Régóta tudjuk, hogy a csípős paprika elősegítheti a fogyókúrát. A legújabb kutatásból most az is kiderült, hogy a csípős ételek az anyagcsere felgyorsításával segítik a fölösleges kilók leadását.

Imádod a csípős ízeket, és az utóbbi években számtalan cikket olvastál arról, hogy ezek serkentik a fogyást is? Az amerikai Biofizikai Társaság Baltimore-ban megrendezett éves konferenciáján mutatták be azokat az eredményeket, melyek arra világítanak rá, hogy a paprika csípősségét okozó kapszaicin elősegíti a szervezet zsírégetését. Ám nem minden ilyen fekete-fehér. 

Forrás: Thinkstock
Life.hu tipp

Gyömbér, te csodálatos! Ezt a növényt zsírégető hatása miatt is fogyasztják - ITT írtunk arról, miért érdemes beiktatnod az étrendedbe. 

Zsíros ételek fogyókúra alatt

A zsíros ételek fogyasztására irányuló vágy gyakran olyan erős, hogy sokan még akkor sem tudják megállni a zsíros vagy cukros ételek megevését, amikor fogyókúrázni szeretnének. A kutatók szerint a kapszaicin lehet a megoldás erre a problémára, amely az étrend korlátozása nélkül gyorsítja fel az anyagcserét. A Wyomingi Egyetem szakértői kimutatták, hogy a kapszaicin arra ösztönzi a szervezetet, hogy égessen energiát és termeljen hőt (ezt nevezzük termogenézisnek), és a folyamat közben elégeti a kalóriákat. Mindezt úgy teszi, hogy aktiválja az energiaégetést elindító receptorokat, amelyek a fehér és a barna zsírsejtekben találhatók.

Life.hu tipp

Csípős-pikáns ebéd hús nélkül, ráadásul nagyon hamar elkészül. Ha van kedved, készítsd el te is - a receptért kattints IDE!

A kapszaicin a megoldás?

A testünkben a fehér zsírsejtek felveszik és zsír formájában elraktározzák a kalóriát. Így alakul ki a rettegett pocak, úszógumi és kövér comb, ezért ezt tekintjük „rossz" zsírnak. A barna zsír, amely kis mennyiségben fordul elő a vállunkon és a nyakunkon, zsírégetéssel melegíti a testet, ezért „jó" zsírnak tartjuk. A kutatók kimutatták, hogy az étrendben található, csípősséget okozó kapszaicin stimulálja azt a receptort, aminek aktiválása visszaszorítja a zsírdús étrenddel összefüggő elhízást. Eredményeik azonban egérkísérletekből származnak, ezért a hatást alaposan kontrollált klinikai kísérletekkel is alá kell támasztaniuk.

Forrás: Thinkstock
Life.hu tipp

Nem csak az erős paprika hat a zsírégetésre - korábban már összeszedtük azokat a fűszereket, amik segítenek a fogyásban. ITT megtalálod őket!

Ihász Katalin, a Life.hu dietetikus szakértője azonban másként vélekedik a fenti eredményekről: ,,Ha ez ilyen egyszerű lenne, akkor az emberek, akik szeretik a csípős ételeket és a magyar konyhát, nem lennének túlsúlyosak. Az arra hajlamos embereknél a csípős íznek van anyagcseregyorsító hatása, de ez nem mindenkire igaz. Ráadásul a csípős ételek túlzott fogyasztása számos emésztőszervrendszeri problémát okozhat, így nem árt ezzel is óvatosan bánni."