Függetlenül attól, hogy tél van vagy nyár, vega vagy húsevő az ember lánya, préselt és facsart gyümölcslevek iszogatása mindig nagyszerű ötlet. Ezen felbuzdulva nyakunkba is vettük Budapestet, és felkerestünk a belvárosban három juice-bárt. Egy húszperces séta alatt mindhárom hely végigjárható – less be velünk kedvenc vitaminkocsmáinkba!

Legelő

Első állomásunk a Dob utcában található salátabár volt. 2013 novemberében nyílt a hely, azóta pedig be is igazolódott, hogy tényleg hiánypótló a jelenléte – árulta el nekünk a Legelő egyik tulajdonosa, Balázs. A 22-40 évesek kedvelt törzshelye a Legelő, ahol többek között a gluténmentes diétát követők és a laktózérzékenységgel küzdők is megtalálják a számításaikat. A levesek, egyénileg összeválogatható saláták mellett a vendégek leginkább a smoothie-k és a facsart levek miatt járnak ide. A szezonalitás roppant fontos a bár számára: az általános menün kívül mindig vannak olyan ételek, amik idénygyümölcsökből és- zöldségekből készülnek. A saláták csábítóak voltak, mi azonban inkább az innivalókra koncentráltunk. A facsart levekből három deci 650 forinttól kapható, a smootiek 590-től.

/1408/Legel2014811123148

Itt találod: 1072 Budapest, Dob utca 46/a

Bővebb infó: http://www.legelo.net/

A Life.hu kedvence

Kóstoltunk tejes smoothie-t és facsart levet is. A Green day névre hallgató smothie összetevői között ott van a banán, az ananász és a spenót, az eredmény isteni finom. A crazy facsart levet a kiwi, az alma és a zeller kombója teszi jellegzetessé. Mindkettőt bátran ajánljuk!

 Juicy

Alig néhány hete szintén a Dob utcában nyitotta meg apró kis üzletét Dalma és Timi. Mindkét fiatal lány az egészséges életmód lelkes követője: vegetáriánusok, figyelnek az életmódjukra, így abszolút hitelesek a témával kapcsolatban. A céljuk az volt, hogy egyediek legyenek, és ez sikerült is nekik. Állandóan kísérleteznek, mi mihez passzol, ők maguk készítik a vitaminbombákat. Igyekeznek olyan termelőktől vásárolni, akik vegyszermentes gyümölcsöket és zöldségeket árulnak, és mindig megkóstolják az árut vásárlás előtt.

Minden nap kora reggeltől készítik a friss gyümölcsleveket, hogy már a feltöltött pult várja a vásárlókat. Napokig sosem tárolnak semmit, hiszen ezek az italok maximum 72 órát bírják. Cukor és tartósítószerek nélkül készítik a leveket, facsarás helyett préseléssel dolgoznak – így ugyanis sokkal többet lehet kihozni egy gyümölcsből, zöldségből, és a hulladék is lényegesen kevesebb. A bogyós gyümölcsök és citrusfélék mellett például datolyás italt is készítenek, illetve ha passzol a kombinációhoz, akkor mandulatejet használnak. A trendi zöldturmix mellett az alma-répa-cékla-citrom-gyömbér kombó is nagyon népszerű. A gyümölcsleveken kívül ízesített detoxvizet is találtunk a Juicy-ban: egy nappal korábban a gyümölcsökre víz kerül, ami átveszi a belekerült vitaminbombák zamatát. Az uborkás, gyömbéres, citromos vízből 490 forintba kerül fél liter, a kétdecis facsart levek 390, a fél literesek 890 forinttól kaphatók.

/1408/Juicy2014811122912

Itt találod: 1072 Budapest, Dob utca 22.

Bővebb infó: https://www.facebook.com/juicy.hu

A Life.hu kedvence

Bár az egzotikus ízek is nagyon finomak voltak, nekünk a klasszikus grapefruit-narancs kombó volt a kedvencünk, amit egy kis chiamaggal bolondítottak meg. Az eredmény tökéletes lett.

Mahung

Túránk utolsó helyszíne a 8. kerületben, a Bródy Sándor utcában a Mahung volt. Kívülről nézve az üzlet olyan, mint egy modern zöldséges, ami félig igaz is, ám a zöldségek és gyümölcsök mellett préselt levek tömkelege vár. A biokocsma 2010-ben nyílt meg, és az évek során egyre több mindent kínált a lelkes vásárlóknak – meséli Péter, a tulajdonos. Már a hely neve is különleges: a Mahung az égvilágon semmit sem jelent, egyszerűen csak Péter fejéből pattant ki. Hamarosan még több lehetőség lesz náluk kóstolni: szeptemberben újabb üzletet nyitnak a belvárosban, ahol a levek mellett saláták és sütemények is lesznek.

Az előző helyekkel ellentétben itt egészen máshogy készülnek az italok: ugyan préselik a zöldségeket és a gyümölcsöket, de a juice-ba kerülnek még fűszerek és olajok is. Az árukészlet többnyire magyar termelőktől származik, kivéve persze az egzotikus finomságokat – itt ugyanis azokból is akad bőven. Péter nem elégedett meg annyival, hogy préselt levet készít, inkább újítani, kísérletezni akart, mindezt úgy, hogy az ízkombinációknak szakmai alapja is van. Dietetikussal dolgozik, a lehető leghatékonyabb kombóban párosítja az gyümölcsöket, a zöldségeket és a fűszereket. Jól tudja, mihez mi passzol, és azt is, mi az, amit kár kipróbálni. Nem tárolják hűtőben a leveket: minden ott és akkor készül, hogy a vendég kiélvezhesse a juice maximális vitamintartalmát. A több mint 50 nevesített gyümölcskoktél mellett számtalan más variációban is készülnek italok. Vizet és tejet nem használnak, a hígítás 100%-os, külön erre a célra készített almalével történik. A fűszerek a pikánsabb íz miatt kerülnek a levekbe, az olajok pedig azért, hogy a zsírban oldódó vitaminok is kifejthessék pozitív hatásaikat. Okos ötlet, nem vitás – ízben pedig egyszerűen verhetetlenek ezek a finomságok. Egy három decis juice nagyjából 450 forinttól kapható, ám az ár teljesen az alapanyagtól függ, ennél akár olcsóbb is lehet.

/1408/Mahun2014811123027

Itt találod: 8. kerület, Bródy Sándor utca 11.

Bővebb infó: https://www.facebook.com/pages/Mahung-Gastrojuice-Vegabistro-Veganpub/

A Life.hu kedvence

A sárgadinnye-áfonya-szeder kombó mennyei volt, ám a fűszerek miatt abszolút imádtuk a következő kombinációt: 2-3 levél sóskához került körte, citrom, gyömbér, szegfűszeg, fahéj, menta és egy kis uborka is. Az eredmény több mint tökéletes volt.

A szerző tapasztalata

Nagy élmény volt végigjárni a három helyet: minden pohár ital után éreztük fotós kolléganőmmel, hogy igazán feltöltődünk vitaminnal. Ám a mértékletességre nem árt figyelni – mi beleestünk abba a hibába, hogy annyit kóstoltunk, amennyit csak bírtunk, a gyomrunk azonban nem volt olyan elnéző velünk, mint a vitaminokon élvezkedő ízlelőbimbóink.