Ugyan mind az influenza, mind a megfázás légzőszervi megbetegedés, azonban egy dologban különböznek: más-más vírusoknak köszönhetjük őket. 

Tünetek tekintetében eleinte nehéz különbséget tenni, hiszen mindkét betegségnél hasonló jelekkel találkozhatunk: láz, orrfolyás, fej- és torokfájás, égő szemek, sajgó ízületek. Ezek alapján sajnos nem igazán tudunk különbséget tenni a két megbetegedés között. A háziorvosok különböző tesztek segítségével bizonyosodhat meg arról, hogy adott esetben nem csupán náthával, hanem influenzával állunk szemben.

Forrás: Thinkstock
Különbség vírus és vírus között
A megfázást több száz, genetikailag gyorsan változó náthavírus okozhatja, így nem csoda, ha a szervezetünk képtelen mindegyik ellen védekezni. Ezeken túl több százféle influenzavírus is létezik, ezeknek három nagy csoportja van: az A, a B és a C típus. Az első kettő tehető felelőssé a szinte évente ismétlődő járványokért.

Így különböztetheted meg őket

A tünetek ugyan mindkét megbetegedésnél hasonlók, azonban ha ezek 2-3 napnál tovább húzódnak, nagyobb valószínűséggel influenzával van dolgunk. Mivel ez esetben hosszabban állnak fenn a tünetek, gyakran kimerültebbek, fáradékonyabbak is vagyunk. Az influenza tehát súlyosabb, időben elhúzódó és olykor visszatérő tünetekkel jelentkezik a megfázáshoz képest, ezért gyanút foghatunk, ha erőteljes fejfájást, izomfájdalmakat, levertséget és 4 napig vagy tovább is eltartó magas lázat tapasztalunk.

Forrás: Thinkstock
Hogyan kezeljük?
Mivel mind a náthát, mind az influenzát vírusok okozzák, antibiotikus kezelésre nincs szükség. Elsősorban ágynyugalom javasolt, tehát ezeket a betegségeket szó szerint ki kell feküdni, és hagyni kell, hogy a szervezet maga küzdje le a kórokozót. Jó szolgálatot tehetnek ilyenkor a különböző, paracetamolt tartalmazó forró italok, amik segítenek enyhíteni a kínzó tüneteket. Sok pihenéssel és kellő folyadékfogyasztással tovább gyorsíthatjuk a gyógyulási folyamatot.

A legjobb megoldás: előzd meg a bajt!

Mozogj sokat a szabadban, de a hideg levegőt ne a szádon, hanem az orrodon át lélegezd be, esetleg egy sálon keresztül. Minden orrfújásnál használj új papír zsebkendőt, amit utána azonnal dobj ki. Moss gyakrabban kezet, különösen tüsszentés vagy orrfújás után.