Csokoládédombok, jégvilág - Szürreális alkotások a természet műhelyéből

természet természeti csoda Új-Mexikó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bolygónk annyi szépséget rejt, hogy nehéz lenne valamennyit felsorolni. Minden országnak megvan a maga különleges természeti látnivalója, ami még a legtapasztaltabb világjárókat is képes újra és újra ámulatba ejteni. Ezek a furcsa geológiai képződmények egy teljesen új dimenzióba helyezik a felfedezés élményét - tegyél virtuális utazást a Life.hu-val!

Egy rendkívüli hely a meditálásra: Kasha-Katuwe sátorsziklái, Új-Mexikó

Mexikó a világ első öt országának egyike a biodiverzitás, vagyis az élővilág sokszínűsége szempontjából, és annyi lenyűgöző természeti csodával büszkélkedhet, hogy nehéz lenne kiválasztani a legszebbet közülük. Új-Mexikó északi részén, a Pajarito-fennsíkon egy igazi természeti csoda rejtőzik, ami messziről úgy néz ki, mint egy hatalmas sátortábor.

Forrás: Thinkstock

Ezek a hihetetlen formájú sziklák (angolul: Kasha-Katuwe Tent Rocks National Monument) 6-7 millió évvel ezelőtt a vulkánkitörések során keletkeztek - néhány „sátor" vulkáni anyaga kevésbé volt ellenálló az eróziónak, míg mások megőrizték keményebb kősapkájukat. A fantasztikus vizuális hatást keltő nemzeti emlékmű egy igazi szabadtéri „laboratórium", és lehetőséget ad azon geológiai folyamatok megfigyelésére, amelyek évmilliókon keresztül formálták a természetet.

A Life.hu extra tippje

A sok látni-, tenni- és kóstolnivaló miatt a Mexikóba utazók 97%-a úgy tervezi, hogy hamarosan visszatér ebbe a fantasztikus országba. Te is köztük lehetsz!Mexikó-Maják nyomában-Karibi pihenéssel-379.500Forint/fő/10éjtől

Eisriesenwelt, a bámulatos jégbirodalom

A mélyben több százezer vagy több millió év alatt folyamatosan formálódnak a hatalmas barlangrendszerek, amelyek közül sok hozzáférhető a turisták számára, és igazi látványosságnak számítanak. Részben elszigeteltsége miatt a világ legnagyobb jégbarlangja sokáig feltáratlan volt, majd 1879-ben az osztrák természettudós, Anton von Posselt-Czorich fedezte fel, és a '20-as években fejeződött be a feltérképezése.

Forrás: www.eisriesenwelt.at

A Salzburgtól mintegy 40 km-re, Werfenben található Eisriesenwelt (jelentése: „Jégóriások világa") teljes hossza több mint 40 kilométer, és meg fogsz lepődni azon, hogy a mészkősziklákban az első üregek és repedések kb. 100 millió évvel ezelőtt keletkeztek. A jégbirodalmat napos időben érdemes felkeresned, amikor a barlanghoz vezető hegyi úton végigsétálni önmagában is lenyűgöző élmény, és a barlang bejáratánál megcsodálhatod a fény és a sötétség varázslatos játékát is.

A Life.hu extra tippje

A jeges élvezeteket fokozhatod, ha a kiruccanást egy néhány napos síeléssel kombinálod Ausztria egyik legrégebbi hegyvidékén.Alpesi wellness hotel Katschbergenhttp-23.870Forint/fő/éjtől

Nyiragongo, a Föld parázsló szíve

A legtöbben azt gondolnánk, hogy egy veszélyes vulkán lábánál senki nem akar élni, ám az állandó fenyegetettség ellenére a kongói Nyiragongo környékét sűrűn lakott nyüzsgő falvak tarkítják.

Forrás: AFP/Marco Longari

A Virunga Nemzeti Park területén található 3470 méter magas rétegvulkán egyike bolygónk legaktívabb tűzhányóinak, és 1882 óta már 34-szer tört ki. A kalandos kedvű utazók nem fogják sajnálni a 4-6 órás túrával járó fáradtságot, mert a tetejéről kémlelhetik a világ legnagyobb lávatavát, sőt még a morajlását is hallhatják. A Nyiragongo kiszámítható, ezért biztonságos a turisták számára, ám az olvadt kőzetanyag annyira gyorsan mozog, hogy a 2002-es kitörés során 100 km/órás sebességgel haladt lefelé, és nagy pusztítást okozott a Kivu-tó partján fekvő Goma városában.

A „Csokoládé-dombok" téged is ámulatba ejtenek!

Máig rejtély övezi azoknak a különleges formájú domboknak a keletkezését, amiknek a Visayan-szigetek szívében lévő Bohol legnagyobb turisztikai vonzerejét köszönheti. Az egyik romantikus legenda szerint a jóképű fiatal óriás, Arogo beleszeretett egy halandó nőbe, és amikor Aloya meghalt, szerelme nem tudta abbahagyni a sírást, és könnycseppjei csokoládédombokká váltak.

A valóságban nincs egységes álláspont ezekről a rendkívüli természeti látványosságokról, egyes geológusok szerint az egymás mellett sorakozó, 30-50 méter magas dombocskák vulkánkitörések eredményei. A mintegy 1300 kúpszerű képződmény látványa felülmúlhatatlan élmény, különösen a száraz évszak végén, amikor a dombokat borító fű színe zöldből barnává válik - innen ered a név is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.