A visszeres megbetegedésnél, illetve hosszabb repülőutak során használt kompressziós harisnya megakadályozza az ödéma kialakulását a lábszárban. A gravitáció miatt éjszaka hasonló folyadékfelgyülemlés következik be a nyakban, ami horkolással járó alvási apnoéhoz vezethet, így a harisnya ez ellen is hatékony. 

A vérrögképződést megakadályozó zokni tehát segíthet örökre elbúcsúzni a horkolástól – állítják a kutatók. Az alvás közbeni hangeffektus hátterében ugyanis nyaki zsírpárnák megléte és folyadékfelgyülemlés húzódik meg, aminek a következtében a nyakizmok „összeesnek”, akár több mint tíz másodperces légzésszünetet eredményezve. A lágyszöveteket megrezegtető levegő kiáramlásakor jön létre a horkolás. 

Forrás: Thinkstock

Amint az agy regisztrálja a légzés abbamaradását, jelzést küld a légúti izmoknak, hogy ismét húzódjanak össze. Ettől aztán a légutak megnyílnak, a beteg pedig felriad. Ez akár tízpercenként, vagy annál gyakrabban is bekövetkezhet. A felriadásra csak kevesen emlékeznek, mert másodperceken belül visszaalszanak – noha a természetes alvásciklus folytonos megszakadásának révén utána egész nap fáradtak.

Az obstruktív alvási apnoé kezelés hiányában növeli a magas vérnyomás és a szívroham kialakulásának kockázatát. A kezelési lehetőségek között jelenleg alvómaszk vagy légzőpumpa alkalmazása szerepel, a Torontói Egyetem munkatársai azonban 50 érintett férfi bevonásával megállapították, hogy aki kompressziós harisnyával a lábán aludt, óránként átlagosan több mint 30 helyett csak 15-ször riadt fel – olvasható a Sleep Medicine című szakfolyóiratban.