A játék fontosabb szerepet tölt be az életben, mint azt valaha is gondolnád. Azon túl, hogy remek szórakozás, igazán hasznos is: a gyerekek a játékon keresztül ismerik meg önmagukat és az őket körülvevő világot. 

Kisgyermekkorban a legjobb az, ha hagyjuk a gyereket teljesen szabadon, kedvére játszani. Minél többet játszik a kicsi és minél felszabadultabban, annál jobb. Miért? Mert a játék önállóságra neveli a gyereket, aki a játékok segítségével kipróbálhatja, milyen irányítani valamit és milyen döntéseket hozni. Mert segít meglátni az összefüggéseket, az okokat és a következményeket, továbbá a játék révén megismerheti számos dolog működését, például a munkáét, a kapcsolatokét, az értékekét, a szokásokét és az erkölcsét. Mert a játék magabiztosabbá tesz és fejleszti a szociális készségeket. Segít kifejezni és megérteni a gyermeknek a saját érzelmeit, például az örömöt, a dühöt és a félelmet; továbbá a játék révén felfedezheti a kicsi, hogy az ő érzelmei hogyan hatnak másokra. És talán a legfontosabb, hogy fejleszti a kreativitást és élénkíti a képzelőerőt, illetve segíti az alapvető és a finommotoros készségek fejlődését.

Forrás: Thinkstock
A játék mindent elárul a gyerekről
A játék során megjelennek az elfojtott vágyak, indulatok, konfliktusok. Ezeket megfigyelheted, de soha ne figyelmeztesd a gyerekeket ezek kerülésére, hiszen a probléma pont az által oldódik, ha a gyermekek kijátsszák magukból. Ezt használja ki a játékterápia is, ahol soha nem magyarázzák meg a gyerekeknek, vagy kérdezik meg tőlük, hogy miért voltak agresszívek vagy irigyek a játékban.

A felnőttek miért szeretnek játszani?

A mai világban sajnos egyre kevesebb idő marad arra, hogy játsszunk. „Pedig amikor az ember játszik – akár a négyéves unokaöccsével legózik vagy a baráti társaságban válik újra gyerekké –, hasonló örömöt él át, mint az, aki kokainnal vásárolja meg magának az élményt. Egy dopamin nevű anyag szabadul fel az agyban, a neurotranszmitter szépen átöblíti az agyat és jó érzés, boldogság, felszabadultság érzése keríti hatalmában az embert” – mondta korábban Csernus Imre pszichológus.

Támogatott tartalom.