Neked mit lát a harmadik szemed? Fényesítsd ki jógával!

Forrás: Thinkstock -
csakra JógaKlikk jóga
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Fejfájás, látászavarok, rövidlátás, orrdugulás, homlok- vagy arcüreg-gyulladás, hormonháztartással kapcsolatos problémák – ha ezek közül valamelyik jellemző rád, érdemes tudatosan dolgoznod a harmadik szem csakrádon, mert lehet, hogy ez a fontos energiaközpont kibillent az egyensúlyából. Akkor is olvass tovább, ha gyakran úgy érzed, nem jó helyen vagy, nem azt csinálod, amire születtél és ez feszültséget okoz benned. 

Csakrasorozatunkban segítünk megérteni a gerinc mentén elhelyezkedő hét fő csakra (energiaközpont) működését: megvizsgáljuk, milyen mentális vagy fizikai tünetek utalhatnak egy-egy csakra egyensúlyvesztésére, és tippeket adunk arra, hogyan lehet egyensúlyba hozni az adott csakrát.

A harmadik szemként emlegetett energiaközpont a homlok közepén helyezkedik el, szokták homlokcsakrának is hívni, szanszkritül Adzsna csakra. Előfordult már, hogy támadt egy jó ötleted, úgy érezted, felkapcsolták a villanyt a fejedben, hirtelen rájöttél, mit kell tenned, mi a megoldás, és a homlokodra csaptál közben? Lehet, hogy bizsergő vagy áramló érzést is éreztél ott? Ez a harmadik szem csakrád helye.

Forrás: Thinkstock

Színe az ibolya, a hozzá tartozó szervek a szemek, az agy, az orr és az arc, illetve a belső elválasztású mirigyek közül az agyalapi mirigy (hipofízis), ami a teljes hormonháztartást szabályozza. Polaritása női, vagyis befelé forduló, figyelő. Az intuíció, a megérzések, az új ötletek, felismerések helye. Ide tartozik a látás minden értelemben: milyen jól látsz és értesz dolgokat, mennyire van tiszta képed önmagadról, a céljaidról, a jövődről, az életutadról, életcélodról. A harmadik szemhez kapcsolódik a belső vezető fogalma: az az erő, ami elvezet az egód felől a belső önvalód felé, ami segít felelősséget vállalni önmagadért, felismerni az életfeladatodat, tisztán látni és érzékelni a fizikai világban és azon túl.

Amikor a harmadik szem csakra alulműködik, elveszítjük szem elől a valódi céljainkat és értékeinket. Csak tekerjük a mókuskereket, és csodálkozunk, hogy nem vagyunk boldogok, ürességet érzünk az életünkben. Ilyenkor általában az intellektus (saját vagy mások racionális érvei) erősebb, mint az intuíciónk, és hagyjuk magunkat eltéríteni az eredeti céljainktól. Az sem kívánatos viszont, hogy a harmadik szem túl erőteljesen működjön. Ilyenkor azon kaphatjuk magunkat, hogy álomvilágban élünk, elveszítjük a kapcsolatot a földdel, a mindennapi dolgokkal, és túlértékeljük az álomvilágunkat. Ez gyakran előfordul például valamilyen függőségben élő emberekkel (alkohol, drog, játékszenvedély stb.).

A harmadik szem zavarára utaló fizikai tünetek közül már említettünk fentebb a látászavarokat. Aki rövidlátó, csak az „orráig lát", a távollátó viszont nem látja jól a közeli dolgokat, inkább a múltra vagy a jövőre fókuszál (ez gyakran megfigyelhető idős korban). Szintén idős korban jellemző látászavar a szürkehályog. Aki ettől szenved, gyakran mindent sötéten lát és fél a jövőtől. A népbetegségnek számító fejfájás hátterében sokszor az áll, hogy az intuíció, a belső vezető mondani próbál valamit, de az intellektus, a racionalitás képtelen követni vagy elfogadni. Ez a belső feszültség jelentkezhet fejfájás formájában. Amikor náthás valaki és eldugul az orra vagy a melléküregek, ez akadályozza az érzékelésben, így kénytelen befelé fordulni, magára figyelni és pihenni.

Hozd egyensúlyba a harmadik szem csakrádat!

Mindannyian mások vagyunk, és máshogy reagálunk dolgokra, úgyhogy válogass az alábbi ötletekből olyasmit, amit szívesen csinálsz:

- színterápia: lila, ibolya.
- illóolajok: bármilyen illóolaj segít egyensúlyba hozni ezt a csakrát, de különösen a jázmin, pacsuli, muskotályzsálya
- kövek: amethiszt, zafír, lila színű kövek
- tevékenységek: vizualizációk, sírás, nevetés
- relaxáció: a vizualizációs technikákra épülő relaxációk serkentik a harmadik szem működését. Jó lehet minél több érzékszervet bevonni a vizualizációba, nem csak a látást. Különösen hatékony a vizualizáció előtt nadi sódhanát, váltott orrlyukas légzést gyakorolni, esetleg összekötve egy vizualizációval: a jobb orrlyuktól piros energiacsík vezet a homlok közepére egy lila lótuszvirághoz, onnan egy kék energiacsík a bal orrlyukig.

Forrás: Thinkstock


- AUM: az AUM mantra zengetése és az AUM mint szimbólum használata.
- meditáció: pulzáló ibolya színű fény a harmadik szem magasságában, illetve bármilyen vizuális meditációs technika: például gyertyameditáció (tratak-gyakorlat), egy képre vagy egy pontra fókuszáló meditációk.
- megerősítések/szankalpák: Tisztán látok. Követem az intuícióm. Az intuícióm vezet. Bízom az intuíciómban.
- pránajáma: nadi sódhana, vagyis váltott orrlyukas légzés, esetleg vizualizációval összekötve.
- jógaászanák: A harmadik szem csakra éteri mivoltából kifolyólag túllép a fizikai síkon, ezért az ászanagyakorlás nem a legjobb eszköz a harmadik szem kiegyensúlyozására, de vannak olyan ászanák, amelyek a harmadik szemre hatnak: azok a pózok, amelyekben a harmadik szem a földhöz közelít, vagy hozzáér a földhöz. Ilyenek az előrehajlások vagy a baba/csecsemő póz (balászana) és minden olyan póz, ami megadást, meghajlást, alázatot sugároz, hiszen ezek megtanítanak meghajolni egy nálad nagyobb erő, az intuíció, a belső vezetőd előtt.

Life.hu tipp

Az e heti ingyenes JógaKlikk-videónk egy különleges technika: szánj magadra 15 percet, keress egy nyugodt helyet és gyakorolj velünk meditálni. Kattints ide a videóért!
Lapos has jógával? Lehetséges! Megmutatjuk, hogyanhttp://www.life.hu/ez-zsir/20150220-jogaiskola-a-jogaklikkel-a-lapos-has-titka.htmlBehúzod a hasad, amikor valaki fényképez, vagy ha tekintetek kereszttüzében állsz? Korunk szépségideálja - akár nő, akár férfi - lapos hasat villant elő, kockás izmokkal. A puha, kerek pocak manapság nem vonzó. A jógában azonban fontosnak tartjuk az egyensúlyt: minden izom legyen erős, de egyben rugalmas is.Ez Zsír!ThinkstockNincs rendben a torkod? Gyakorold velünk a gyertyapózt!http://www.life.hu/ez-zsir/20150130-jogaiskola-a-jogaklikkel-nincs-rendben-a-torkod-gyakorold-velunk-a-gyertya-pozt.htmlTorokfájás, köhögés, rekedtség – olyan tünetek, amelyek sokakat érintenek és a torokcsakra egyensúlyvesztésére utalhatnak. Ezek a tünetek akadályozzák a beszédet és arra kényszerítenek bennünket, hogy egy kicsit hallgassunk, csendesedjünk el és halljunk meg másokat is, illetve halljuk meg a saját belső hangunkat. Ez Zsír!ThinkstockEnyhítsd a menstruációs fájdalmakat, és élvezd ezt az időszakot jógával!http://www.life.hu/ez-zsir/20150206-jogaiskola-a-jogaklikkel-gyakorlatok-es-menstruacio.htmlA család lemondóan legyint a kirohanásaidra mondván, „szegény, már megint menstruál"? Túl sok a fény, nagy a hangzavar, mindenki idegesít, görcsöl a hasad és legszívesebben paplant húznál a fejedre? Ha ismerős a szitu, akkor ez a cikk neked szól.Ez Zsír!--Napi 5 perc jóga csodát tesz a hideg, elgémberedett végtagoknakhttp://www.life.hu/ez-zsir/20150109-jogaiskola-a-jogaklikkel-napi-5-perc-joga-nagyon-jo-a-vegtagoknak.htmlNem mindig van idő egy alapos jógaórára, de 5-7 perced biztosan minden nap van egy felfrissítő átmozgatásra. Télen legtöbbször hidegek, fáznak a végtagok, így különösen jólesik beindítani a vérkeringést és felmelegíteni az elgémberedett tagjainkat.Ez Zsír!ThinkstockJógázz a fejfájás ellen!http://www.life.hu/ez-zsir/20141212-jogaiskola-a-jogaklikkel-jogazz-a-fejfajas-ellen.htmlAhány ember, annyiféle fejfájás, hiszen a visszatérő és a lakosság nagy százalékát érintő tünetnek számtalan oka lehet. Ahelyett, hogy mindig gyógyszerekkel orvosolnád a bajt, próbálj ki néhány hatásos jógapózt! Ez Zsír!--Jógázz a depresszió ellen!http://www.life.hu/ez-zsir/20141109-jogaiskola-a-jogaklikkel-jogazz-a-depresszio-ellen.htmlTermészetes folyamat, hogy a tél közeledtével a hideg és sötétség elől egyre jobban behúzódunk a lakásba, kevesebb találkozót szervezünk, visszavonulunk, és a nyüzsgő, aktív programok helyét a téli melankólia veszi át. A napfény és vitaminok hiánya a kedélyállapotunkra is rányomja a bélyegét és különböző mértékben, de mindenki reagál az évszakváltozásra. Nem mindegy azonban, hogy ez a befelé fordulás milyen mértékű! Ez Zsír!Thinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.