellet, sertésszüzet, lazacot, vagy akár tojást is süthetsz, de zöldségekkel is kísérletezhetsz. A lényeg, hogy a sótéglán sült ételeket külön ne sózd be, viszont a sótéglán való sütéskor az étel mindkét oldala érintkezzen a sótéglával - kivéve a tükörtojás esetében, azt ne fordítsd meg.

Sütés előtt a sótéglát nem kell se beolajozni, se bevajazni, a hús, a zöldség vagy a hal pár perc sütés után könnyedén leválik róla. Érdemes úgy is kipróbálni, hogy egyszerre többféle felkockázott húst, zöldséget sütsz a sótéglán egyszerre. Tisztítása nagyon egyszerű, hiszen használat után csak vizes ronggyal kell áttörölgetni - egy sótégla természetesen több alkalommal is használható a sütéshez.

Forrás: Lázár Chef

Nézzünk egy konkrét példát. Rozmaringos sertésszűz elkészítéséhez kb. 60 dkg húst ferdén, ujjnyi szeletekre vágsz, hasonlóan a rétes szeleteléséhez, majd a szeletek oldalát megszórod őrölt fekete borssal és rozmaringgal. A sótéglát vagy a sótéglákat (az utóbbi esetben szorosan egymás mellett) tepsire rakod, sütőbe helyezed, majd 200 fokra felmelegíted a sütőt. Miután a sótéglák felhevültek, óvatosan ráhelyezed az előkészített sertésszűz-szeleteket. 180 fokos sütőben a szeleteket 5 percig az egyik, majd 5 percig a másik oldalán sütöd - így a sótégla sója mindkét oldalról átjárja a húst. A megsült rozmaringos sertésszűz-szeleteket mártással, salátával, főtt rizzsel vagy burgonyával érdemes kínálni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.