Egy különleges tészta, ami nem hizlal, egészséges és ráadásul finom is – igenis létezik!

Forrás: Thinkstock -
táplálék család durumliszt tészta étkezés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Télen - ha nem akarod több kiló súlyfelesleggel várni a tavaszt – érdemes olyan ételeket fogyasztani, amelyeknek magas a tápértéke, vitamin- és ásványianyag-tartalma, de kalóriában viszonylag szegények.

A tészta remek választás lehet egy-egy kiadós ebédnek vagy vacsorának, ám a fehér lisztből készült változatok túlzott mértékű fogyasztása bizony úszógumi-növelő hatású lehet. Érdemes ezekből tehát kevesebb mennyiséget fogyasztani és jól megnézni azt is, milyen feltéttel tálaljuk őket. Szerencsére ma már tésztából is kapható durumlisztes változat, ami nemcsak sokkal egészségesebb, de finom is.

Forrás: Thinkstock

Miért egészségesebb a durumtészta a hagyományos társainál?

Egy egyedi őrlési eljárással nyerik ki és használják fel a búza azon részét, mely gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, továbbá magas élelmirost-tartalma mellett nagy tápértékű, magas fehérjekoncentrációval is rendelkezik. A magas proteintartalom jó hatással van a glikémiás indexre: a proteinben gazdag táplálék lebontása több időt vesz igénybe, hosszabb ideig szolgáltat energiát a szervezet számára, így később éhezünk meg újra. Egyedi összetételüknek köszönhetően fokozatosan, lassan emeli meg a vércukorszintet, így elkerülhetjük a cukorspirált, a vércukorszint „jojó-effektusát”. Cukorbetegeknek is előnyös választás lehet. Emellett a tápanyagokban, fehérjében gazdag táplálékból kisebb mennyiség is elég egy étkezésre, ez is remekül biztosítja a napi fizikai és szellemi aktivitáshoz szükséges energiát. Ami az ízét illeti, felveszi a versenyt a hagyományos tésztákkal, színe természetesen sárga.

A főzés titkos trükkje

A durumtészta a hőkezelés során rugalmassá válik; és ha követjük a zacskóján lévő utasításokat, garantáltan nem fő szét. Fontos, hogy ez „al dente” legyen, azaz gondolatnyit keményre, ropogósra főzzük. A főzővízbe tegyünk egy teáskanál olívaolajat és kevés tengeri sót! A kész tésztát tésztaszűrőben csöpögtessük le!
Forrás: Thinkstock

A jövő tészája

A durmtészták megfelelnek a 21. századi életmódnak, igényeknek. Rengeteg szó esik manapság a szénhidrátról, a „jó” és „rossz” cukrokról, a helyes táplálkozásról, sokan szenvednek cukorbetegségben, és hazánkban is óriási probléma az elhízás. Ezek olyan termékek, amelyek tökéletesen illeszkednek egy átgondolt, tápanyagcentrikus étrendbe és akár egy átfogó életmódváltás részei lehetnek anélkül, hogy le kellene mondanunk egy olyan finomságról, mint a tészta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.