iskolatáska iskola iskolakezdés árak költség tornacipő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A válasz egyértelmű: sokba. A felső határ természetesen a csillagos ég, ám számos olyan dolog is akad, amin egyszerűen nem spórolhatunk. Nézzük pontosan, mennyire is kell mélyen a pénztárcánkba nyúlnunk augusztusban.

Mi mindenre lesz szükség?

Egy iskolába induló kis hatévesnek rengeteg mindenre van szüksége ahhoz, hogy a tanulás zökkenőmentes legyen. Szobájába nem lesz elég a régi kisasztal a kisszékkel, iskoláshoz méltó íróasztalt is be kell szereznetek, hozzá illő székkel. A tankönyveket idén jóval korábban ki kellett fizetni, így az augusztusban már nem terheli a pénztárcát, ám azokat bele is kellene tenni egy iskolatáskába, amibe tolltartó, füzetek, ceruzák, festékek is dukálnak, a tornazsákot is meg kell tölteni tartalommal, és akkor még nem beszéltünk az ünneplő ruháról. A gyorsan növő gyerkőcnek új cipőre is biztos, hogy szüksége lesz, no meg persze őszi nadrágokra, pólókra, pulóverekre.

Forrás: Thinkstock

Akár 200 ezer forintot is elkölthetsz

Ha megengedhetitek magatoknak, hogy mindenből a minőségit válasszátok, akkor az iskolakezdés tulajdonképpen izgalmas vásárolgatást jelent. Egy állítható, praktikus íróasztal forgószékkel 100 ezer forintba is kerülhet, az ünneplő ruha cipővel pedig 15-20 ezerbe - és akkor még nem a legmárkásabb cipőt választottuk. Az iskolatáska is meglehetősen nagy kiadást jelent, hiszen egy anatómiailag formált, márkás, tartós darab 30 ezer forintba kerül. Füzeteknél is meg lehet találni a minőségi papírból gyártott, tartós példányokat, darabját körülbelül 400 forintért, míg egy jó tolltartóért is elkérnek 3-5000 forintot. A vízfesték drágábbja kétezer, míg egy jó tornacipőért is elkérnek legalább egy tízezrest. A sötét nadrág-fehér póló kombináció már kihozható 5-10 ezer forintból, de ekkor még nem vettünk gyurmát, minőségi ceruzákat, melyeknek nem töredezik szét a belseje, és jó minőségű radírt, vonalzót, csomagolópapírt, ollót sem - és még sorolhatnánk. Végezetül 150-200 ezer forintos összköltséggel kell számolnunk.

Így úszhatod meg olcsóbban!

Ugyanennek az összegnek a töredékéért, nagyjából 30-50 ezer forintért rosszabb minőségű, ám ugyanúgy iskolás gyerkőcnek való "csomagot" is összeállíthatunk, hiszen manapság kevés szülő engedheti meg magának, hogy kedve szerint vásároljon. Használt bútorboltokban nézzetek körül íróasztal és szék ügyében, vagy keressétek az akciókat: egy átlagos asztal már 10-15 ezer forintért is elérhető. A tornazsákot te is megvarrhatod maradék anyagból, tornacipőt a kínaiban is lehet venni párezer forintért, ahogy olcsó fehér póló és sötét nadrág is létezik ugyanott. Iskolatáskák közül a legolcsóbb hipermarketes darab már 2-3000 forintért beszerezhető, de érdemes olyat választani, ami a kicsi hátát is tehermentesíti: 15 ezer forintért már kaphatsz jó minőségű, tartós és gerinckímélő táskát. Tolltartó esetén - ha nem mesefigurásat választotok - máris ezreket spórolhattok, s ugyanez igaz a füzetekre is: a leárazásokkor vagy kisebb papírboltokban egy A5-ös füzetet már 30 forintért is megkaphattok. Csomagolópapírból, vinyettából, festékből és gyurmából is megtalálni az olcsóbb verziót: nem csillog, nem márkás, de az esetek többségében ugyanúgy megteszi. Ruhákat a turkálóból vagy a neten is találsz fillérekért.

Forrás: Thinkstock

Iskolakezdési támogatás

Ha szerencséd van, akkor a munkahelyeden kaphatsz iskolakezdési támogatást. Az igénylés egyszerű, és nincs időhatárhoz kötve, összege 2014-ben maximum 30.450 forint lehet gyermekenként, de ez nem a kötelező minimum: a munkáltató dönti el, pontosan mennyit szán e célra.

Másodikban már egy kicsit könnyebb

Ha van nagyobb testvér a családban, akitől iskolatáskát, ruhákat vagy megmaradt üres füzeteket lehet örökölni, az az egyik legnagyobb kincs. A költségek akkor is nagyban csökkennek, ha a gyerkőc már másodikos vagy nagyobb: a tavalyi iskolatáska valószínűleg idén is kitart, ahogy az íróasztal és a szék is. Az új füzeteket, könyveket, ceruzákat persze így is meg kell vásárolnod, de ez már legalább kisebb kiadást jelent. A tanszereket 10-15 ezer forintból megúszhatod, de ha már új tornacipő, tornaruha is kell, és az ünneplőt is kinőtte a gyerek, akkor újabb tízezrekkel nő a számla.

Legyen mutatós, de kényelmes - A legdivatosabb iskolatáskák 2014 őszérehttp://www.life.hu/csalad/20140627-iskolataska-trend-2014-osz-igy-lesz-divatos-a-gyerek-a-suliban.htmlTény, hogy egy iskolás gyereknek inkább a küllem számít, mint az ergonómia egy iskolatáska kiválasztásakor. Ugyanakkor nem szabad megfeledkezünk arról sem, hogy a választott táska, amiben gyermekünk több kilogramm súlyú tanszert cipel majd, óvja a gerincét is. Íme, az idei ősz legmutatósabb és legkényelmesebb táskái.CsaládOrigoAki 13 évesen meghackelte az iskolarendszerthttp://www.life.hu/csalad/20140128-aki-13-evesen-meghackelte-az-iskolarendszert.htmlLogan Lapante, egy amerikai tinédzser egy nap úgy döntött: ha felnő, egészséges és boldog szeretne lenni. Az erre való képességeket pedig soha nem fogja megtanulni, ha a hagyományos oktatási rendszerben vesztegeti az idejét. Kitalált hát egy újat.Család--Brutális reklám az iskolakerülés ellenhttp://www.life.hu/news/20140130-sokkolo-reklamfilmet-keszitett-a-learn-for-life-az-iskolakerules-ellen.htmlSokkoló reklámmal hívja fel a figyelmet az iskolakerülés veszélyeire a Learn for Life. Figyelem, csak erős idegzetűeknek!News--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.