Ideje túllépni a diós édességeken: az őszi csonthéjas termés nemcsak egészséges, de szépít is. Íme, tíz indok, ami miatt biztos, hogy gyakrabban választod majd a diót a mindennapokban.
1. Hasznos az immunrendszer számára
A dió antioxidáns-tartalma igen magas, ez pedig hozzájárul a betegségek kialakulásának megelőzéséhez. A benne található zsírsavnak köszönhetően pedig a gyulladásos megbetegedések ellen is kitűnő.

2. Védi a szívet
A dió omega-3-zsírsavban nagyon gazdag, ez pedig elengedhetetlen az egészséges érrendszerhez - a zsírsav ugyanis tisztítja az ereket. Sőt, a diónak vérnyomás- és koleszterincsökkentő hatása is van!
3. Erősíti a csontokat
A dióban található alfa-linolénsav csonterősítő, és segíti a csontképződést, csakúgy, mint a benne lévő kalcium.
4. Jótékonyan hat az agyműködésre
Napi pár szem dió igazi felüdülést jelent az agynak. Hogy miért? A benne található omega-3-zsírsav miatt az idegrendszer sokkal jobban működik. A gyerekeknek is érdemes napi egy marék diót elfogyasztaniuk, ez ugyanis az agy fejlődésének különösen jót tesz.
5. Szépíti a bőrt
A dióban található B- és E-vitaminok lassítják a bőr öregedését, illetve védik és táplálják azt. A dióból készült olaj is remek szépítőszer: csökkenti illetve lassítja a ráncok kialakulását.
6. Ápolja a hajat
Mindegy, hogy a diót megeszed vagy a hajadra kened, a tincseid is sokkal szebbek, fényesebbek, egészségesebbek lesznek tőle. A diófa leveleiből készült főzet kiváló korpa ellen, erősíti a hajszálakat, ha pedig rozmaring illóolajos dióolajjal masszírozod a fejbőrödet, csökkentheted a hajhullást is.

7. Babavárás alatt is érdemes fogyasztani
A dióban lévő B-vitaminok, a folsav, a tiamin és a riboflavin elengedhetetlenek a kismamák egészségéhez és a magzat fejlődéséhez is. Itt olvashatsz bővebben arról, hogy az omega-3-zsírsav hatására jobban fejlődik a magzat idegrendszere, az immunrendszere erősebb lesz, és kevésbé lesz hajlamos az allergiára.
8. Csökkenti a stresszt
Melatonintartalmának köszönhetően segíti a jobb alvást, a benne lévő zsírsavak pedig csökkentik a vérnyomást, így kisebb a szívroham esélye is. Talán megfigyelted már, hogy diófák környékén a levegő sokkal jobb. Ennek okát kutatták például Coloradóban, ahol arra jöttek rá, hogy a diófa levele az aszpirin hatóanyagának egyik kémiai formáját állítja elő, és kis mennyiségben ezt a légkörbe bocsátja.
9. Olaj formájában is kitűnő
A dióolajnak számtalan pozitív hatása van. Amellett, hogy immunerősítő, gombaölő és kiváló a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen, a szépségápolásban is előszeretettel alkalmazzák. A szem alatti karikákra igazi csodaszer, a belőle készült krémek óvják és ápolják a bőrt. Gombásodás és bőrproblémák - például ekcéma - ellen is hatékony.
10. A csodálatos diólevél
Amellett, hogy a dió leveléből készült főzet nagyszerűen salaktalanít, gyulladáscsökkentő és vértisztító is, segíti az emésztést, kiváló nyirokrendszeri betegségekre, enyhe hasmenésre. A népi gyógyászatban jó ideje ismert a rákmegelőző hatása. A dió levelét többnyire nyár közepén gyűjtik, amikor még sötétzöld a színe. A dió héját is használhatod: az ebből készült tea cukorbetegeknek ajánlott.
A fenti javaslatokon kívül fogyaszd a diót nassolnivalóként. 100 grammban 654 kalória található, így egy marék bőven elég belőle naponta. Eheted magában, de szórhatod salátákra is - kipróbálhatod például a diós brokkolisalátát vagy a mennyei diókrémet is.
"Étrendünk színesítése érdekében naponta egy kis marék olajos magot fogyasszunk. A benne található zsírsavak előnyösen hatnak az agyműködésre, segítenek megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Saláták, szendvicsek ideális kiegészítője."