Öt fiatal indiai nő vállalta fel savtámadással szétroncsolt arcát egy egyedülálló fotósorozatban.

"Eddig sállal takartam az arcom - de már nem" - mondta a 22 éves Rupa, akire 2008 augusztusában öntött savat mostohaanyja, miközben aludt. A fiatal lány arcán és mellkasán a bőr szétroncsolódott, ő mégsem adta fel álmait.

Rupa (jobb oldalon) és Laximi (bal oldalon)Forrás: Rahul Saharan

"Mindig is szerettem volna divattervező lenni, a támadás után azonban volt egy szünet az életemben. Végig sokat gondoltam erre a vágyamra, de azt álmomban sem gondoltam volna, hogy valaha saját márkám lesz" - mondta Rupa, aki 4 másik sorstársával együtt állt modellt a kollekciójáról készült fotósorozathoz. A többi képet IDE kattintva nézheted meg.

Savfürdő az engedetlen, bűnös asszonynak?
A sósav vagy a kénsav erős maró hatású szer, amely borzalmas, olykor csontig hatoló roncsolásokat okozhat az emberi bőrrel érintkezve. Évente közel félezer nő hal bele vagy szenved maradandó károsodást az úgynevezett lesavazás következtében. Egyes országokban már azért is "jár" ilyen fajta büntetés, amiért a nő nem fiúgyermeket hozott a világra - erős idegzetűek a témáról IDE kattintva olvashatnak többet.

A lányok nevéhez fűződik a Chhaon nevű csoport is, amelyet savtámadások túlélőinek hoztak létre és ahol biztonságban tölthetnek időt egymás társaságában, miközben megfelelő orvosi segítséget is kapnak. Ez az egyesület tette lehetővé Rupának, hogy elkészíthesse ruhakollekcióját, amelyet Rahul Saharan fotós fényképezett.