körömápolás dió életmód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ideje túllépni a diós édességeken: az őszi csonthéjas termés nemcsak egészséges, de szépít is. Íme, tíz indok, ami miatt biztos, hogy gyakrabban választod majd a diót a mindennapokban.

1. Hasznos az immunrendszer számára

A dió antioxidáns-tartalma igen magas, ez pedig hozzájárul a betegségek kialakulásának megelőzéséhez. A benne található zsírsavnak köszönhetően pedig a gyulladásos megbetegedések ellen is kitűnő.

Forrás: Thinkstock

2. Védi a szívet

A dió omega-3-zsírsavban nagyon gazdag, ez pedig elengedhetetlen az egészséges érrendszerhez - a zsírsav ugyanis tisztítja az ereket. Sőt, a diónak vérnyomás- és koleszterincsökkentő hatása is van!

3. Erősíti a csontokat

A dióban található alfa-linolénsav csonterősítő, és segíti a csontképződést, csakúgy, mint a benne lévő kalcium.

4. Jótékonyan hat az agyműködésre

Napi pár szem dió igazi felüdülést jelent az agynak. Hogy miért? A benne található omega-3-zsírsav miatt az idegrendszer sokkal jobban működik. A gyerekeknek is érdemes napi egy marék diót elfogyasztaniuk, ez ugyanis az agy fejlődésének különösen jót tesz.

5. Szépíti a bőrt

A dióban található B- és E-vitaminok lassítják a bőr öregedését, illetve védik és táplálják azt. A dióból készült olaj is remek szépítőszer: csökkenti illetve lassítja a ráncok kialakulását.

6. Ápolja a hajat

Mindegy, hogy a diót megeszed vagy a hajadra kened, a tincseid is sokkal szebbek, fényesebbek, egészségesebbek lesznek tőle. A diófa leveleiből készült főzet kiváló korpa ellen, erősíti a hajszálakat, ha pedig rozmaring illóolajos dióolajjal masszírozod a fejbőrödet, csökkentheted a hajhullást is.

Forrás: Thinkstock

7. Babavárás alatt is érdemes fogyasztani

A dióban lévő B-vitaminok, a folsav, a tiamin és a riboflavin elengedhetetlenek a kismamák egészségéhez és a magzat fejlődéséhez is. Itt olvashatsz bővebben arról, hogy az omega-3-zsírsav hatására jobban fejlődik a magzat idegrendszere, az immunrendszere erősebb lesz, és kevésbé lesz hajlamos az allergiára.

8. Csökkenti a stresszt

Melatonintartalmának köszönhetően segíti a jobb alvást, a benne lévő zsírsavak pedig csökkentik a vérnyomást, így kisebb a szívroham esélye is. Talán megfigyelted már, hogy diófák környékén a levegő sokkal jobb. Ennek okát kutatták például Coloradóban, ahol arra jöttek rá, hogy a diófa levele az aszpirin hatóanyagának egyik kémiai formáját állítja elő, és kis mennyiségben ezt a légkörbe bocsátja.

9. Olaj formájában is kitűnő

A dióolajnak számtalan pozitív hatása van. Amellett, hogy immunerősítő, gombaölő és kiváló a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen, a szépségápolásban is előszeretettel alkalmazzák. A szem alatti karikákra igazi csodaszer, a belőle készült krémek óvják és ápolják a bőrt. Gombásodás és bőrproblémák - például ekcéma - ellen is hatékony.

10. A csodálatos diólevél

Amellett, hogy a dió leveléből készült főzet nagyszerűen salaktalanít, gyulladáscsökkentő és vértisztító is, segíti az emésztést, kiváló nyirokrendszeri betegségekre, enyhe hasmenésre. A népi gyógyászatban jó ideje ismert a rákmegelőző hatása. A dió levelét többnyire nyár közepén gyűjtik, amikor még sötétzöld a színe. A dió héját is használhatod: az ebből készült tea cukorbetegeknek ajánlott.

Iktasd be a diót az étrendedbe!

A fenti javaslatokon kívül fogyaszd a diót nassolnivalóként. 100 grammban 654 kalória található, így egy marék bőven elég belőle naponta. Eheted magában, de szórhatod salátákra is - kipróbálhatod például a diós brokkolisalátát vagy a mennyei diókrémet is.

Ihász Katalin dietetikus

"Étrendünk színesítése érdekében naponta egy kis marék olajos magot fogyasszunk. A benne található zsírsavak előnyösen hatnak az agyműködésre, segítenek megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Saláták, szendvicsek ideális kiegészítője."

Brokkoli, csakis párolva? Egészséges ételek, amiket rosszul fogyasztunkhttp://www.life.hu/ez-zsir/20141016-tiz-egeszseges-etel-amit-sokszor-rosszul-eszunk-repa-krumpli-tea.htmlAz étkezéssel kapcsolatban úton-útfélen belebotlunk jó tanácsokba, és sokszor nehéz kibogozni, mi is az igazság. Ha kíváncsi vagy arra, melyek azok az ételek és italok, amiket valószínűleg rosszul fogyasztasz, olvass tovább!Ez Zsír!--Aki csúcsformába hozza a világsztárokat - Kövesd Timea Majorova edzéstervét!http://www.life.hu/ez-zsir/20141013-timea-majorova-fitneszmodell-sztarokat-edz-ime-a-tippjei.htmlTimea édesapja magyar, édesanyja szlovák, így sokszor járt már nálunk a világhírű fitneszmodell. Már évek óta Los Angelesben él, edzőtermében világsztárok fordulnak meg nap mint nap. A hét végén ismét Budapestre jön a Fitparádé miatt - ez alkalomból mesélt edzésről, étkezésről és persze hírességekről a Life.hu-nak. Ez Zsír!--Formás combok, izmos karok - kőkemény gyakorlatsor az edzett testérthttp://www.life.hu/ez-zsir/20141007-crosstrening-edzes-balogh-zsolt-crosstrening-oktatoval.htmlNemcsak a tested hálálja meg a rendszeres edzést, de az immunrendszert is erősíti a gyakori testmozgás. A héten egy haladó gyakorlatsort mutatunk be Balogh Zsolt crosstréning-oktatóval. Ha hetente többször is időt szakítasz rá, az intenzív alakformálás garantált!Ez Zsír!Thinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.