Fogyás csípős ételekkel - tévhit vagy tényleg beválik?

Forrás: Thinkstock -
fogyás csípős illat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Régóta tudjuk, hogy a csípős paprika elősegítheti a fogyókúrát. A legújabb kutatásból most az is kiderült, hogy a csípős ételek az anyagcsere felgyorsításával segítik a fölösleges kilók leadását.

Imádod a csípős ízeket, és az utóbbi években számtalan cikket olvastál arról, hogy ezek serkentik a fogyást is? Az amerikai Biofizikai Társaság Baltimore-ban megrendezett éves konferenciáján mutatták be azokat az eredményeket, melyek arra világítanak rá, hogy a paprika csípősségét okozó kapszaicin elősegíti a szervezet zsírégetését. Ám nem minden ilyen fekete-fehér.

Forrás: Thinkstock

Life.hu tipp

Gyömbér, te csodálatos! Ezt a növényt zsírégető hatása miatt is fogyasztják - ITT írtunk arról, miért érdemes beiktatnod az étrendedbe.

Zsíros ételek fogyókúra alatt

A zsíros ételek fogyasztására irányuló vágy gyakran olyan erős, hogy sokan még akkor sem tudják megállni a zsíros vagy cukros ételek megevését, amikor fogyókúrázni szeretnének. A kutatók szerint a kapszaicin lehet a megoldás erre a problémára, amely az étrend korlátozása nélkül gyorsítja fel az anyagcserét. A Wyomingi Egyetem szakértői kimutatták, hogy a kapszaicin arra ösztönzi a szervezetet, hogy égessen energiát és termeljen hőt (ezt nevezzük termogenézisnek), és a folyamat közben elégeti a kalóriákat. Mindezt úgy teszi, hogy aktiválja az energiaégetést elindító receptorokat, amelyek a fehér és a barna zsírsejtekben találhatók.

Life.hu tipp

Csípős-pikáns ebéd hús nélkül, ráadásul nagyon hamar elkészül. Ha van kedved, készítsd el te is - a receptért kattints IDE!

A kapszaicin a megoldás?

A testünkben a fehér zsírsejtek felveszik és zsír formájában elraktározzák a kalóriát. Így alakul ki a rettegett pocak, úszógumi és kövér comb, ezért ezt tekintjük „rossz" zsírnak. A barna zsír, amely kis mennyiségben fordul elő a vállunkon és a nyakunkon, zsírégetéssel melegíti a testet, ezért „jó" zsírnak tartjuk. A kutatók kimutatták, hogy az étrendben található, csípősséget okozó kapszaicin stimulálja azt a receptort, aminek aktiválása visszaszorítja a zsírdús étrenddel összefüggő elhízást. Eredményeik azonban egérkísérletekből származnak, ezért a hatást alaposan kontrollált klinikai kísérletekkel is alá kell támasztaniuk.

Forrás: Thinkstock

Life.hu tipp

Nem csak az erős paprika hat a zsírégetésre - korábban már összeszedtük azokat a fűszereket, amik segítenek a fogyásban. ITT megtalálod őket!

Ihász Katalin, a Life.hu dietetikus szakértője azonban másként vélekedik a fenti eredményekről: ,,Ha ez ilyen egyszerű lenne, akkor az emberek, akik szeretik a csípős ételeket és a magyar konyhát, nem lennének túlsúlyosak. Az arra hajlamos embereknél a csípős íznek van anyagcseregyorsító hatása, de ez nem mindenkire igaz. Ráadásul a csípős ételek túlzott fogyasztása számos emésztőszervrendszeri problémát okozhat, így nem árt ezzel is óvatosan bánni."

4 hét alatt gyúrta ki magát Christian Grey szerepére Jamie Dornanhttp://www.life.hu/ez-zsir/20150211-jamie-dornan-egy-vekony-kiskolyoknek-latja-magat-a-mai-napig.htmlJóképű, sármos és nagyon szexi – valószínűleg nem egy tanga pattan le majd A szürke ötven árnyalata vetítésein, amikor a Christian Greyt megformáló színész lekapja az ingjét. Kiderült, a sztár ennek ellenére a legkevésbé sem elégedett magával, amikor viszontlátja képeit. Nahát!Ez Zsír!OrigoSzaunaborzongás - ezt érdemes kipróbálni!http://www.life.hu/ez-zsir/20150209-szaunazas-es-szaunaborzongas-mire-jo-mik-a-jotekony-hatasai-videoval.htmlA szaunázás kétségkívül az egyik legjobb dolog a télben. A szaunaszeánsz pedig különösen üdítően hat a testre: nemcsak a méreganyagok távoznak, de egy úgynevezett szaunaborzongás is lejátszódik. Hogy mi is ez pontosan? Utánajártunk!Ez Zsír!--A sok sport ugyanolyan káros, mint a mozgásszegény életmód?http://www.life.hu/ez-zsir/20150205-a-tul-sok-es-gyors-tempoju-futas-epp-oly-karos-lehet-mint-a-mozgasszegeny-eletmod.htmlA túl sok és gyors tempójú futás épp olyan káros lehet az ember egészségére, mint a mozgásszegény életmód - derült ki egy legfrissebb kutatásból. A dolognak van alapja, ezt azonban nem szabad ilyen egyértelműen közölni - állítják a Life.hu által megkérdezett sportemberek. Ez Zsír!Thinkstock20 ok, amiért érdemes citromos vízzel kezdeni a napodat!http://www.life.hu/ez-zsir/20150203-citromos-vizzel-jo-kezdeni-a-napot-nagyon-hatasos-a-dietetikus-is-elmondja-miert.htmlA citromos víz nemcsak tökéletes szomjoltó, de a szervezetet is vitaminokkal, ásványi anyagokkal és nyomelemekkel látja el. Nem is beszélve arról, hogy a legjobb természetes energiabombának tartják. Miért érdemes citromos vízzel kezdened a napod? Eláruljuk! Ez Zsír!--Ne gőzölj a szaunában! Ezek a szaunaetikett sarkpontjai, amikről tudnod kellhttp://www.life.hu/ez-zsir/20150202-szaunaetikett-es-szokasok-magyarorszagon-a-szaunazas-kulturaja-hazankban.htmlÁllandó feszültséget tapasztalsz a wellness-szállók szaunarészlegén? Örökös verseny van az apró kabinok legjobb helyeiért, a felső padsorért és a merülőmedencéért? Ki vannak függesztve a szabályok az ajtó mellé, de azokat senki sem olvassa el? Utánajártunk, miképpen működik a szaunakultúra hazánkban, és miért is olyan, amilyen.Ez Zsír!--Nincs rendben a torkod? Gyakorold velünk a gyertyapózt!http://www.life.hu/ez-zsir/20150130-jogaiskola-a-jogaklikkel-nincs-rendben-a-torkod-gyakorold-velunk-a-gyertya-pozt.htmlTorokfájás, köhögés, rekedtség – olyan tünetek, amelyek sokakat érintenek és a torokcsakra egyensúlyvesztésére utalhatnak. Ezek a tünetek akadályozzák a beszédet és arra kényszerítenek bennünket, hogy egy kicsit hallgassunk, csendesedjünk el és halljunk meg másokat is, illetve halljuk meg a saját belső hangunkat. Ez Zsír!Thinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.