Napi 5 perc jóga csodát tesz a hideg, elgémberedett végtagoknak

Forrás: Thinkstock -
JógaKlikk végtag testmozgás jógatanár jóga
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem mindig van idő egy alapos jógaórára, de 5-7 perced biztosan minden nap van egy felfrissítő átmozgatásra. Télen legtöbbször hidegek, fáznak a végtagok, így különösen jólesik beindítani a vérkeringést és felmelegíteni az elgémberedett tagjainkat.

Az ülőmunka és a mozgásszegény életmód is hozzájárul, hogy pang a vér a testben, nem jut el megfelelően a szervekhez, ez betegségek melegágya lehet. A végtagokban visszerek, akár trombózis alakulhat ki. De van megoldás!

Az átmozgatás, megnyújtóztatás fokozza a vér- és nyirokkeringést, emellett az energiaáramlást is segít kiegyenlíteni, hiszen sem az energiahiány, sem a többlet nem kívánatos. A jógában arra törekszünk, hogy akadálymentessé, egyenletessé és kiegyenlítetté tegyük a pránikus mezőt.

Forrás: Thinkstock

A láb stimulálása egyébként az egész testet felfrissíti, pl. a kínai gyógyászat szerint sok meridián onnan indul. A test áramlásait a jóga tehát különösen támogatja, hideg végtagok felmelegítésére kiváló, igaz, nem elég napi 5 perc a test egészségesen tartására, ám már ennyi is nagyon sokat számít.

Íme néhány tanács, hogy a jógán kívül hogyan őrizd meg a meleget, fokozd tovább a keringést, az áramlásokat a testben:

Forrás: Thinkstock

- Az unásig hallgatott „igyunk sok folyadékot!" instrukció betartásával. Abban eltérnek a vélemények, hogy mennyit, és erősen függ attól is, mennyit mozogsz, illetve milyen évszak van. A hivatalos álláspont szerint 10 testsúlykilogrammonként 4 dl folyadék bevitelére van szükségünk, lehetőleg tiszta forrásvíz, de semmiképpen sem szénsavas üditők, kávé, alkohol formájában.

- Váltófürdő: mártsd felváltva hideg és meleg vizbe a végtagokat!

- Öltözz rétegesen, ne maradj tartósan a hidegben, ne járj mezítláb!

- Ne egyél-igyál hideget. A hideg élelem rontja az emésztés hatékonyságát, és sok energiát von el.

Life.hu tipp

A sok ülés után mozgasd át magad pár perc alatt, akár az irodában. Ha nem tudod, hogyan csináld, kövessd a JógaKlikk videó instrukcióit, állj fel az asztaltól és jógázz - itt megmutatjuk, hogyan.

Így segíti az emésztést a jógahttp://www.life.hu/ez-zsir/20141222-jogaiskola-a-jogaklikkel-emesztes-es-jogagyakorlatok-karacsony-utan.htmlA legtöbben, még ha egész évben figyelünk is arra, mit és mennyit eszünk, az ünnepek alatt kissé elengedjük magunkat. Emiatt ne érezz bűntudatot, de érdemes kipróbálnod néhány olyan praktikát, amik ilyenkor segítenek!Ez Zsír!--5 lépés és egy jógagyakorlás a sikeres újévkezdéshezhttp://www.life.hu/ez-zsir/20141222-jogaiskola-a-jogaklikkel-5-lepes-es-egy-jogagyakorlas-a-sikeres-ujevkezdeshez.htmlKi ne szeretne olyan szálkás izmokat, erős és egyben hajlékony testet, olyan nyugodt derűt sugárzó arcot, olyan belső békét, mint amilyen a jógikat jellemzi? Minden januárban megtelnek a jógatermek. Aztán februárra, márciusra gyakran csökken a jógázási kedv. Ismerős ez a történet? 5 egyszerűen követhető lépéssel segítünk, hogy ne járj így, és lelkifurdalás helyett boldogan, elégedetten gondolj az újévi fogadalmaidra. Ez Zsír!ThinkstockSzeretetmeditáció és jógagyakorlatok stresszes időszakokrahttp://www.life.hu/ez-zsir/20141220-jogaiskola-a-jogaklikkel-szeretetmeditacio-es-5-jogagyakorlat-az-unnepre.htmlA karácsony gyakran megterheli a testünket, lelkünket és elménket egyaránt. Túl sok az inger, túl sok az étel, az ital, és túl sok néha a család is. Ilyenkor előtérbe kerülhetnek a mélyen rejlő konfliktusok, és ugyanúgy, mint az ételt és italt, azt is meg kell emésztenünk, amit a családtagok mondanak vagy tesznek. Olyan gyakorlatokkal szeretnénk segíteni, amivel a karácsony kívül-belül békés és boldog lehet.Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.