Ideje túllépni a diós édességeken: az őszi csonthéjas termés nemcsak egészséges, de szépít is. Íme, tíz indok, ami miatt biztos, hogy gyakrabban választod majd a diót a mindennapokban.

1. Hasznos az immunrendszer számára

A dió antioxidáns-tartalma igen magas, ez pedig hozzájárul a betegségek kialakulásának megelőzéséhez. A benne található zsírsavnak köszönhetően pedig a gyulladásos megbetegedések ellen is kitűnő. 

Forrás: Thinkstock

2. Védi a szívet

A dió omega-3-zsírsavban nagyon gazdag, ez pedig elengedhetetlen az egészséges érrendszerhez - a zsírsav ugyanis tisztítja az ereket. Sőt, a diónak vérnyomás- és koleszterincsökkentő hatása is van!

3. Erősíti a csontokat

A dióban található alfa-linolénsav csonterősítő, és segíti a csontképződést, csakúgy, mint a benne lévő kalcium.

4. Jótékonyan hat az agyműködésre

Napi pár szem dió igazi felüdülést jelent az agynak. Hogy miért? A benne található omega-3-zsírsav miatt az idegrendszer sokkal jobban működik. A gyerekeknek is érdemes napi egy marék diót elfogyasztaniuk, ez ugyanis az agy fejlődésének különösen jót tesz.

5. Szépíti a bőrt

A dióban található B- és E-vitaminok lassítják a bőr öregedését, illetve védik és táplálják azt. A dióból készült olaj is remek szépítőszer: csökkenti illetve lassítja a ráncok kialakulását.

6. Ápolja a hajat

Mindegy, hogy a diót megeszed vagy a hajadra kened, a tincseid is sokkal szebbek, fényesebbek, egészségesebbek lesznek tőle. A diófa leveleiből készült főzet kiváló korpa ellen, erősíti a hajszálakat, ha pedig rozmaring illóolajos dióolajjal masszírozod a fejbőrödet, csökkentheted a hajhullást is.

Forrás: Thinkstock

7. Babavárás alatt is érdemes fogyasztani

A dióban lévő B-vitaminok, a folsav, a tiamin és a riboflavin elengedhetetlenek a kismamák egészségéhez és a magzat fejlődéséhez is. Itt olvashatsz bővebben arról, hogy az omega-3-zsírsav hatására jobban fejlődik a magzat idegrendszere, az immunrendszere erősebb lesz, és kevésbé lesz hajlamos az allergiára. 

8. Csökkenti a stresszt

Melatonintartalmának köszönhetően segíti a jobb alvást, a benne lévő zsírsavak pedig csökkentik a vérnyomást, így kisebb a szívroham esélye is. Talán megfigyelted már, hogy diófák környékén a levegő sokkal jobb. Ennek okát kutatták például Coloradóban, ahol arra jöttek rá, hogy a diófa levele az aszpirin hatóanyagának egyik kémiai formáját állítja elő, és kis mennyiségben ezt a légkörbe bocsátja.

9. Olaj formájában is kitűnő

A dióolajnak számtalan pozitív hatása van. Amellett, hogy immunerősítő, gombaölő és kiváló a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen, a szépségápolásban is előszeretettel alkalmazzák. A szem alatti karikákra igazi csodaszer, a belőle készült krémek óvják és ápolják a bőrt. Gombásodás és bőrproblémák - például ekcéma - ellen is hatékony. 

10. A csodálatos diólevél

Amellett, hogy a dió leveléből készült főzet nagyszerűen salaktalanít, gyulladáscsökkentő és vértisztító is, segíti az emésztést, kiváló nyirokrendszeri betegségekre, enyhe hasmenésre. A népi gyógyászatban jó ideje ismert a rákmegelőző hatása. A dió levelét többnyire nyár közepén gyűjtik, amikor még sötétzöld a színe. A dió héját is használhatod: az ebből készült tea cukorbetegeknek ajánlott.

Iktasd be a diót az étrendedbe!

A fenti javaslatokon kívül fogyaszd a diót nassolnivalóként. 100 grammban 654 kalória található, így egy marék bőven elég belőle naponta. Eheted magában, de szórhatod salátákra is - kipróbálhatod például a diós brokkolisalátát vagy a mennyei diókrémet is. 

 

Ihász Katalin dietetikus

"Étrendünk színesítése érdekében naponta egy kis marék olajos magot fogyasszunk. A benne található zsírsavak előnyösen hatnak az agyműködésre, segítenek megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Saláták, szendvicsek ideális kiegészítője."